Här är Hisingens nya torg vid vattnet: ”Grönskande torg och anslutande bryggdäck i terrasser”

I dagarna togs byggstaketen bort runt den nya torgytan och bryggdäcket i Lindholmshamnen. Det här beskrivs som en ”grön mötesplats” i direkt anslutning till vattnet som delvis byggts genom att ny markyta har anlagts i hamnen.

I visionen för Älvstaden, som Lindholmshamnen är en del av, beskriver Göteborgs stad att man på kreativa sätt ska ta sig ut i vattnet, så att ”gränsen mellan vatten och land näst intill upplöses”. Ett exempel på hur det kan förverkligas är Lindholmshamnen där ny markyta har anlagts i hamnbassängen för att bygga det torg och de bryggdäck som nu syns på platsen, som HelaHisingen.se skrivit om tidigare.

— Det som tidigare var en smal passage är nu en mötesplats som omfamnar vattnet med grönskande torg och anslutande bryggdäck i terrasser, säger Desirée Bosch, projektledare vid exploateringsförvaltningen till stadens hemsida.

Här finns nu olika typer av sittplatser: traditionella parkbänkar, solstolar, snurrfåtöljer och avsatser i själva bryggdäcket. Allt för att de som bor och jobbar i närheten ska kunna slå sig ner och njuta av solen, äta lunch här eller umgås med vänner vid utsikten över hamnbassängen.

Populärt sommarhäng? Här kommer många som bor och jobbar i området kunna njuta av sol och hamnmiljöer vid älvstranden framåt våren. Foto: HELAHISINGEN.SE

Göteborgs stad menar att platsen är anpassad för att möta klimatförändringarnas effekter. På torgytan har så kallade regnbäddar anlagts. Det är markbäddar med planteringar, filtreringsmaterial och dräneringsrör som tar hand om, filtrerar och leder bort regnvatten.

— Förutom regnbäddar har vi gjort ängsplanteringar. De hanterar också dagvatten men framför allt bidrar de till den biologiska mångfalden. Och de är inte de enda. I hela Lindholmshamnen har vi anlagt ett 20-tal regnbäddar och ängsplanteringar, förklarar Desirée Bosch.

Ny byggnad på bryggan börjar byggas under 2025

Träden och buskarna som planterats på torget har valts för att skapa variation i färg, form och struktur men också för att klara det utsatta läget. De bidrar med ekosystemtjänster som skugga, vindskydd och dagvattenhantering.

Några exempel är körsbärskornell som får skyar av gula små blommor på bar kvist, kopparlönn vars bark har en metallisk lyster, svarttall som har långa mörkgröna barr samt havtorn som får nyttiga och goda orangea bär på hösten, beskriver kommunen växtligheten.

Lindholmshamnens nya brygga och betonggrunden för den nya byggnaden i mitten av den. Foto: GÖTEBORGS STAD

Det som inte är färdigbyggt på platsen är den byggnad som ska fylla igen betongplattan mitt i bryggdäcket. Här ska en ny byggnad växa fram där det är tänkt att en restaurang och kontor ska uppföras – något som från början var planerat att hamna på en båt i själva hamnen. Byggstart på detta blir under 2025.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar