Mäktiga flygbilderna: Se Lindholmen från luften

Här flyger kameran över Lindholmen Science park, utbildningscentrumet med Chalmers i centrum och längs Götaverkens gamla kranar. Bakom de mäktiga flygbilderna ligger skolvärden Harman Amin, 31.
— Lindholmen är ett tacksamt område att filma på med älven, industrier, nybyggen, utsikten över vattnet och med de gamla kranarna.

Han började fotografera som en hobby, något som utvecklades när han fått möjlighet att fota i jobbet med ungdomar på Bräckegymnasiet. Filmen från Lindholmen som sprids som en löpeld på Facebook gjorde han för att ”det var roligt”:
— För mig är det väldigt kreativt och jag fokuserar ofta på detaljer i skapandet. Denna drönarfilm gjorde jag mest för att det är så roligt att filma och att redigera för att skapa stämningsfulla filmer. Jag pluggar just nu en distansutbildning till Online Video Creator på Birka folkhögskola så i princip all min lediga tid så filmar, fotar och redigerar jag, säger Harman Amin till HelaHisingen.se.

Flygbilderna: Lindholmen från ovan

Filmen på Lindholmen från ovan. Foto: Harman Armin.

Arbetet med filmen från Lindholmen tog två dagar av filmande samt klippning i efterhand. Harman berättar att han är väldigt noga med detaljer för att skapa en fin upplevelse:
— Jag vill att allt ska vara helt rätt, där musiken ska matcha varje klipp. Småljud ska matcha bilderna, övergångar ska ligga rätt och skapa rätt känsla. Till exempel har jag lagt på ljud av barn som skrattar och leker när skolgården filmas, berättar han.

”Lindholmen är tacksamt”

— Lindholmen är ett tacksamt område att filma på med älven, industrier, nybyggen, utsikten över vattnet och med de gamla kranarna. Och jag jobbar även som skolvärd på Bräckegymnasiet på Lindholmen, så det har varit lätt att kliva ur dörren efter jobbet och sätta igång att filma.
— Jag skulle gärna filma mer på Hisingen, mycket som händer med stora byggen och vacker natur – men stora delar av Hisingen är begränsat med drönare på grund av närheten till Säve flygplats som medför restriktioner.

Lindholmens utbildningscentrum och närliggande områden dokumenteras i filmen. Foto: Harman Armin.
Kranarna vid gamla Götaverken är inte helt oväntat med i filmen. Foto: Harman Armin.
I filmen får man se en vacker solnedgång över Norra Älvstranden. Foto: Harman Armin.

FAKTA: HARMAN AMIN

Ålder: 31.
Bor: Kortedala i Göteborg.
Driver: Instagram-kontot @pedagogiskintegration
Privat Instagram: @harmanamin
Jobb: Jobbar som skolvärd på Bräckegymnasiet på Lindholmen.
Söker: ”Nästa steg är att jag letar praktikplats i Göteborg under våren. Så om någon känner någon som sysslar med film och redigering och vill ha en nyfiken praktikant hojta! Både film och reklam är intressant – och jag nås enklast via Instagram.”

Drönarfotografen Harman Armin.

HARMANS 7 DRÖNAR-TIPS

1. HA EN PLAN! Att filma med drönare är verkligen jätteroligt och för att det ska bli bra är det bra att ha en plan för vad det ska bli innan en filmar. Batteritiden är ju begränsad i alla drönare. Vilken stämning, vilka olika typer av bilder (klippbilder) som behövs och hur en ska ljudsätta. Att variera närbilder med svepande panoraman.

2. REGLER! Ha koll på vart du får filma – Luftfartsverket har en drönarkarta som visar i stort. Vissa platser behövs det tillstånd till (över vissa höjder, i närhet till flygplatser eller militära områden mm). Eller om filmen visar större områden. Är du osäker på om du får sprida bilden eller inte så kontaktar du och söker spridningstillstånd hos Lantmäteriet. På grund av bland annat Säve flygplats är många delar av Hisingen tyvärr förbjudna att filma på.

3. LJUD? Hur ska du ljudsätta? Musik och olika tillagda miljöljud gör stor skillnad för känslan i filmerna. Sök på royaltyfree eller copyrightfree music på Google / Youtube för att hitta gratis.

4. VÄDRET: Sen gäller det ju att filma i rätt väder – de flesta drönare kan inte köra när det regnar så denna höst har varit svår i Göteborg! och också tidpunkt på dagen – när är ljuset rätt?

5. UTRUSTNING: Ha tillräckligt bra utrustning. Det finns drönare för några tusenlappar som funkar tillräckligt bra (4000-5000 kronor). Missa inte att skaffa ett gäng extra propellrar för när du kraschar drönaren och flera extra batterier då batteritiden normalt sett är runt 20 minuter.

6. REDIGERA: Redigeringsprogram behöver dock inte vara så komplicerade eller dyra. Och du kan lära dig dem via YouTube.

7. INSPIRATION: Några svenska inspirationskonton jag följer för drönarfilm på Instagram: @swedishdroneguy (göteborgare), @vaveron, @blt031 och @marcusmoller_dp.