Snön och vintern dröjer – så skiljer sig Hisingsvädret från övriga Göteborg
Längtar du efter snö och vinter? Då får du vänta ett tag till. Det kan vara stora väderskillnader mellan fastlandet och Hisingen.
— Det beror på temperaturvariationer. Bara på Hisingen är det skillnader om man bor mitt inne på ön eller vid kusten, säger Hans Linderholm, professor i naturgeografi på Göteborgs universitet.
Eftersom det är kort avstånd mellan Göteborg och Hisingen blir det inte lika stora variationer i vädret som det är på Öland eller Gotland, till exempel. Men de märks ändå. Främst eftersom havet gör att temperaturerna blir högre på Hisingen intill kusten än vad de är närmre inåt landet i Göteborg.
— Närheten till havet gör att temperaturvariationen dämpas. Havet håller värmen bättre än marken. Berggrunden och jorden värms upp ganska snabbt, men kyls av på kvällen medan vatten håller temperaturen längre, säger Hans Linderholm och fortsätter:
— Det blir höst och vinter lite senare nära havet än nära inlandet.
Snö i Lundby men slask i Eriksberg
Därför påverkas även snömängd, regn och åska av var i Göteborg eller på Hisingen man befinner sig.
— Det blir kallare inne på Hisingen och då är det större chans om det kommer snö att det ligger längre, men är man nära havet så kan temperaturen bli att det snarare blir regn eller regnslask, säger Hans Linderholm.
Det kan då snöa i exempelvis Backa eller Kärra, men om man kör ut till Torslanda är marken torr.
— Då kan man komma från inre Hisingen med snö på taket och röra sig närmare kusten, så är det bara slask.
Förra året föll den första snön 19 november. Men i år ser det, enligt prognoserna ut att dröja ytterligare.
Värre översvämningar med klimatförändringarna
Regn är något som är mycket lokalt och beror på berggrunden. Om det är platt mark, så blåser vinden förbi med fukt, men är det bergigt så faller mer regn.
— Det kan regna jättemycket på ett ställe, men förflyttar man sig bara några kilometer så regnar det ingenting. Det beror på hur lågtrycken rör sig. Till exempel precis vid kustbandet på Hisingen så är det torrare än vad det är längre in i Göteborg. Många tittar i sin väderapp i telefonen, och tycker att temperaturen stämmer, men att nederbörden inte alls stämmer in och det beror på att det är sådana skillnader på var man bor.
LÄS MER: Så röstade ni – heter det gira, mula eller sylta?
Flera bäckar, som Kvillebäcken till exempel, blir ofta fyllda vid kortvarigt, kraftigt regn. Det här är något som kommer bli värre med klimatförändringarna, enligt många forskare.
— Översvämningar kommer mer och mer. Det gäller att förstå och veta vad som händer när det blir torka eller extrema regnoväder. Bor man nära ett vattendrag där man märker att det sker översvämningar då och då, så ska man vara förberedd på att det kommer ske allt oftare, säger Hans Linderholm.
Skillnader även på sommaren
TTemperaturvariationerna som beror på havet, märks året om. På sommaren, till exempel, bildas ofta stackmoln, eller vackert väder-moln som de inbland kallas, inne på land.
— Då kan det bli åska, och då sker de ofta i inlandet, eftersom det går snabbare att värma upp luften som stiger och bildar moln. Då kan man se att det åskar inne i Göteborg när man är vid havet, att det är stora moln i innerlandet. Men att det är blå himmel vid vattnet trots att det är korta avstånd.
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
LÄS MER: