Endast 2% känner stor otrygghet där de bor på Hisingen: Så trygga känner ni er i din stadsdel

Skärmavbild 2025-04-28 kl. 17.55.40

61 procent av göteborgarna upplever att Göteborg är en trygg och säker stad, men upplevelsen skiljer sig åt mellan olika områden och grupper. Det visar den senaste trygghetsrapporten som Göteborgs universitet har gjort i samverkan med Göteborgs Stad. Här är siffrorna för Hisingen – så upplever vi tryggheten där vi bor!

Undersökningen gjordes för fjärde året i rad och genomfördes den 18 september till 30 december 2024. Enkäter skickas med post till ett slumpmässigt urval på 9000 personer som alla bor i Göteborgs kommun och är 16 år eller äldre. Av dessa 9000 göteborgare svarade ungefär hälften.

Rapporten baseras på den SOM-undersökning som Göteborgs universitet genomför i samverkan med Göteborgs Stad.

Så här svarade Hisingsborna.

Påstående: Jag känner mig trygg i mitt bostadsområde (Skalan 1: Helt felaktigt upp till 5: Helt riktigt).
1: 2%
2: 5%
3: 15%
4: 38%
5: 40%
Totalt: 100%

    Totalt antal svar: 1 098 personer på Hisingen.

    Det innebär att endast 2 procent av hisingsborna i enkäten upplever att tyggheten är lägsta tänkbara och att endast 7 procent finns på de två lägsta svarsalternativen. Det kan jämföras med 40 procent som svarat att man är helt trygg och 78 procent svarat något av de två högsta alternativen, vilket betyder att man är helt enig med påståendet.

    Avrundat kan man alltså säga att 8 av 10 hisingsbor känner sig trygga där de bor.

    Tabellen: Så svarade Hisingsborna – stadsdel för stadsdel

    Om man bryter ned resultaten på Hisingens respektive stadsdelar ser fördelningen ut som här nedanför. Luckan i tabellen (mellan den övre raden och siffrorna nederst) är helt enkelt där vi klippt bort övriga stadsdelar i Göteborg – för att visa både skalan 1-5 i toppen och Hisingens stadsdelar som ligger i botten av sammanställningen.

    Här kan man se att otryggheten är högst i Hisings Backa där 7 procent skriver att de upplever högst otrygghet, tätt följt av östra Biskopsgården där 5 procent svarat ”Helt felaktigt” på påståendet om att man känner sig trygg i sitt bostadsområde. Västra Biskopsgården sticker även det ut med framför allt den höga siffran på svarsalternativ 2, alltså de som inte valt värsta tänkbara svaret, men det näst värsta, så att säga.

    Totalt är det 19 procent av medborgarna i Västra Biskopsgården som upplever att påståendet är helt eller nästan helt felaktigt. I Östra Biskopsgården är den siffran 10 procent och i Backa är den sammaräknade siffran 11 procent.

    Här känner ni er tryggast i era bostadsområden på Hisingen

    Färst svar på kolumnen ”Helt felaktigt” hittar vi i Kärra-Rödbo och Kärrdalen-Slättadamm där 0 procent svarat detta alternativ. Men om man slår ihop alternativ 1 och 2 för att få en något bredare bild är det notervärt hur Kärra-Rödbo är enda stadsdelen där 0 procent av de svaranden valt något av de alternativen.

    I Björlanda är man närmast, där 1 procent valt alternativ 1 men 0 procent valt alternativ två. Alltså upplever endast 1 procent av Björlandaborna att påståendet om att man är trygg där man bor är helt felaktigt medan Kärra-borna är nere på 0 procent här. Det går att argumentera för att just Björlanda är området där tryggheten är högst på hela Hisingen genom att kombinera dessa låga siffror på alternativen 1-2 med det faktum att de ligger i absolut topp när det kommer till antalet personer som svarat maximalt, alltså en 5:a, på påståendet om ifall de är trygga där de bor.

    Hela 72 procent av Björlandaborna har uppgett en 5:a på denna fråga och räknar man likt i botten ihop de två högsta alternativen så har hela 93 procent av Björlandaborna svarat en 4:a eller 5:a på att de är trygga där de bor. Närmast kommer södra Torslanda där 54 procent svarat en 5:a medan man kommer upp i 92 procent om man räknar ihop de två högsta alternativen.

    I princip lika högt som i Björlanda med andra ord, men där Björlandaborna i högre utsträckning valt en femma.

    ”Vad får dig att känna dig mer trygg i ditt bostadsområde”

    På frågeställningen om vad som skapar trygghet i ens stadsdel svarade Hisingsborna som följer, stadsdel för stadsdel. På samma vis som ovan har vi lagt svarsalternativen över Hisingens stadsdelar här, så att man kan få en överblick över vad det är Hisingsborna svarar på i de olika stadsdelarna.

    Mellanrummer mellan bilderna är helt enkelt där vi klippt bort övriga stadsdelar i Göteborg.

    Noterbart här är bland annat hur 7 procent av de boende i Västra Biskopsgården svarat ”Egna säkerhetsåtgärder”. I de flesta andra stadsdelar ligger detta svarsalternativ på 2-3 procent. Alternativet består av alla svar som relaterar till respondentens egna åtgärder som olika slags lås till fastigheten, larm, säkerhetsdörrar, egna övervakningskameror eller en uppfattning om sig själv som en person med god kännedom om området, eller egen förmåga att försvara sig eller som besitter självförsvarsstrategier, skriver SOM Institutet i sin sammanställning.

    Noteras skall att polisens och ordningsvakters närvaro rankas som viktigast just i Västra Biskopsgården, där 31 procent valt detta alternativ – högst av alla områden på Hisingen.

    När det kommer till svarsalternativet ”Områdets fysiska egenskaper” så sticker däremot centrala Hisingen ut. Här toppar Kvillebäcken med hela 43 procent som svarat något på det här området, vilket kan jämföras med omkring 20 procent i stadsdelarna kring Biskopsgården, men även låga 22 procent som svarat detta alternativ i Södra Torslanda.

    Detta beror sannolikt på att Kvillebäcken är den mest urbana, centrala, delen av Hisingen.

    Altenativet ”Områdets fysiska egenskaper” förklaras nämligen i enkäten som att det ”Består av alla svar relaterade till bostadsområdet fysiska attribut såsom utebelysning och övervakningskameror, om området till exempel har grönområden, välskötta gångvägar, är ett villa/radhusområde, har lite trafik eller lite nedskräpning i området eller om stadsplaneringen är god i området.”

    Hela rapporten kan ni läsa här.

    Redaktionen
    tips@helahisingen.se

    LÄS MER:

    Lämna ett svar