Göteborgs första vingård anläggs på Hisingen: ”Vitt vin och mousserande”
Om några år kan konsumenter köpa vin som är odlat och framställt lokalt på Hisingen. Nu har Sankt Jörgen Park planterat 250 vinplantor utanför sin resort i Göteborgs första vinodling.
— I dag hittar du halvtorra, söta, fatlagrade viner och vissa producenter experimenterar med orange naturvin, säger Victor Fuentes Quezada om vad som kan bli slutresultatet av projektet.
Som dryckesansvarig och sommerlierchef hos Sankt Jörgen Park har Victor Fuentes Quezada under flera år jobbat med att lyfta de svenska vinerna till hotellets gäster. Men nu tar han och resorten vid Sankt Jörgen, mellan Backa och Tuve, ett helhetsgrepp i ämnet. De vill stärka sin expertis kring svenska viner – genom att starta upp en egen vinodling på Hisingen.
— Idén kommer från mig och jag känner några producenter runt landet som jag blivit inspirerad av, som vingården i Klagshamn i Skåne och Chateux Luna i Lysekil. Detta är en dröm för många sommelierer och jag hade tur att jag hamnade på Sankt Jörgen Park och att familjen Andersson trodde på det här projektet, säger han till HelaHisingen.se.
De senaste veckorna har ett intensivt arbete pågått vid Sankt Jörgen. I en backe precis utanför hotellet har 400 kvadratmeter gräsmatta förvandlats till en liten vinodling där 250 plantor satts i marken.
”Nu börjar det roliga och det är att ta hand om en vingård”
Platsen valde de dels för att den ska vara tillgänglig för hotellets gäster – men även för att den hade rätt förutsättningar för vindruvorna att växa.
— Vi rensade marken, gödslade och vände jorden. Vi bestämde oss för att borra djupa hål för varje planta, mest för att få upp syre och göra jorden lite mer porös och allt gjorde vi för hand så du kan tänka dig hus jobbigt det var.
Sedan byggde Victor och hans kollegor spaljéer, ett spjälverk till stöd för växter, som är 1,8 meter höga. Tanken är att vinrankorna förhoppnigsvis ska klättra på dessa. Tio rader byggdes med plats för 25 plantor på varje.
— Grande finale var i lördags när vi planterade. Nu börjar det roliga och det är är att ta hand om en vingård, säger Victor Fuentes Quezada.
Vinplantorna har importerats från Tyskland och vinsorten är Solaris, som är en väldigt stark och resistent planta som passar för det nordiska klimatet. Från planteringen kommer det ta tre år innan man ens prata om den första skörden, säger Victor Fuentes Quezada:
— Plantorna behöver etablera sig och inte exponeras för skördstress. Men under tiden ska man sköta odlingen. Skapa plantornas miljö, kompost, låta plantorna lära känna miljön runt omkring. Resultatet är viktigt så klart men just nu blir fokus på ägen dit med vår ekologiska odling, säger han.
Så vad kommer vinet att smaka?
Sankt Jörgen Park gör satsningen i ett försök att skapa en ännu mer unik destination för sina gäster – men även för att kunna locka till sig bästa tänkbara personal:
— Vi vill skapa en starkare och mer intressant arbetsmiljö i vår restaurang. Tanken är att det först och främst är personal i restaurangen som kommer att sköta odlingen. För mig personligen handlar det om en livsstil, samt att vara med och skapa arbetsmöjligheter genom det jag själv brinner för, inspirera andra och lyfta upp vårt fina hotell, samt det vackra i Hisingen och Göteborg, säger vinexperten Victor Fuentes Quezada.
Slutmålet är alltså Hisingens och Göteborgs första vin som är lokalt odlat. Men vad kommer det vin att smaka när vinet väl kan börja att produceras om några år?
— Solaris är en gröndruva som skapades 1975 genom att korsa olika druvsorter med resultatet att man fick en tålig druva mot sjukdomar och svampangrepp. Man gör generellt vitt vin och mousserande av Solaris, ofta torra och fruktiga sådana. Men stilen kan variera från producent till producent. I dag hittar du halvtorra, söta, fatlagrade och vissa producenter experimenterar med orange naturvin, säger Victor Fuentes Quezada.
Finns det fler som odlar vinrankor i Göteborg?
— Jag har kollat och det verkar som att vi är de första i Göteborg! Men vi vill inte vara de enda utan hoppas att vi ska skapar intresse och får fler att vilja göra detta. Vi kommer att vara här om någon är nyfiken, säger Hisingens egna vinodlingschef.
Markus Hankins
markus@helahisingen.se
LÄS MER: