Nu byggs fasaden på Karlatornet – som nått våning 25: ”31 000 kvadratmeter glas”
Nu växer fasaden på Karlatornet – Nordens högsta skyskrapa – fram. Glasskivor sätts på plats och det börjar synas hur Nordens största skyskrapa kommer se ut när den är klar.
— Inspiration och erfarenhet saknas förstås inte, säger Frederic Vermeulen, blockchef-ansvarig för fasaden på Karlatornet.
Nu framskrider byggandet av Karlatornet med en enorm fart efter stoppet som orsakades av avsaknad av material under pandemin. Skyskrapan har nått våning 25 på kärnan av huset, samt våning sju av fasadbygget.
— Vi räknar med att det ska ta cirka sex dagar per våningsplan upp till ”twisten”, där vi sedan ökar tidsspannet något på grund av vindpåverkan och dess utmaningar, säger Frederic Vermeulen, blockchef-ansvarig för fasaden Karlatornet.
Blev det som det var tänkt från början vad gäller utseende och material?
— Ja, absolut. Vi har följt arkitektdesignen och det är samma koncept som i grundplanen där man blandar glas och betong.
LÄS MER: Rekordpriser i Karlatornet trots osålda lyxvåningar – “De har gjort sig en rejäl hacka”
Laminerade treglas – sex centimer tjocka
Arkitektdesignen är ritad av Skidmore, Owings and Merrill. De har även ritat några av världens mest berömda skyskrapor, som Burj Khalifa i Dubai och Freedom Tower i New York.
— Så inspiration och erfarenhet saknas förstås inte, säger Frederic Vermeulen.
Vad är det för slags ”glas” ni använder till fasaden? Hur tjockt är det?
— Det är laminerade treglas som har en total tjocklek på cirka sex centimeter varav tre centimeter är luft mellan glasen. Det är blandat klarglas och färgade glas som täcker bjälklag och pelare.
Hur många kvadratmeter glas används?
— 31 000 kvadratmeter glas, varav 14 500 kvadratmeter är GRC-betong.
Armerat glasen – ”Färdiga paneler”
GRC är en beteckning på engelska som står för ”Glass Reinforced Concrete”, vilket i princip innebär glasarmerad betong. Det vill säga glas som har både motstånd mot frost och låg vikt.
Hur många skivor använda av olika material?
— I stort sett är det två olika materialtyper. De kommer som färdiga paneler som sätts ihop vid fabrik, glaspaneler eller GRC-betongpaneler.
Vid en sådan här konstruktion, går mycket glas sönder?
— Det ska mycket till att ett glas ska gå sönder, men inträffar det löser man ett sådant byte från den framtida ”tvättkorgen” från utsidan.
Karlatornet, med sina 245 meter och 73 våningar, beräknas bli Nordens högsta skyskrapa när den står färdig. Planen är att byggnaden ska stå färdig under 2023.
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
LÄS MER:
LÄS MER: