Nooshi från Hisingen sänkte regeringen – hon står i centrum för svensk politik
Vänsterledaren från Hisingen leder upproret mot den sittande S/MP-regeringen som stöds av C och L.
— Jag är inte historielös, jag vet var det socialdemokratiska partiet har betytt för Sverige, sa Nooshi Dadgostar från talarstolen när hon berättade om hur svenska arbetare fått möjligheter till boende tack vare den tidigare förda bostadspolitiken.
Sedan sänkte de tillsammans med högern i riksdagen den sittande regeringen.
Hon blev i höstas den första Hisingsfostrade partiledaren för ett av riksdagens partier. Då klev Nooshi Dadgostar in som partiledare för Vänsterpartiet. Mindre än ett år senare står hon i centrum för hela den politiska debatten i Sverige, sedan hennes parti satt stopp för den sittande regeringens planer på att införa marknadshyror för svenska hyresgäster, ett förslag som Centerpartiet är arkitekterna bakom.
När Vänsterpartiets krav på att förslaget om marknadshyror skulle slopas inte fick gehör från regeringen, valde Vänsterpartiet att rösta för att sänka den sittande regeringen i en misstroendeomröstning i riksdagen.
Nooshi Dadgostars föräldrar kom till Sverige som politiska flyktingar från Iran och när Nooshi föddes 1985 bodde familjen på en flyktingförläggning i skånska Perstorp.
— Vi hade inte mycket pengar. Vi hade kanske fem möbler hemma och knappt råd att ringa utlandssamtal. Men det skilde sig mycket från hur det är för flyktingar i dag. Det var enklare då att få ett boende. Vi hade ett litet radhus med gräsmatta utanför. Jag gick i en väldigt bra förskola där mina föräldrar också kände sig involverade, har hon berättat i en stor intervju i kvällstidningen GT.
Bodde i Lundby på Hisingen under tonåren
Efter en vända i Norrköping och landade familjen i Göteborg. Först i en lägenhet i Göteborgs centrum, för att sedan på grund av för höga hyror flytta till Lundby på Hisingen vid 13 års ålder. Där bodde hon under tonåren, fram tills flytten till Stockholm som vuxen. Hon engagerade sig i Ung Vänster västra Hisingen samtidigt gick hon kvar i skolan i stan och började på Montessoriskolan Centrum. En icke vinstdrivande friskola med elever från olika delar av Göteborg.
— Mina föräldrar hade inte en spänn. I skolan träffade jag alla möjliga elever. Vi möttes i samma skola, vi vars föräldrar inte hade så mycket pengar och de som hade rika föräldrar.
I riksdagen knöt Nooshi Dadgostar an till just den bakgrunden när hon kritiserade S/MP-regeringen för att man genom sin överenskommelse ”Januariavtalet” med Centerpartiet och Liberalerna, släpper igenom en förändring av svensk bostadsmarknad och bostadspolitik. Den här förändringen menar kritikerna kommer leda till fri hyressättning för hyreslägenheter i Sverige, genom att börja med att släppa fri hyressättningen för nyproducerade och renoverade lägenheter.
Och V-ledaren lät nostalgisk över hur Socialdemokraterna förde politik – förr i tiden:
— Det är en politik som har betytt mycket för mig i livet. Det är en politik som är värd att bevara, inte avveckla. Som politiskt parti med regeringsmakt har socialdemokraterna glömt sina ideal. Även på det här området, dundrade en kritisk Nooshi Dadgostar från talarstolen där statsminister Stefan Löfven satt och lyssnade från första parkett.
Talmansrundor – eller extra val?
Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för missförtroendet mot den sittande regeringen och sänkte därmed regeringen. 181 ledamöter tryckte på grönt – för missförteoendet – medan 109 av riksdagens ledamöter tryckte för att neka misstroendet och låta regeringen sitta kvar.
— Det här är en historiskt dålig regering som får ta konsekvenserna för den politik de fört under de senaste, sa Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Nu har regeringen en vecka på sig att besluta om det ska bli ett extra riksdagsval, eller om man försöker forma en ny regering. I så fall entledigas statsministern och så inleds så kallade ”talmansrundor”. Där ska riksdagens talman i samtal med partiledarna försöka se om det finns någon formation av partier som kan bilda regering genom att få tillräckligt stöd i riksdagen för sin regeringsformation.
— Vi har en politisk kris nu samtidigt som vi har en pandemi. Det vilar naturligtvis ett stort ansvar på Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet för det, sa finansministern Magdalena Anderson (S) till Aftonbladet efter omröstningen.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
LÄS MER: