Lista: De är Hisingens 13 mest berömda personer – kändisarna från ”vår ö”

En del av dem föddes på Hisingen – andra har flyttat hit. Men de har en sak gemensamt: De är Hisingens 13 mest berömda personer! Här är HelaHisingens lista över Hisingsprofilerna alla känner (eller bör känna) till!

Vad är då en kändis i det här sammanhanget? Vi bestämde oss för att lista de berömda personer som är födda eller uppvuxna på Hisingen, alternativt varit bosatta här en betydande del av sitt liv – och som är nationellt kända. Det vill säga rikskändisar som även de flesta i exempelvis Malmö, Umeå och Uddevalla känner till.

Det räcker alltså inte att vara ”lite känd”, en ”lokal profil”, ha många följare på Instagram eller ha varit med i Paradise Hotel för att platsa på den här listan! Vi listar de tyngsta stjärnorna från Hisingen, vars kändisskap fått ett stort genomslag i landet, eller världen, för den delen.

Här är de tretton personer – utan inbördes ranking – som vi på HelaHisingen.se anser vara Hisingens mest kända profiler!

Victor Leksell – Torslandaidolen

Född: 1997
Yrke: Musiker
Från: Torslanda

Foto: PRESSBILD

Slog igenom i TV4:s musiktalangprogram Idol säsongen 2017 och har tagit den svenska popmusikscenen med storm sedan dess.

2019 nominerades han i tre kategorier av Aftonbladets musikpris ”Rockbjörnen” och vann i kategorin ”Årets genombrott”.

Sommaren 2020 släppte den förre fotbollstalangen sin första fullängdsplatta och tio av elva låtar gick genast in på Topp 50-listan i Sverige hos Spotify. Hans hitlåt ”Svag” blev listetta i både Norge och Sverige. I juli 2020 blev det den mest strömmade låten på svenska – någonsin.

Att ”Svag” bara på ett halvår spelats mer än flera av Leksells barndomsfavoriter i låtväg, som storhits av Veronica Maggio och Laleh har varit svårt att greppa:

— Allt har blivit så stort så snabbt att jag ibland kan känna att min hjärna inte riktigt hänger med. Men jag blir mer och mer trygg i det jag vill göra och står för, har Leksell sagt till TT.

Leksell är hyperaktuell 2021 efter att ha tagit storslam på P3 Guld.

Glenn Hysén – sex getingar

Född: 1959
Yrke: Fotbollsspelare och medieprofil.
Från: Biskopsgården och Lundby

Foto: UNIBET

Föddes på Sommarvädersgatan i Biskopsgården men flyttade som liten till Kyrkbyn i Lundby. Har även bott i Torslanda och Brunnsbo i Hisings Backa senare i livet. Men framför allt har han väl ”bott” på fotbollsplaner runt om i världen, med allt från dubbla UEFA Cup-segrar med Blåvitt till proffssejourer i Italien, Holland och inte minst Liverpool där han spelade 1989-1992, ett lag många svenskar förknippar honom med än i dag.

Glenn Hysén spelade 69 A-landskamper för Sverige och var den första spelare att någonsin få betyget sex ”getingar” av tidningen Expressen, där skalan var från 1 till 5, efter en makalös insats mot England i kvalet inför VM 1990. Hysén har efter sin aktiva karriär stannat kvar i rampljuset och varit allt från fotbollskommentator på TV3, frontat spelbolaget Unibets reklamkampanjer, skrivit krönikor i GT och haft en egen dokusåpa om sitt och sin familjs liv på Kanal 5.

Glenn har en stor familj och är bland annat pappa till fotbollsstjärnan Tobias Hysén (BK Häcken, IFK Göteborg med flera klubbar) och förre fotbollsspelaren samt medieprofilen Antonio Hysén.

Miriam Bryant – Sångfågeln

Född: 1991
Yrke: Sångerska
Från: Hisings Backa (och Utby)

Foto: PRESSBILD

Miriam Bryant är uppvuxen både i Utby i östra Göteborg och på Hisingen i västra Göteborg. Hennes musikkarriär började i musikklassen på Brunnsboskolan i Hisings Backa där hon pluggade med inriktning på körsång.

Redan som tolvåring visste hon att det var popartist hon ville bli, men vägen dit gick via musikteaterskola. Det var när hon hjälpte en vän med ett musikprojekt som popkarriären fick sin start och samtliga låtar till hennes debutskiva blev verklighet.

När Miriam Bryant var med i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre” och gjorde om Niklas Strömstedts låg ”Sista morgonen” så bytte hon ut ”Vi körde ut på Lidingö och hem igen” till ” ”We drove around on Hisingen, and back again”. Något som fick bloggen Hisinigenftw att fråga henne om bakgrunden till det:

Det visade sig att hon mycket riktigt har kört bil på Hisingen – trots att hon saknar körkort.

— Jag har testat att köra en gång. Jag har ju inget körkort, haha det blir ju olagligt det här. Men alltså, jag testade att köra mitt ex bil en gång ute i bushen på Hisingen, det var tidigt på morgonen när det inte var några bilar ute. Så vi har åkt runt mycket i hans bil, sa Miriam Bryant då.

För samma – numera nedlagda – blogg sammanställde Miriam Bryant sina fem Hisingen-favoriter:
1. Brunnsboskolans rökruta.
2. Brunnsbodiscot. Det låg i det bruna huset med en stor skorsten, ganska nära Folkets hus i Backa. Det ligger ett fult gym där nu, men där vill jag gå in och kolla.
3. Till mamma i Backa och äta karelsk pirog.
4. Brunnsbotorget och äta glass på Lejonet och Björnen.
5. Buss 18 eller 19. Bara åka runt och skriva i mitt anteckningsblock. Jag saknar att åka buss. Du vet man gör ju aldrig det i Stockholm, här åker jag bara tunnelbana.

Sedan döpte Miriam Bryant en hel platta till ”Hisingen och hem igen”. Miriam har bland annat blivit utsedd till ”Årets Göteborgare”, vunnit ”Årets låt” på P3 Guld och varit en av programledarna för SR och SVT:s Musikhjälpen.

Mikkey Dee – Hårdslagande rocker

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Född: 1963
Yrke: Musiker (Trummis)
Från: Biskopsgården

Mikkey Dee är sedan 2016 medlem i det tyska hårdrocksbandet Scorpions och var tidigare medlem i Motörhead, från 1992 till slutet av 2015. Fick erbjudande om att byta till Motörhead redan 1987, från King Diamond, men tackade nej då. Mikkey Dee spelade senare på 13 av Motörheads album. Egentligen heter han Micael Kiriakos Delaoglou, men är känd under sitt rockande artistnamn Mikkey Dee. Uppvuxen på Hisingen och gjorde sitt första gig på fritidsgården Parken. Lirade en del fotboll i Warta som ung, innan han flyttade ut i världen i musikens tjänst. Bor i dag i Hovås i sydvästra Göteborg.

Sture Allén – Ullevi blev Ullevi

Född: 1928-2022.
Yrke:
Professor och ledamot i Svenska Akademien
Från:
Född i Lundby, död i Biskopsgårdens distrikt.

Sture Allén föddes i Lundby och utbildade sig vid Göteborgs universitet. 1965 blev han filosofie doktor i nordiska språk och ledare för Forskningsgruppen för modern svenska nästkommande år.

I tjugo år var han vice ordförande i Svenska språknämnden och har bland annat varit hedersledamot av Svenska Litteratursällskapet i Finland och ledamot av av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Sedan 1980 var han ledamot i Svenska Akademin, satt på ”Stol 3” och var dess ständige sekreterare 1986-1999. Sture Allén var dess ständige sekreterare under den så kallade Salman Rushdie-affären – när iranska mullor utfärdade en dödsdom mot författaren Salman Rushdie.

Sture Allén var även den som fick i uppdrag av Göteborgs kommun att namnge fotbollsarenan som ersatte Gamla Ullevi. Språkprofessorn använde 32 timmar och fakturerade kommunen 44 800 kronor – för att komma fram till att den nya arenan även i framtiden skulle heta just Gamla Ullevi.

— Vi hade fastnat rätt mycket i det själva så jag tycker att det var en bra lösning. Nu har vi ett namn och nu är det punkt för den historien, sa Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg till TV4Nyheterna Göteborg.

Sture Allén dog 2022.

Clark Olofsson – Original gangster

Född: 1947
Yrke:
Yrkeskriminell
Från:
Lundby/Biskopsgården

Clark Olofsson föddes i Trollhättan, men bodde därefter bland annat vid Slätta Damm i Lundby.

Då var han granne med den berömde journalisten Janne Josefsson. När dennes pappa fick jobb på Volvo, flyttade familjen till Köldgatan i Biskopsgården.

— Men jag blev inte av med Clark Olofsson, han flyttade efter till Köldgatan. Jag var inne i vår gamla lägenhet där för ett tag sedan. Nu har de rivit det gamla parkeringshuset där jag för första gången såg svensk polis med dragna k-pistar, när de jagade efter Clark, har Janne Josefsson sagt till GP.

Clark Olofsson har fått stor medial uppmärksamhet efter att han döms för bland annat rån, mordförsök, misshandel och narkotikabrott. Efter att ha avtjänat den senaste domen, tio år i fängelse, är han en fri man sedan juli 2018.

Men han är inte riktigt klar med sin kriminella bana, avslöjade han i en SVT-intervju som Hela Hisingen tidigare skrivit om.
— Jag är öppen för svinaktiga förslag, sa han då.

Clark Olofsson började sitt liv som lärling på Götaverken i Göteborgs hamn och redan som 15-åring åkte han jorden runt på ett lastfartyg.
Åren efter kantades av mindre brott fram till att han misshandlade två poliser i Eskilstuna och fick sitt första riktiga fängelsestraff.

Därefter har han suttit fängslad och rymt från flera fängelser och blivit dömd för en lång rad brott.

Men mest känd är han sannolikt för sin inblandningen i det så kallade Norrmalmstorgsdramat. Bankrånaren Janne Olsson gick in på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm, tog gisslan och krävde att Clark Olofsson skulle föras dit. Clark fördes mycket riktigt till gisslansituationen och befann sig tillsammans med Olsson och gisslan under sex dygn inne på banken – en situation som födde begreppet ”Stockholmssyndromet”, när gisslan får sympatier för sin gisslantagare. För denna inblandning i bankrånet och gisslansituationen fälldes han i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

Clark Olofsson återaktualiserades rejält under 2022 när Netflix släppte sin dramaserie baserad på hans tidiga kriminella gärningar.

Janne Josefsson – ”Nu är det skilda planeter”

Född: 1952
Yrke:
Journalist
Från:
Lundby/Biskopsgården

Janne Josefsson föddes i Lundby, men växte upp i Biskopsgården.

Han inledde sin journalistiska karriär på Sveriges radio och gjorde därefter reportaget ”På rätt sida älven” om klassklyftorna i Göteborg. Då tog han femmans spårvagn mellan Biskopsgården och Örgryte.

— Då var det som skilda världar, nu är det skilda planeter. Och ytterligheterna drar åt olika håll för att de vill det, har han sagt till SVT.

Sedan dess har han gjort sig ett namn som reporter på Fittja Paradiso och Striptease innan han började på Uppdragning granskning 2001. Där gjorde han flera program som blev rikskända – bland annat ”Valstugereportaget” där han tog sig in i olika partiers valstugor och avslöjade bland annat rasismen i flera partier.

Reportaget tros ha påverkat valutgången och Josefsson samt Lars-Göran Svensson belönades med Stora journalistpriset för det reportaget 2002.

Ann Westin – Humoristen

Född: 1956
Yrke: Undersökterska och komiker
Från: Norra Biskopsgården

Ann Westin växte upp i ett fyravåningshus på Godvädersgatan i Biskopsgården.

— Visst är det fint här! Här lekte vi cowboys och indianer, fångade grodor och ödlor som vi tog hem och hade i badkaret och så åkte vi skridskor här på vintern, berättade Ann i en intervju med tidningen Allas och fortsatte:

— Det var väldigt bra att växa upp här på Biskopsgården. I dag läser man mycket om kriminaliteten här, men jag vill visa att det faktiskt är trevligt och fint här. Svarte mosse är en helt underbar plats.

Ann Westin blev senare mentalskötare och undersköterska – innan hon bytte bana helt satsade på komiken. 1996 gjorde hon sin första ”Stå upp”-insats på klubben Norra Brunn i Stockholm och har efter det vunnit priser och gjort otaliga tv-framträdanden och shower med sin stand up comedy.

Har blivit utnämnd till ”Årets kvinnliga komiker” vid tre tillfällen.

Teddy Lučić – mästerskapens man

Född: 1973
Yrke: Fotbollsspelare
Från: Biskopsgården och Lundby

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Hans moderklubb är Lundby IF och han lirade i BK Häcken på ålderns höst – men Teddy Lučić minns vi framför allt för hans insatser i blågult. Han värmde mest bänk, men var än då med, under klassiska VM i USA 1994 när Sverige tog ett oväntat brons och spelade efter det 86 landskamper, varav fem mästerskap. VM 1994, EM 2000, VM 2002, EM 2004 och VM 2006 är en meritlista i landslaget som få andra spelare kan matcha.

Teddy Lučić blev även känd som den spelare som blev den första ”Bosman”-spelare i Sverige, det vill säga att man kunde efter färdigspelat kontrakt lämna sin klubb utan att de fick någon ersättning. Blev även utvisad under sin sista VM-match 2006.

Bor i dag i Öjersjö i Partille och jobbar inom skolans värld, men har haft flera tränaruppdrag inom fotbollen – exempelvis för BK Häckens U19-lag och som huvudtränare för Alingsåsklubben Holmalund.

Kent Andersson – Aftonens stjärna

Född: 1933
Död: 2005.
Yrke: Skådespelare och dramatiker.
Från: Lundby.

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Växte upp i en arbetarfamilj i Rambergsstaden och efter en tid på pappersbruk och som sjöman kom han in på Göteborgs stadsteaters elevskola och fick sina första teaterroller i början av 1960-talet.

Han skrev tillsammans med Bengt Bratt (som senare var hjärnan bakom utdragna svenska SVT-serien ”Hem till byn”) den uppmärksammade trilogin Flotten, Hemmet och Sandlådan som spelades på Göteborgs stadsteater 1967-1969.

Kent blev under andra halvan av 1900-talet en folkkär skådis och gjorde humoristiska, politiska och dramatiska roller i allt från egna revyer, på Dramatens scen i Stockholm som i storfilmer som Göta Kanal och Dom unga örnarna, samt i tv-serier som Hedebyborna och flera buskisar med Stefan & Krister.

Teatern återvände han alltid till och mellan 1996 och 2004 blev teater (och biografen) Aftonstjärnan i Lindholmen hans hemmascen. Här satte han upp egenskrivna revyer, ofta med samhällskritik och politik svävande över dem, tillsammans med regissören Anders Wällhed. Aftonstjärnan blivit en mötesplats som lever vidare även efter Kent Anderssons död.

Teatern återvände han alltid till och mellan 1996 och 2004 blev teater (och biografen) Aftonstjärnan i Lindholmen hans hemmascen. Här satte han upp egenskrivna revyer, ofta med samhällskritik och politik svävande över dem, tillsammans med regissören Anders Wällhed. Aftonstjärnan blivit en mötesplats som lever vidare även efter Kent Anderssons död.

2005 gick Kent Andersson oväntat bort under förberedelserna av Strindbergs Ett drömspel för Göteborgs stadsteater. Kent Andersson är jordfäst på Lundby nya kyrkogård.

Glenn Strömberg – ”italienaren”

Född: 1960
Yrke: Fotbollsspelare och sportkommentator
Från: Brämaregården, Lundby

Han pratar italienska med en grov göteborgsk dialekt. Bara det är ett fenomen i sig, men den här grabben som föddes i Brämaregården på centrala Hisingen – men senare flyttade till Lerkil i Kungsbacka – har en karisma som gjort honom till en av vår tids mest populära tv-sport-personligheter.

Likt sin namne Hysén var Glenn ”Stromba” Strömberg en av spelarna som blev superstjärna när IFK Göteborg vann UEFA-cupen 1982. Strömberg följde sedan tränaren Sven-Göran Eriksson till portugisiska Benfica, innan han hamnade rätt i italienska Atalanta, där han spelade över 200 matcher på nio år för Bergamo-klubben. Spelade 52 A-landskamper för Sverige.

Efter sin aktiva karriär har Glenn Strömberg haft många projekt, bland annat ett eget klädmärke och egna italienska matvaror. Men framför allt har han varit en av 2000-talets mest populära och flitigt anlitade fotbollskommentatorer som vi fått höra under världsmästerskap i SVT och många hör kommentera Champions League och annan fotboll i Viasats kanaler än i dag.

Är mycket känd för sin snuskonsumtion – som syns på långt håll…

Magnus Wislander – ”slangen”

Född: 1964
Yrke: Handbollsspelare och brevbärare
Från: Tuve

Magnus Wislander spelade i ungdomen i Tuve IF:s handbollsklubb, åren 1973–1979. Därefter flyttade han till Redbergslids IK där han spelade under hela 1980-talet, innan han blev synonym med Kiel, det tyska lag där han spelade under hela 1990-talet. Wislander, ”Slangen”, kallad tack vare sin ytterst rörliga kropp spelade 384 landskamper och gjorde totalt 1185 mål, vilket är flest landskamper och flest landslagsmål genom tiderna för det svenska landslaget.

Totalt var linjespelaren med om att vinna 13 mästerskapsmedaljer (bland annat tre OS-silver, två VM-guld och fyra EM-guld) på 18 försök (VM 1986 till EM 2004) och utnämndes till 1900-talets bästa handbollsspelare av Internationella Handbollsförbundet. Han återvände till RIK och var både spelare, tränare och är assisterande tränare där än i dag.

Wislander har vunnit ”Mästarnas mästare” på SVT men är dock mest känd för många Hisingsbor – som deras brevbärare. Ja, det är på Posten han jobbat genom alla år och under tiden han var utlandsproffs i Tyskland var han tjänstledig. Numer är Wislander chef inom Posten.

Lotta Lundgren – Historieätaren

Född: 1971
Yrke: Författare, skribent, copywriter och programledare
Från: Tuve

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Född i Brämaregårdens församling och uppvuxen i Tuve är Lotta Lundgren profilen som har varit julvärd på SVT (2017), folkkär programledare i Historieätarna och profilerad reklamskådis för Coop. Tuve-kändisen har många strängar på sin stekspade och slog först igenom 2010 som en av programledarna, tillsammans med Henrik Schyffert och Erik Haag, för tv-serien ”Landet Brunsås” – en komediserie som tog reda på varför vi svenskar äter som vi gör.

Efter det har hon släppt kokboken ”Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag” men blev verkligen rikskänd på allvar som programledare för Historieätarna på SVT, en succéserie hon ledde tillsammans med Erik Haag. Serien handlade om att gå igenom olika historiska epoker ur ett mat-perspektiv för att visa vad man åt på exempelvis Vikingatiden eller 1700-talet. Programmet vann tv-priset Kristallen och blev en av SVT:s största matsuccér och fick både en andra och tredje säsong.

Lotta Lundgren har även haft matprogram med Leif GW Persson på SVT, varit sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1, varit med i SVT:s tv-julkalender (när hon och Erik Haag ledde ”Tusen år till julafton” 2015) samt varit en reklamprofil för Coop på tv under slutet av 2010-talet och framåt.

För Femina berättade hon om uppväxten i Tuve på Hisingen:

”Matskribenten tar oss med till förorten Tuve på Hisingen, känt för Tuve-raset 1977. Fast det var det fina Tuve som rasade, påpekar Lotta Lundgren. ”Villa-Tuve”. Hon och hennes två systrar växte upp i ”Miljonprograms-Tuve”, där föräldrarna jobbade på Volvo och tutade i sina barn att det inte fanns något dåligt väder.
— Hela min uppväxt var antingen utomhus eller i det man i Göteborg kallade för svalen, alltså trapphuset. Där hängde vi.”

Och i tidningen Café berättade hon om kontrasterna mellan Tuve och det glammiga 80-talet:

— När jag var liten pratades om hur flärdfullt och Café Opera 80-talet var, men det fick inte jag vara med om där jag satt i en förort på Hisingen. Det blev inte mer flärd än en Coca cola-plansch på väggen och lite Juicy Fruit-reklam före bion.

Hedersomnämnande: Nationalteatern

Född: 1969
Yrke: Teater- och musikgrupp
Från: Hisings Backa

Detta är ju inte en person som övriga på den här listan och därför räknas de inte som en av de 12 här ovanför. Men den teatergruppen och senare även ett rockbandet (som bröt sig ur teatergruppen) och dess kreativa skådespelare och musiker behöver nämnas när man talas om Hisingens största profiler.

De hade sin bas på Backa Kulturhus scen vid Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa och deras pjäser, barnskivor och rockmusik har etsat sig fast hos generationer av Hisingsbor, göteborgare och svenskar.

Nationalteatern var en betydande del av proggrörelsen i 1970-talets vänstervåg och använde teatern, samt låtar i pjäserna, för att lyfta samhällsproblem, klassklyftor och utanförskap ur ungdomars perspektiv. En vanlig metod för att producera deras pjäser och låtar var intervjua ungdomar, socialt utsatta och boende i Hisingens förorter för att få äkta perspektiv på problemställningarna tog upp. Något som sannolikt har varit med och gjort att låtar som ”Barn av vår tid”, ”Lägg av!”, ”Bängen trålar”, ”Spisa”, ”Kolla kolla” och ”Livet är en fest” kan sjungas både av 65-åringar som 25-åringar runt om i landet.

Anders Melander, Pale Olofsson, Med Reventberg, Anki Rahlskog, Hans Mosesson, Ulf Dageby, Totta Näslund och Nicke Ström är bara några av alla mer eller mindre kända profiler i kulturgöteborg som utgjorde detta kollektiv av kreatörer, som skapat allt från krogshower till barn-LP-skivor som kommer leva för alltid.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Bubblare: De platsade inte på listan (Den här gången)

Bubblare som varit aktuella i diskussionen, men inte riktigt lyckats ”peta” någon på Topp 12-listan har utan inbördes ordning varit ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus (som petas för att han knappt vill ta i det faktum att han föddes här), filmregissören Roy Andersson (Lundby och Jättesten), Hammerfalls sångare Joacim Cans (Lundby), fotbollprofilen som Tobias Hysén (Lundby), Lena ”Primadonnan från Hisingen” Junoff (Lundby), L-politikern och förre EU-kommissionären Cecilia Malmström (Eriksberg), Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (Lundby) som är lite väl ny i hetluften ännu, musikern och debattören Navid Modiri (Tuve), Elisabeth Stride – som anses vara Jack The Rippers tredje offer (Torslanda), fotbollsstjärnan Carlos Strandberg (Hisings Backa), rockbandet Snowstorm (Hisings Backa) författaren Bengt Anderberg (Lundby), komikern Niklas Andersson (Biskopsgården), samt ishockeytränaren Leif Boork (Eriksberg) – med flera ”kändisar”.

Men den här gången hamnade de utanför listan…

Tycker du att vi har missat någon som faktiskt borde vara med på listan över de absolut mest kända Hisingsborna genom alla tider? Tipsa oss på tips@helahisingen.se så kanske vi bättrar oss framöver!

LÄS MER: