Husmanskost på tillbakagång: Piga och Gourmetkorv stänger sina restauranger på Hisingen

Det svenska köket tar ett steg tillbaka på Hisingen när tre högprofilerade restauranger med olika slags fokus på husmanskost stänger sina verksamheter inom loppet av bara några veckor. I Eriksberg stängde Makka för att öppna med nya ägare, Piga stänger i dagarna och Gourmetkorv har redan bommat igen i Lindholmen.
Piga, som under ett decennium (etablerad 2015) varit en fine dining-destination för inte bara Eriksbergs- som hisingsbor utan även för övriga göteborgare, stänger inom kort sin restaurang vid Eriksbergs bockkran. Istället öppnar en hyllad indisk restaurang som tidigare rönt framgångar i Linnéstaden i samma lokaler: Dawaat.
Grannen ölkaféet Makka, som sedan 2022 varit del av den hipstriga smörgåstrenden som svept över Göteborg på senare år, bommade igen för några veckor sedan. Därmed försvann två restauranger med i huvudsak husman-prägel på menyn från Eriksberg. I Makkas fall husman-prägel med starka amerikanska influenser, ska väl tilläggas då de serverade smörgåsar av lite lyxigare slag med mikrobrygd lokal öl för att skölja ner mackorna med.
Dock: Makka öppnade kort därpå med nya ägare, så några nya krafter försöker driva vidare verksamheten.

Piga har samtidigt serverat den svensk fine dining-meny till sina gäster med stor framgång, där god mat av lite lyxigare slag funnits – samtidigt som stället inte på något sätt kunnat anklagas för att vara pretentiöst.
Göteborgs turistbyrå beskrev restaurangen så här:
”På Piga i Eriksberg serveras vällagad mat från det svenska köket med färska råvaror baserade på säsong. Här lägger man stor vikt på detaljer och ser humor som en viktig komponent för helhetsupplevelsen. Du hittar alltid fyra olika förrätter, huvudrätter och efterrätter på menyn hos Piga. För den återkommande gästens skull byts även rätterna ut var sjätte vecka.”
Halv special ersätts av kebabtallrik
I Lindholmen, vid Lindholmen Science Park, har samtidigt det ”svenska köket” tagit ännu ett kliv bort från Hisingen. Här stängde nämligen kedjan Gourmetkorv, som serverat lite lyxigare varianter av det man förväntar sig att hitta i en klassisk korvkiosk. Kedjan finns även på andra håll i staden som vid Grönsakstorget och Ullevi.
Sedan tidigare har Goutmetkorv även stängt sin restaurang/korvkiosk i Nordstan.
Restaurangen i Lindholmen uppmärksammades hos hos på HelaHisingen.se för några år sedan när de tog strid för att få servera starköl efter att ha fått nobben för detta för just Lindholmen. En strid de till slut vann och därefter har kunnat servera fatöl och andra alkolhaltiga drycker till dina hela- och halva special under de senaste åren.
Nyligen har även ”korvkiosk”-konceptet Time to eat vid Vågmästareplatsen stängt, vilket gjort att två av det fåtal ställen som serverat en ”halv special” på senare år nu upphört att existera. ”Specialen” är ju som bekant något av både Hisingens och hela Göteborgs ”nationalrätt”, något du kan läsa mer om här.
Lokalen i Lindholmen, precis vid Lindholmen science park, blir nu till en kebabrestaurang, Dunder Döner, som sedan tidigare driver kebabrestaurang i Partille.
HelaHisingen.se söker krögarna för kommentarer.
Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Makka stängt permanent, men nu har nya ägare tagit över verksamheten och driver vidare ett likartat koncept i samma lokaler.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
LÄS MER:
LÄS MER: