Kommer Sverige någonsin att acceptera VAR-teknologin?
DET HÄR ÄR EN ANNONS
Du kanske har hört talas om VAR-teknologin inom fotboll tidigare, men vet du hur tekniken egentligen fungerar? I den här artikeln kommer vi att ge dig all den informationen som du behöver om VAR-systemet och hur och när det får användas i domarens bedömning. Vi kommer även att titta på hur det ser ut i allsvenskan idag när det gäller VAR-teknologin.
Vad är VAR och hur fungerar det?
VAR står för video assistant referees och implementerades först i spelreglerna år 2018/2019. Det är FIFA som bedömer och godkänner de tekniska delarna av VAR-systemet i enlighet med FIFA:s kvalitetsprogram för VAR-teknik. I nuläget är det endast tillåtet att använda två typer av VAR. Det ena är ett VAR-system som måste ha minst fyra kameror och det andra är ett VAR-Light som använder fyra till åtta kameror. Det är alltså ett tekniskt system som ska effektivisera fotbollen.
VAR-systemet får endast användas i matcher där arrangören har fått ett tillstånd från FIFA och har uppfyllt kraven i FIFA:s Implementations Assistance and Approval program.
Det virtuella systemet använder flera kameror för att kunna fånga spelet på planen från olika vinklar. Den kan fånga ögonblick där en incident sker på planen och kan på så sätt hjälpa domaren att avgöra hur den inträffade incidenten ska bedömas. Det finns många olika typer av kameror som används under spelets gång såsom broadcastkameror, slowmotionkameror och högupplösta vidvinkelkameror. Dessutom finns det ett ljudkommunikationsystem som domaren kan prata genom.
När får VAR användas?
Det finns fyra situationer där VAR kan användas under en fotbollsmatch. Systemet ska endast användas som ett extra hjälpmedel för domaren när ett tydligt fel har inträffad i relation till följande:
● Mål/inget mål
● Straffbeslut
● Beslut om rött kort
● Fall av felaktig identitet (När domaren skickar ut fel spelare)
VAR-systemet ska endast fungera som ett assisterande hjälpsystem för domaren. Det slutgiltiga beslutet ska alltid fattas av domaren efter att en ordentlig granskning har gjorts.
Användningen av VAR i Sverige
Stödet för användningen av VAR-systemet i vårt land har varit otroligt svagt. Till skillnad från andra länder så har klubbarna och dess medlemmar i Sverige stor makt och inflytande över svensk fotboll. Det är alltså inte någon stor sponsor eller UEFA som har det största inflytandet över klubbarna. Utan det är medlemmarna själva som har makten över deras demokratiskt byggda förening och idrott. Medlemmarna har yttrat sig och från dem är det ett tydligt nej som gäller. De vill inte se VAR i svensk fotboll. Majoriteten av elitklubbarna har varit emot det virtuella systemet. I 18 av 32 elitklubbar har medlemmarna röstat igenom motioner som går emot VAR i svensk fotboll.
Anledningarna till motståndet har bland annat varit:
● Att systemet inte har presterat så bra.
● Att publikupplevelsen har försämrats
● Att priset för systemet är otroligt högt
● Majoriteten av klubbarna som kommer beröras av det här har medlemsbeslut mot VAR.
Med denna bakgrundsinformation och nulägessituation tror vi att det tyvärr inte ser ljust ut just nu för ett införande av VAR i svensk fotboll. Medlemmarnas argument måste ses över och punkterna som har framförts om tekniken måste granskas. VAR-systemet har tydligen inte landat bra hos svenskarna och inte lyckats prestera bra tekniskt heller. Svensk Elitfotbolls (SFF) har även skrivit rapport om införandet av VAR i Sverige och konstaterat att det är bäst för svensk fotboll att avstå från att införa VAR.
Vi tror att om VAR någonsin ska kunna ha en chans i Sverige i framtiden så måste argumenten tas på allvar och åtgärder behöver göras. Teknik är bra för ett lands utveckling. Med hjälp av teknik kan vi förbättra och effektivisera mycket men tekniken måste också vara anpassad för de som ska använda den och ibland fungerar den inte så bra. Då gäller det att man kan se över alternativa lösningar och förändringar som kan göras för att möta behovet hos användarna.
Redaktionen
annons@helahisingen.se