Här finns ditt närmaste skyddsrum på Hisingen – stadsdel för stadsdel
Rysslands militära angrepp på Ukraina har inneburit den största säkerhetspolitiska upptrappningen i Europa på 40 år. Det allvarliga säkerhetsläget påverkar inte bara hela Europa, utan även Sverige. Därför är det viktigt att känna till och vara informerad om hur man ska göra i en kris, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
— I en tid av ovisshet ska vi behålla lugnet och vi har väl etablerade arbetsformer för att kunna hantera alla typer av samhällsstörningar, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.
Situationen i Ukraina påverkar säkerhetsläget i Europa och Sverige, men det är viktigt att bibehålla lugnet, menar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Däremot är det viktigt att svenskar vet vad som ska göras i händelse av en konflikt eller en krissituation.
”Det ryska agerandet slår brutalt mot Ukraina och utmanar den Europeiska säkerhetsordningen som är en viktig förutsättning för vår demokrati och vårt lands frihet” skriver MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka på hemsidan.
Det här ska man förbereda i händelse av en konflikt
Vid en kris ska man ha ha förberett mat och vatten och ha tillgång till kommunikation som exempelvis radio. Men om läget skulle bli akut och det blir krig, bör man veta var det närmaste skyddsrummet finns.
I Sverige finns 65 000 skyddsrum i en eventuell händelse av krig. Ett skyddsrum är konstruerat så att det ska tåla tryckvågor från exempelvis bomber eller bränder. Ytan som är beräknad per person är 0,75 kvadratmeter, det vill säga ungefär 85 gånger 85 centimeter. Eftersom skyddsrummen är olika stora, så varierar det hur många som får plats i varje.
Nedanför texten kan du se alla kartor på var ditt närmaste skyddsrum finns på Hisingen. Informationen går också att hitta här på MSB:s skyddsrumskarta.
”Bege dig till källare eller tunnel”
Det har inte byggts några nya skyddsrum sedan 2002 i Sverige. I hela landet har vi skyddsrum till ungefär sju miljoner personer, eftersom tanken inte är att de ska räcka till hela befolkningen:
”Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd” skriver MSB.
Ifall det inte ligger något nära där man bor så ska du: ”Bege dig till ett annat skyddande utrymme till exempel en källare, tunnel eller tunnelbanestation”.
Ska kunna vistas där tre dygn – ta med vatten, ficklampa och mat
Vidare påpekar myndigheten att det bara är i händelse av krig som det ens blir aktuellt:
”De används bara i krig. Om det skulle bli ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme”.
I ett skyddsrum ska man kunna vistas i minst tre dygn. Det finns även en checklista med saker att ta med sig:
- Ficklampa
- Vatten (i flaska)
- Mat som tål rumstemperatur
- Hygienartiklar
- Toalettpapper
- Mediciner
- Första hjälpen-väska
- Varma kläder
- Värdehandlingar (Id-kort/körkort, kontanter, kontokort)
- Nycklar
- Mobiltelefon + laddare eller powerbank
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
LÄS MER: