Största hamnutbyggnaden på 40 år öppnar i Göteborgs Hamn – hit ska Stena Line flytta snart

Förra veckan invigdes en helt ny, 144 000 kvadratmeter stor hamnterminal i Göteborgs Hamn. Investeringen, som uppgår till cirka 700 miljoner kronor och varit under byggnation under de senaste sex åren, är gjord för att svara upp mot ett ökat transportbehov från svensk industri.
— Den här terminalen började planeras redan på 90-talet, säger Göran Eriksson, VD på Göteborgs Hamn.

— Då talade vi om framtidssäkring. Nu är den framtiden här och dessa ytor är nödvändiga för att möta svensk industris transportbehov idag, som också förväntas fortsätta växa över tid, säger Göran Eriksson, VD på Göteborgs Hamn i ett pressmeddelande.

Arendal 2 som terminalen heter, är också ett led i hamnens strategi att koncentrera hamnens terminalverksamheter i ytterhamnarna. Längre från centrum och med direkt koppling till hamnens väg- och järnvägsinfrastruktur såväl dom det växande industriklustret på Hisingen.

Delar av de nya ytorna kommer att användas av Stena Line när rederiet börjar flytta sin verksamhet från Göteborgs centrum och sina nuvarande lägen i de centrala delarna av staden till ytterhamnarna på Hisingen. I projektet har förberedelser avseende utfyllnad, kanalisation och vattenrening gjorts för kommande färjeterminal.

— Det är långt dit ännu men när den här terminalen byggts har givetvis Stena Lines omlokalisering funnits med i bakgrunden. Dels kommer Stena Line nyttja delar av den nya terminalytan, samtidigt som en rockad blir möjlig där andra intilliggande terminalytor också kan göras tillgängliga i omlokaliseringen, säger Göran Eriksson i pressmeddelandet.

Kapslat in 180 000 kubikmeter förorenade massor

I byggnationen av Arendal 2 har man kapslat in 180 000 kubikmeter förorenade massor från underhållsmuddringar i Göta Älv. Massorna har vallats in, stabiliserats och solidifierats för att utgöra grunden för terminalytan, som sedan asfalterats.

— Här har vi slagit två flugor i en smäll där vi både kunnat rena älven och avyttra muddermassor på en närliggande plats utan onödiga transporter. Det på ett säkert och miljövänligt sätt under ett noggrant kontrollprogram. Målsättningen att återanvända så mycket material som möjligt har verkligen varit framgångsrikt i det här projektet.

April 2019: Invallning av Arendalsviken pågår (ovan). Foto: Göteborgs Hamn.
November 2021: Arendalsviken är fylld med förorenade muddermassor under solidifiering. Foto: Göteborgs Hamn.
Augusti 2024: Terminalytan är klar och terminaloperatören kan nyttja de nya delarna innan invigning. I väst syns delar av de ytor som kommer att tas i bruk senare i samband med Stena Lines omlokalisering. Foto: Göteborgs Hamn.

Redan nu har stora delar av Arendal 2 börjat användas av terminaloperatören Gothenburg Roro Terminal som tidigare haft sin verksamhet uppdelad i två olika intilliggande ytor. Med Arendal 2 får terminaloperatören en större, sammanhängande terminalyta med ett mer tillgängligt bakland till de viktiga kajplatserna 712 och 713.

— Totalt sett är Arendal 2 en lösning där inblandade aktörer får ännu bättre förutsättningar att bedriva sina respektive verksamheter, samtidigt som Göteborgs Hamn som helhet optimeras ytterligare och blir mer konkurrenskraftig, säger Göran Eriksson.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Arendal 2

Cirka 144 000 kvadratmeter terminalyta
Ny nätstation, 19 belysningsmaster, cirka 4,2 mil kanalisation.
11 pumpstationer, 250 brunnar och reningsanläggning för dagvatten
Investering: Cirka 700 miljoner kronor.

Tidslinje: Arendal 2

Sent 90-tal: En ny terminalyta i Arendalsviken skrivs in i Göteborgs Hamns generalplan.

Hösten 2015: Mark- och miljödomstolen ger Göteborgs Hamn tillstånd att bygga en ny godsterminal i anslutning till befintliga terminaler i Arendal på Hisingen.

2016-2017 Pilotprojekt pågår för att testa teknik för stabilisering och solidifiering av förorenade muddermassor.

2018: Första spadtag för terminalen. Då inleder NCC arbetet med att slå ner 1500 pålar på havsbotten ner i berggrunden, för att grundlägga inför bygget av sprängstensvallar runt Arendalsviken.

2020: Invallningen av Arendalsviken färdigställs. Innan bassängen fylls med muddermassor flyttas ett 150-tal invallade ålar till öppet vatten utanför Hönö i Göteborgs norra skärgård. Därefter fylls viken med 180 000 kubikmeter muddermassor som stabiliseras och solidifieras. När muddermassorna fyller havsviken trängs vatten undan som renas och kontrolleras innan det återförs i havet. Entreprenör för denna del är Peab.

2021-2022: Projekteringen av terminalytan inleds, entreprenör upphandlas.

2023: Entreprenör för byggnation av terminalytan inleder arbetet i mars 2023, i denna avslutande entreprenad ingår att spränga och krossa återstående berg. I projektet ingår att lägga ner ledningar, vatten och dagvatten, kanalisation för el, resa belysningsmaster mm.

Sommar 2024: Arendal 2 står klart tre månader före kontraktstiden och invigs den 29 augusti.

LÄS MER: