Fei är Hisingens bästa ”kinakrog” med äkta kinamat – här lär du dig att äta (och dricka) som en riktig kines

RECENSION. En femrätters avsmakningsmeny hos Fei på Hisingen är ett perfekt sätt att uppleva autentisk kinamat från olika regioner av Kina under en och samma måltid. Med mat som serveras family style och kinesiska spritklassiker som stödhjul får den största nykomling att känna sig hemma. Här kommer du nära upplevelsen ”en kväll i Shanghai” – utan att korsa Göta Älv.

Redan i lobbyn, där vi tar hissen upp mot taket – där restaurang Fei ligger inne på Clarion Hotel The Pier – känner man en internationell standard. Det är mörka färger, glasytor och stilfull inredning. Att bo, eller dinera, här är nog det mest kosmopolitiska man kan göra på Hisingen i dag.

Även om miljön påminner lite om att befinna sig på Manhattan är det närmare till Shanghai eller Beijing när hissen väl anlänt uppe vid restaurangen. Vid entrén in till denna hotellkrog känner vi dofterna av mat och hör fräsande ljud från wokarnas arbete i det öppna köket.

Nu har vi klivit in till hotellets kulinariska stolthet, Fei, där ett gäng handplockade kockar från Kina skapar matmagi med inspiration från tre av Kinas åtta kök.

Fei har sedan öppnandet haft en tiorätters avsmakningsmeny, vilket är perfekt för den seriösa foodien. Men nu i höst har de även lanserat en ”mindre” femrätters avsmakningsmeny – något av ett mer folkligt alternativ. Detta är ett klockrent alternativ för den som vill testa på det äkta kinesiska köket för första gången – eller för den som är nyfiken på just den här förhållandevis nya restaurangens spännvidd.

Det öppna köket vid entrén gör att gästerna genast möts av dofter och ljud som skapar förväntningar innan man ens satts till bords. Foto: HELAHISINGEN.SE

För 495 kronor per person får den som valt avsmakningsmenyn med fem rätter en liten resa i kinesisk matkultur – vid Lundbystrand. Det behövs ingen förhandsbokning utan menyn går att beställa spontant. Så den som inte bestämt sig kan läsa igenom hela Fei:s meny i lugn och ro innan den bestämmer dig för om det blir à la carte, eller en avsmakningsmeny.

En slags trippel amuse-bouche med kinesiska smaker

Vi sätts till bords närmast ett av de stora kvadratiska fönster från golv till tak som ger en majestetisk kvällsutsikt mot Frihamnen och Hiisngsbron. Denna panoramavy åt öster (för vissa bort är det söderut) är en riktig läckerbit för den som vill njuta av både god mat och dessutom göra det i en härlig Göteborgsmiljö.

Miljöerna omkring Fei och Clarion Hotel The Pier är klockrena för den som älskar hamnen. Foto: HELAHISINGEN.SE

Servitrisen förklarar för oss att om vi väljer att ta en avsmakningsmeny – vilket vi tänkt oss – så får vi en aptitretare uppdelad på tre, som ett slags trippel amuse-bouche med kinesiska smaker. Efter det serveras övriga fyra rätter ”family style”. Alltså får man in skålar med samtliga rätter till bordet och ska dela innehållet med de som ska äta menyn. Mängden mat anpassas till hur många i sällskapet som är med och äter avsmakningsmenyn. Därefter följer en dessert.

Vår aptitretare består av ”sichuan pickles” – inlagd gurka (men tydligen rättika och selleri vissa dagar) smaksatt med het sichuanpeppar, ”mala” oliver och lax i ”röd olja”. Den sistnämnda finns inte med på den vegetariska versionen av menyn, som också finns tillgänglig för den som inte äter fisk eller kött.

Smakretar-tallriken med tre olika smårätter startar vår avsmakningsmeny. Foto: HELAHISINGEN.SE

Det mest minnesvärda är i den här skribentens tycke de kinesiska (!) oliverna, som är smaksatta med kryddor som blir något av en överraskning för smaklökarna. När en oliv presenteras för ögonen förväntar sig hjärnan, i alla fall min, att registrera något med doft och smak från ett Medelhavskök eller kanske från Mellanöstern. Här kommer i stället en första kullerbytta när det i stället är en smakbit av Asien som möter ens mun…

Lär dig om kinas favoritsprit: Baijiu

Lite kinesisk öl och sprit (!) senare är vi redo för att hugga in i övriga rätter – som kommer in alla på en och samma gång. Den här ”family style”-serveringen är vardag vid uteätande i Kina. Bordet serveras lagom med mat som är tänkt att räcka till var och en i sällskapet, men i gemensamt delade skålar som gästerna själva får hugga ifrån.

Sprit var det ja. Baijiu (白酒) är en färglös sprit som normalt har en alkoholhalt på mellan 35 procent och 60 procent – vilket gör den starkare än liknande japanska och koreanska klara spritsorter. Drycken har en historia sedan Tang-dynastin (618-907) då den beskrivs av Kinesiska poeter som Bai Juyi (白居易) – som gissningsvis även gett spriten dess namn.

Baijiu (白酒) är en färglös sprit som är kinesernas favorit till middagen. Foto: HELAHISINGEN.SE

Den särskilda kinesiska spriten serveras oftast i rumstemperatur och i minimala glas, ett slags jättesmå shotglas som står framme på borden hos restaurang Fei på Lindholmen. En introduktion till spriten i fråga är på modern tid att dricka det som alkohol i en cocktail, något som restaurangen hos Clarion Hotel The Pier även avser att göra.

Hos Fei kan man prova på både lite billigare ”folkliga” varianter av den populära kinesiska rusdrycken – som normalt är en sällskapsdryck vid måltider, likt det kryddade brännvinet är på svenska högtider – som dyrare varianter, exempelvis ordförande Maos favorit i genren.

I Kina är det inte ovanligt att man fortsätter dricka dessa snapsar under hela måltidens gång – så då tar många in en flaska eller mer till bordet, i vissa sällskap kan gäster dricka en hel eller i alla fall närmare en hel flaska baijiu under en och samma sittning. Men för att ha några minnen kvar om själva maten begränsade sig HelaHisingen:s krogteam till varsin liten shot för att uppleva fenomenet.

Huvudrätterna kommer in ”Family style”

När vi hugger i från maten hittar var och en i HelaHisingen:s krogtestarteam något vi tycker alldeles särskilt om. För en är det de krispiga, friterade – men sedan kylda på is – sötsura fläskbollarna som serveras med ätbara blommor och björnbär. Det här är en överraskning för smaklökarna, för ögonen vill registrera något som KFC eller din lokala kinakrog friterat – men i stället är det fukter och aromatiska smaker som slår igenom.

De kantonesiska rätten Gulu Rou (咕噜肉) eler Gulao Rou (咕咾肉).

Gulu Rou (咕噜肉) or Gulao Rou (咕咾肉) kan direktöversättas med ”Sötsurt fläsk” och detta är en känd och populär kantonesisk rätt. Kantonesisk mat är som bekant den internationellt mest kända av de olika kineiska köken där framför allt stilen från Hong Kong-regionen länge har präglat hur Kinamat sett ut i Norden.

Men här är det lite mer Guangzhou och lite mindre Göteborg över utformningen av detta.

Nästa stopp blir hos det sichuanesiska köket (川菜) som av många förknippas med just en av ingredienserna i nästa läckerhet – vilket även var favorit hos en annan i vår testpanel, både som ingrediens och rätt hos Fei: Sichuanpeppar. Den här kycklingrätten har tack vare detta en härlig hetta, något som Feis avsmakningsmeny inte överdriver med (vilket annars kan vara fallet) utan hittar en bra balans kring.

Vi äter alla rätter samtidigt, så kallat ”Family style”, vilket är norm i Kina när ett sällskap äter middag tillsammans. Så när vi hugger in på de läckra bönorna med chili och fläsk gör vi det genom att plocka över mat från gemensamt delade skålar på bordet. Gästerna får helt enkelt balansera själva kring vem som tar vad, hur mycket och hur ni fördelar detta.

Även om family style dining enilgt amerikansk modell är trendigt på många håll i dag så har man ätit så här i Kina sedan urminnes tider. I Kina finns även en hel etikett kring hur man bör sitta vid den här typen av gemensamma måltider. Senioritet ger möjligheten att sitta på ”bästa plats” med riktning mot rummets entré, medan yngre gäster sitter med ryggen åt det hållet. Hos Fei satt vi dock vid ett väldigt traditionellt västerländskt rektangulärt fönsterbord – men det finns även runda bord med snurrande matskiva i mitten för större sällskap.

Vårrullar med tryffel, fermenterade svarta bönor och svampen kungsmussling.

De runda borden finns även i restaurangens privata avgränsade rum som påminner om ett slags chambre séparée:s längst in i lokalen – även om gästerna syns för övriga som rör sig i lokalen. För den som vill slappna av lite före middagen eller ladda upp till den med sång går det även att boka restaurangens särskilda karaoke-rum som tar upp till 15 gäster…

Överlag är Fei hos Clarion Hotel The Pier ett välkommet tillskott till Hisingens annars ganska tunna utbud av hotellrestauranger med klass. Fram tills nu har Radisson Blus Cuckoo’s Nest på Lindholmen och Inez & Ernst hos Sankt Jörgens Spa i Aröd haft lite för svag konkurrens om gästerna som bor lokalt på ön – tills nu.

Fei skapar en atmosfär, meny och upplevelse som många krogar lär vara avundsjuka på.
Om inte i Shanghai så absolut i övriga Göteborg.

Mer information och Feis menyer hittar du här.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

Feis 5-rätters avsmakningsmeny

Klicka/tryck på bilden för en större (inzoomningsbar) version). Foto: HELAHISINGEN.SE

Betyg 1-5: Fei – Chinese restaurant (Pumpgatan 5)

Mat: 5 av 5
Atmosfär: 5 av 5
Service: 4 av 5
Lokal: 5 av 5
Priser: 4 av 5
Totalt: 4,6 av 5

LÄS MER: