Hisingens visfestival på Aftonstjärnan har tre olika biljettpriser för samma lineup: ”Ska vara tillgängliga för alla oavsett privatekonomisk situation”
I en källarlokal under sunkbaren Whoopsi Daysi på Wieselgrensplatsen har 25 viskvällar arrangerats under de senaste tre åren. Nu ska ”Hisingens Visklubb” få ett skönsjungande kärleksbarn i ”Hisingens Visfestival” som arrangeras på Aftonstjärnan i Lindholmen för första gången i mellandagarna.
Vi ställde sex frågor till arrangörerna Rasmus Andersson och Loke Nyberg om vad detta är och innebär…
Varför startade ni er visklubb – vad är bakgrunden?
— Vi ville göra visan som konstform mer tillgänglig för en bredare publik än den redan invigda. Sträva bort från iden om visan som något högtravande och finkulturellt och placera den i sin naturliga miljö. Sen har den göteborgska visan de senaste decennierna haft sitt epicentrum runt Chapmans torg i Majorna och här kände vi att det var dags för visan att få plats även utanför Majorna i allmänhet och på Hisingen i synnerhet.
Vilka är ni som driver den?
— Rasmus Andersson är född och uppvuxen på Hisingen, folkhögskolepedagog med ett gediget förflutet inom föreningsverksamhet. Vid sidan av detta är han även vismusiker och föreläsare. Loke Nyberg är invandrad Hisingsbo från Dalarna. Yrkesmusiker främst som soloartist men även som grundare av och violinist i bandet Räfven.
Varför blir det visfestival på Aftonstjärnan nu?
— Vi kände efter tre år och över 25 visklubbar att det var läge att ta nästa steg. Konceptet med mindre kända men synnerligen begåvade artister och en jämn könsfördelning mellan dessa har slagit väl ut vi vill prova om det går att genomföra en hel festival i klubbens anda. Dessutom har det inte arrangerats någon visfestival i Göteborg på ett drygt årtionde och så kan vi naturligtvis inte ha det i Sveriges näst största stad.
Vad kan besökarna vänta sig av den här festivalen?
— Aftonstjärnan är en kulturell ikon som står som ett stolt fyrtorn omgiven av det som numera heter Lindholmen science park. En lokal med anor och historia i underbar symbios med allt toppmodernt runt omkring. För en Hisingsfestival i visans tecken kan vi inte tänka oss en mer lämplig lokal.
”Toppkvalitet som kommer levereras från scenen”
— Samtliga akter som spelar på festivalen har vid något tillfälle uppträtt på Hisingens Visklubb. Vi vet med andra ord av egen erfarenhet vilken toppkvalitet som kommer levereras från scenen. Det blir skitförbannat, ljuvt, burkelskt och brötigt. Ungdomligt, nostalgiskt, becksvart och hoppfullt. Precis som Hisingen.
Festivalen delas upp i två akter där varje artist spelar 30 minuter vardera. Innan och efter kommer det spelas vinylskivor i temats anda och i den lite längre pausen i mitten erbjuder vi öppen scen i cafedelen med bla scenpoesi. Aftonstjärnan kommer ha öppet sitt café med försäljning av lättare förtäring samt öl och vin.
Ni ska ha tre biljettpriser, kan ni förklara hur det fungerar och varför ni har det så?
— Vi vill att både festivalen och våra klubbar ska vara tillgängliga för alla oavsett privatekonomisk situation. På våra klubbkvällar spelar alla artister på den så kallade hatten, det vill säga att publiken betalar vad de anser sig ha råd med. Vi brukar föreslå en timlön per person och konceptet fungerar riktigt bra. Riktigt så långt vågar vi inte gå på festivalen utan de tre biljettpriserna är 200, 300 eller 500 kr.
Vi vill att festivalen ska gå i samma anda och även om det blir ett litet risktagande tror vi att många kommer välja ett av de högre priserna för ändamålets skull. Även om man väljer det högsta priset så betalar man bara 50 kr/artist och det tror jag många klarar samtidigt som vi ger möjlighet för de som har det tufft att kunna betala lite mindre.
Hisingens visfestival 2024 genomförs på Aftonstjärnan i Lindholmen lördagen 28 december 2024. Evenemanget drar igång vid 15:00 och väntas pågå i hela sju timmar! ”Publiken liksom artisterna utgör en brokig skara av gamla och unga, lokala hisingsbor och folk från när och fjärran. Festivalen har för avsikt att vara likadan. Precis som Hisingen”, beskriver de festivalen i samband med biljettköp.
Hisingens Visklubb hittar ni bland annat på Instagram och Facebook.
Biljetter till Hisingens visfestival köper man här.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
Artisterna: De uppträder på Hisingens visfestival 2024
Elona Planman: Kringflackande bohemisk vissångare, bosatt i Norge, med förkärlek till just det
fria strövtåget samt en mycket uppskattad artist som spelat på landet största festivaler.
Andreas Chadien: Nygammal artist med ett unikt uttryck där det mörka möter en nära nog sakral ton. Senast aktuell med albumet ”Blott ett är ditt”.
Katarina Hemlin: Ung ”upandcoming”-artist som fick en skjuts i karriären när hon vann tävlingen om att skriva Göteborgs nationalsång i samband med 400års-firandet. När hon spelade på klubben fick dock hennes övriga och helt lysande sånger nästan ännu mer uppskattning.
”Myran”: Skådespelare och vissångare som kombinerar estetiken från black metal med visa. En osannolik kombination som visar både på hur bra han är som artist och hur flexibel visan som konstform kan vara.
Magda Andersson: Som vid sidan av att turnera med piratrockbandet ”Ye banished priveteers” inför storpublik i Tyskland varit aktiv vissångare under många år. Aktuell med tolkningar av Tove Jansson även om hon kommer framföra sina egna sånger på festivalen. Representerar Norrland på festivalen då hon är född och bosatt i Umeå.
Anton Höber: Hisingspojk och lärare på Nordiska Visskolan. Oemotståndelig scenperson och textförfattare. Välrimmat, välskrivet och skamlöst.
Fia Ekberg: Stentuff och mjuk som sammet i samma artist. Likt Anton lärare i singer-songwriterkonsten på Löftadalens folkhögskola. Vann kategorin ”Årets visa” 2022 på manisfestgalan med sitt album ”Bangatan” Får representera Majorna på ön detta år.
Niclas Abrahamsson: Som får anses vara den på vår festival som representerar den mer traditionella visan även om han liksom övriga artister kommer framföra sitt eget material. Ömsinta toner och texter om bland annat faderskap åt båda hållen. Det vill säga om hans egen far och om att vara en sådan. Senast albumaktuell 2023 med ”Låtar i livets närhet”.
Maud Lindström: En nära nog legend inom den lite yngre visgenerationen. Hennes enda album ”Strategivisor för kärlekskritiker” är en feministisk ikon. Maud är huvudlärare på Nordiska Visskolan och släpper efter mer än 10 år nytt material under 2025.