Debatt: Låt Älvsnabben trafikera Slottsberget tills vi vet hur eldriften fungerar 

Skärmavbild 2025-04-24 kl. 14.31.14

Det här är en debattartikel och åsikterna i densamma är skribenternas. Vill du svara på den här artikeln, eller skriva en debattartikel om något annat på Hisingen? Hör av dig till oss på debatt@helahisingen.se.

Onsdagen 23 april lämnade Aktivitetsgruppen för att bevara Slottsbergets färjeläge över 5 000 namnunderskrifter till Västtrafiks styrelse. Detta och de omkring 100 personer som vad med under överlämnandet visar på en stark uppslutning mot Västtrafiks beslut om att låta Älvsnabben passera Slottsbergets färjeläge efter 14 december 2025. 

Vi uppmanar Västtrafik att börja samtala med oss som bor runt Slottsberget och Sannegårdshamnen om den framtida färjetrafiken på Göta älv. Vårt förslag är att låta Älvsnabben angöra Slottsbergets färjeläge till dess att det är klarlagt hur det är att driva Älvsnabben med eldrift. 

Det var i september 2023 som Västtrafiks styrelse beslutade att Älvsnabben ska köra förbi Slottsbergets färjeläge när Älvsnabbens nuvarande färjor börjar drivas med el. Skälet var att tjäna in två minuter för att ladda batterierna tillräckligt vid den nya laddstationen i Klippan. 

När beslutet blev känt i mars 2024 samlades bostadsföreningar, andra föreningar och företag i närheten av Slottsbergets färjeläge i en aktivitetsgrupp för att få Västtrafik att ändra sitt beslut. I ett insändarsvar i Göteborgs-Posten (15 april 2024) förklarade en tjänsteperson inom Västtrafik beslutet med att det skulle bli möjligt att “sätta in fler och snabbare turer till de färjelägen där flest reser och många bor”. Andra argument handlade om att Slottsberget hade “lägst antal resenärer jämfört med andra färjelägen” och att det inte planerades att byggas så många fler bostäder i området. Västtrafik påstod också att de haft en “dialog med Göteborgs stad om beslutet”. 

Färjor kan avlasta Nordstan och Brunnsparken

Sedan i höstas har aktivitetsgruppen träffat företrädare för de flesta partier i Göteborg. Ingen av dessa känner till någon dialog. Vi har i stället haft givande diskussion om hur en utökad älvtrafik kan avlasta Nordstan och Brunnsparken där bussar och spårvagnar i dag blockerar varandra. Vi har också talat om hur färjorna, till skillnad från bussar och spårvagnar, binder samman de båda älvstränderna oavsett väder och om Hisingsbron stänger sig eller inte. 

Grupperingen ”Bevara slottsbergets färjeläge” lämnade över 5 000 namnteckningar till Västtrafik. Foto: JOHAN FLANKE

I den förstudie av älvtrafiken som Västtrafik lutar sig mot i sitt beslut står det att 13 procent av Älvsnabbens resenärer går på eller av på Slottsberget under dagtid på vardagar. Det är inte illa, tycker vi, då Slottsberget är det färjeläge som ligger närmast Lindholmspiren, där det går en gratisfärja över till Stenpiren var sjätte minut. 

För oss visar det att Slottsbergets färjeläge är oerhört viktigt för varje person som använder det. Det handlar om personer som hellre väntar på Älvsnabben än tar sig en kilometer österut för att ta Älvsnabbaren från Lindholmspiren. En orsak kan vara att det är lätt att rulla på med en rullator, rullstol, barnvagn eller cykel på färjan. Hur många som reser på andra tider vet inte Västtrafik. 

Inget är bättre än Älvsnabben mellan Slottsberget och Klippan

För en resa mellan Slottsberget och Klippan är ingen förbindelse bättre än Älvsnabben. Strax söder om Klippans färjeläge byggs det nu många nya bostäder och strax norr om Slottsberget bygger AB Volvo upp sitt nya campus. Till det kommer Familjebostäders nya bostäder precis intill Slottsbergets färjeläge. 

Eldrivna färjor på älven är självklart välkommet, men också helt oprövat. Vi i aktivitetsgruppen vill att Älvsnabben fortsätter använda två minuter för att lägga till vid Slottsbergets färjeläge till dess att det är bevisat att dessa minuter verkligen behövs för att ladda batterierna tillräckligt. Det är ju fullt möjligt att det visar sig att det går att kombinera eldrift och att angöra Slottsberget. Någon risk att färjorna skulle börja driva på älven för att batterierna tar slut finns inte. Dieselmotorerna är ju kvar på färjorna. 

Hoppas på stöd från Göteborgs Stad

Detta sa aktivitetsgruppen till Bijan Zainali (S), ordförande i Västtrafiks styrelse. Vi hoppas på uppbackning av Göteborgs Stad i den analys av trafiksituationen i Göteborg som Västtrafik och Göteborgs Stad just nu gör för att förbättra framkomlighet och kundnöjdhet. Till det kommer intressanta tankar om fler färjeförbindelser över älven i det pågående arbetet för en ny översiktsplan för den södra älvstranden. 

Över 5 000 personer har skrivit under på viljan att ha kvar Slottsbergets färjeläge. Tillsammans kan vi komma fram till lösningar som gör att Slottsberget är en del av visionerna om ökad färjetrafik som kan förbättra kollektivtrafiken i centrala Göteborg. 

Aktivitetsgruppen för att bevara Slottsbergets färjeläge, slottsbergetsfarjelage.se

Holger Berndtsson
Ingela Bergendahl
Gunnar Byröd
Eva Byström
Johan Flanke
Kjell Hansson
Pierre Modini
Anna Nicklin
Åke Nilsson

LÄS MER:

LÄS MER:

Lämna ett svar