Manskörens kaotiska resa till Spanien: ”Fullskalig spritpsykos och skulle kasta ner Laerny från hotellets balkong”
När några gubbar som drack öl tillsammans i Göteborg bestämde sig för att starta en kör skulle det mynna ut i ett totalt kaos på spanska solkusten. Nu kommer filmen om detta annorlunda och stundtals dramatiska projekt…
Dokumentärfilmaren Tomas Haglund från Hisingen är tillbaka med en ny varm och rolig film om ”sidospåren i den göteborgska vardagen”. Mannen bakom filmer som ”Bad Mongo” om muskelsjuke Doung och The Rocking Barber of Hisingen (på SVT med titeln Den rockande barberaren) åtevänder med en film som handlar om ett gäng ålderstigna herrar i Göteborg som av en ren slump drar igång – en kör.
I ”Fragment ur sångfåglarnas dagbok” sjunger körmedlemmarna hellre än bra, spottar knappast i glaset och drömmer om en bättre värld.
”Laerny hatar orättvisor. Med sången som vapen ska han göra skillnad. Han samlar gänget och kastar sig ut. Den obändiga viljan är en sak, att hålla tonen en annan. En dokumentärfilm om åldrande, gemenskap och solidaritet”, beskrivs filmen inför premiären.
Vilka är gubbarna du följer?
— Jag hamnade vid samma bord som pensionärerna Laerny och Janne på ett traditionellt ölhak i centrum. Dryckerna flödade och det var ett rejält hålligång. Jag förstod att dessa högljudda herrar nyligen lärt känna varandra och att de nu startat en kör vars kommande framgångar det inte fanns gränser för, säger Tomas Haglund.
— Ingen annan vid bordet lät sig dock övertygas. Det gick något år och ibland stötte jag på dem. För varje gång hade de värvat ytterligare förmågor och slutligen till och med organiserat repetitioner med hjälp av studieförbund. De var alltså inte bara skitsnackare!
”Något större och viktigare än en tillsynes obetydlig manskör”
Tomas blev inspirerad av gubbarnas diskussioner om sin kör, om hur det blev en kanal för dessa män att skapa mening och gemenskap.
— När jag hörde de åldrade, lite trötta och slitna karlarna med glöd prata om betydelsen av deras sammankomster, gemenskapen och meningen det gav, begrep jag att här fanns en berättelse om något större och viktigare än en tillsynes obetydlig manskör, säger Tomas Haglund.
Men filmen handlar om mer än en kör. Det är ett tidsdokument om att bli äldre och tackla helt nya delar av livet. Tomas Haglund som bor i Fyrklövern i Lundby berättar om sina intervjuer med männen i kören, intervjuer om livet som blev grunden till filmen:
— Samtalen handlade också om avigsidorna i pensionärskapet, om ensamheten, sorgen, oron och krämporna. Med ganska långa mellanrum under fyra år intervjuade jag nyckelpersoner, gjorde nedslag i vardagen hemma i Göteborg och på resor. För varje gång var gubbarna lite tröttare, lite gråare, lite krokigare. Men attityden var densamma: Kör hårt!
Kaotisk resa till Spanien
Det första inspelade materialet kom till när Tomas Haglund följde med kören till spanska solkusten. Under en turbulent vecka gav de sig ut på en miniturné och sjöng på olika barer och till och med i kyrkan. Med skiftande framgång – vilket filmen vittnar om.
— Det är allmänt känt att våld inte gör en film bättre. Det gäller dock inte i det här fallet. Tyvärr var jag inbegripen i samtal med druvguden när en på plats utesluten körmedlem drabbades av fullskalig spritpsykos och skulle kasta ner Laerny från hotellets balkong. Stor miss från min sida, säger Haglund.
Själv missade han det kaos som utbröt och som därmed inte finns med i filmen:
— Det hade helt klart beskrivit livets komplexitet på ett mer adekvat sätt om jag hade haft förstånd nog att närvara bakom kameraögat. Halva hotellet var inbegripet i våldsamheterna. Jag satt väl med kärleken och lullade i solnedgången. Romantiker som jag är. Episoden är också en hygglig påminnelse om att man inte ska supa på arbetstid.
Regissören Tomas Haglund var senast aktuell med dokumentären The Rocking Barber of Hisingen (på SVT med titeln Den rockande barberaren). Filmen belönades 2018 med Västerås Filmfestivals pris för bästa nationella dokumentär.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
Fakta: Så ser du filmen
FILM: Fragment ur sångfåglarnas dagbok (28 minuter)
PLATS: Marionettfilms Facebook.
DATUM: Fredag 9 april 2021.
TID: 19:00.
Med tanke på rådande omständigheter blir det digital premiär på kulturföreningen Ögat.
Arrangemanget livestreamas av QTECH med stöd av ABF Film & Media och Göteborgs stad. Förutom filmvisning och samtal med medverkande blir det musik med Gray Hawthorne och Star Crossed Lovers.
Regissör och producent: Tomas Haglund
Programvärd: Julian McKinney
Artister: Gray Hawthorne och Star Crossed Lovers
Medarrangörer: Ögat, ABF Film & Media, Göteborgs stad och QTECH.
LÄS MER: