Jubileumsparken kan vinna prestigefyllt internationellt pris – här är de nominerade
Den första permanenta etappen av Jubileumsparken med utflyktslekplats och brygga samt bad vid vattnet har nominerats till Landzine international landscape award 2024 i kategorin Public projects. Teamet med landskapsarkitekter, Mareld samt atelier le balto, har på uppdrag av Göteborgs Stad arbetat med projektet sedan 2016. Men konkurrensen för att kamma hem det prestigefyllda priset är stenhård.
Utflyktslekplatsen har gjorts i samarbete med New order arkitektur/Daniel Ekta Götesson/Patrik Bengtsson som står bakom alla lekskulpturer i området. Vinnaren av Landzine international landscape award 2024 presenteras den 25 juni.
Med Jubileumsparken i Frihamnen har Göteborgs stad försökt att möta göteborgarnas önskemål om fler grönområden, att de vill komma närmare till vattnet och kunna bada mitt i stan.
Redan från start har göteborgarna fått vara med och planera, testa och bygga för att se vad som fungerar på platsen. Bad, bastu, lekberg och uteklassrum är några av prototyperna.
Göteborgs femte utflyktslekplats
De första permanenta delarna av Jubileumsparken började byggas i januari 2021. I augusti 2022 öppnades utflyktslekplatsen med fantasifulla och färgglada lekskulpturer omgivna av grönskande gläntor. En ny bastu med samma utseende och placering som prototypen Allmänna bastun håller på att byggas och öppnar sommaren 2024.
Bland de övriga bidragen som nominerats i klassen ”Public projects” finns bland annat International African American Museum i South Carolina i USA, City Lake Horn i Österrike, Loures Riverfront i Portugal och den polska parken med det spektakulära namnet Park Named after the Silent Unseen Paratroopers of the Home Army.
Konkurrensen är alltså stenhård för att vinna detta prestigefyllda internationella pris.
Här kan du se alla de nominerade till årets Landzine International Landscape awardl.
Jubileumsparken fortsätter växa
Samtidigt fortsätter Jubileumsparken att växa och förändras. Och det är inte bara träd och buskar som växer och utvecklas utan hela parken ska bli större. I dagsläget kan inte Göteborgs stad ge någon exakt slutgiltig utbredning och utformning, men ett riktmärke är att den ska omfatta cirka åtta till tio hektar (80 000-100 000 kvm) till år 2035.
Som HelaHisingen.se skrivit om tidigare i år kommer exempelvis Omställningslabbet att börja växa fram till hösten och även om det inte ligger precis i det nuvarande parkområdet blir det en av nyheterna som kommer härnäst i Frihamnen.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
Foto: Mareld/Sebastian Anderberg
LÄS MER: