Preppern Anette stängde in sig utan el och vatten i en vecka – här är hennes checklista: ”Så gör du om krisen kommer”

Strömavbrott, värmen försvinner, pengarna tar slut och hyllorna gapar tomt i matvarubutiken. Det är sådant som Anette Staaf, 63, förbereder sig för. Vid ett tillfälle stängde hon in sig under en vecka utan el och vatten för att se hur hon skulle klara sig under en kris.
— Jag föddes till att göra det här. Att förbereda mig, säger hon.

Efter Rysslands militära angrepp på och invasion av Ukraina begränsades tillgångarna av gas. De ryska ledarskapet med Putin i höjden har hotat med kärnvapenanfall mot Europa och på rysk stats-tv skriker propagandisterna om mer våld, militära attacker och lönnmord mot Väst.

Några av krigets följder har varit att elpriserna skjutit i höjden, bensinpriset har ökat kraftigt och även priset på matvaror skenat. Samtidigt uppdaterade svenska MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) sin krisinformation.

Bland annat ville de uppmärksamma människor på att hålla sig informerade om utvecklingen i Ukraina och även om det inte finns något direkt hot mot Sverige, uppmanar myndigheten privatpersoner att hålla sig uppdaterade och redo för en eventuell krissituation.

— Det behöver inte handla om att det blir krig, utan det kan vara personliga vardagskriser. Det är det vi ska vara preppade för, säger Lundbybon Anette Staaf.

Hon jobbar som rådgivare på Sveriges Civilförsvarsförbund och föreläser samt håller kurser i just hemberedskap. Under krisberedskapsveckan, MSB:s informationskampanj som pågick förra veckan, poängterades betydelsen av att vara förberedd och ha ”krisprodukter” hemma.

— En kris kan vara ett långvarigt strömavbrott eller att man blir sjuk och inte kan gå ut och handla. Eller arbetslöshet som gör att du inte har råd att gå ut och handla förrän det kommer in pengar. Då är det viktigt att ha förberett sig med konserver och sådant hemma.

Låste in sig i en vecka – ”Det var verkligen en utmaning”

Anette Staaf har inte bara ägnat sitt yrkesliv åt att berätta hur vi ska vara förberedda – eller ”preppade”. Hon har även som privatperson testat att leva som just prepper. Under juli månad, sommaren 2018, bad hon hyresvärden för sin lägenhet på Hisingen att stänga av all el och vatten.

— Det var i samband med att försvarsberedningen kom med rådet att man ska kunna klara sig en vecka. Då insåg jag att det var viktigt att jag visste vad jag pratade om så då låste jag in mig själv. Under den här perioden var det jättevarmt så det var verkligen en utmaning.

Vilken lärdom tar du med dig från det?

— Det var väldigt spännande. Det största jag lärde mig var faktiskt hur man tar hand om sitt avfall. I början hade jag ett tättslutande kärl på balkongen, men eftersom det var mitt i sommaren satt grannarna på balkongen och det luktade ganska illa så den fick jag ta in. Senare lärde jag mig att det finns massa medel som man kan ha i men det kunde jag inte gå ut och handla, säger hon och fortsätter:

— Om man inte har vatten så kan man inte spola i toaletten. Jag hade lärt mig att man ska sätta ner en sopsäck i toalettstolen, men det som jag reagerade på första dagen var just att sopsäcken glider ner eftersom den blir så tung. Så största lärdomen jag gjorde var att man i stället ska ha små påsar som man knyter ihop.

”Det handlar om att vara förbered på personliga kriser”, säger Anette Staaf från Hisingen. Foto: Privat.

Vad är viktigt att ha hemma om man ”tvingas” stänga in sig?

— Mycket konserver. Jag hade ju ett gasolkök som jag lagade mat på. Men matmässigt behövde jag inte handla något nytt inför, eftersom jag redan har alla prepperssaker hemma. Jag använde helt enkelt det jag alltid har i mitt skafferi, som burkpotatis och kött- och fiskkonserver.

Vilka är dina viktigaste tips för en krislåda eller vad som är viktigt att ha hemma?

— Först och främst vatten. Sedan måste man ha något som man kan lyssna på, så att man kan ta till sig av information och då brukar jag säga en vevradio för om strömmen går så är det bra att ha en vevradio. Sedan mat, helkonserver för då kan man äta direkt ur burken om man inte har möjlighet att värma det. Sedan kontanter i olika valörer så inte bara 500-lappar om man behöver växla dem.

Hur kommer det sig att du har det här intresset?

— Jag föddes till att göra det här. Att förbereda mig. Men jag har alltid tyckt att det är bökigt att åka och handla. När jag bodde utomlands under en period var det långt till affären och det var inte möjligt att åka och handla, utan jag fick planera. Sedan dess har jag tänkt ”vad skönt det är att ha det klart” och sedan fick jag barn och då blev det ännu viktigare med planering.

Kan du berätta vad du har hemma som är viktigast?

— PET flaskor till två tredjedelar fyllda med vatten i frysen. Då kan man ta ut de om elen går. Sedan mycket bönor av olika sorter för det innehåller mycket protein och näring och man kan äta direkt ur burken. Sedan havregryn, knäckebröd. Och makrill i tomatsås, men det är dyrare konserver.

Göteborgs stads checklista på viktiga saker

Vatten och mat

  • Vattendunkar att hämta vatten med
  • Mat som klarar rumstemperatur
  • Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten
  • Campingkök med bränsle

Värme och ljus 

  • Alternativ värmekälla, om möjligt
  • Ficklampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder, filtar och även sovsäckar

Information

  • Radio med batteri/vevradio
  • Telefonlista på papper med viktiga nummer
  • Laddade powerbanks och extra batterier

Övrigt

  • Husapotek med det viktigaste för dig
  • Hygienartiklar
  • Kontanter

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: