Därför lyfts inte restriktionerna på Lundbybadet – trots FHM:s lättnader
Från och med den 1 juli tillåter regeringen fler personer att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, efter de rätt tuffa restriktionerna med anledning av Coronapandemin. Men på Hisingens kommunala utomhusbad vid Lundbybadet råder fortfarande tuffa restriktioner – om än med vissa lättnader:
— Vi vill även se hur människor rör sig, och förhindra att det blir trängsel i duschar och omklädningsrum, säger Jessica Karlsson Fridén, Lundbybadets enhetschef.
”Hur många som får delta beror på om sammankomsten sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Särskilda regler gäller vid evenemang utomhus som delats upp i sektioner”, meddelade Folkhälsomyndigheten i samband med lättnaderna av restriktionerna från och med 1 juli 2021.
Nu skulle 600 personer tillåtas vistas vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning – om den skedde utomhus. Upp till 3 000 personer skulle tillåtas om de var sittande utomhus.
Men uppmärksamma läsare har hört av sig till HelaHisingen.se och ställt frågan om varför Lundbybadet med sitt utomhusbad, vid Rambergsvallen på centrala Hisingen, inte verkar ha lättat på sina restriktioner. Här måste man fortfarande föranmäla sig, det är ett maxtak på antal besökare och på längden som besökarna får vistas på utomhusbadet, påpekar läsarna.
Har gått från 100 personer åt gången – till 150
Men det är inte riktigt hela sanningen. Lundbybadet har faktiskt lättat på sina restriktioner sedan en dryg vecka.
Lite grann, i alla fall.
— Sedan den 15 juli har vi successivt släppt in fler besökare till Lundbybadets utomhusbad. Från början totalt 100 besökare per bokningstillfälle och sedan idag totalt 150 besökare per bokningstillfälle. Vi planerar att antalet besökare successivt kommer att öka, säger idrotts och föreningsförvaltningens HR-chef Helena Onselius och fortsätter:
— För att minska risken för trängsel vid badet finns förbokning fortfarande kvar eftersom vi har begränsningar i antalet besökare. Vi vill undvika att människor ska behöva stå och köa i värmen, i stället förbokar man sitt besök.
Badchefen: ”Vi behöver se mönster”
Lundbybadets enhetschef Jessica Karlsson Fridén utvecklar hur man resonerar kring pandemin och restriktionerna. Hon påpekar att på det tidiga passet, 07:00-09:00 kvarstår de tidigare nivåerna på 100 personer på utomhusbadet:
— Där är det nästan uteslutande motionärer och crawlare, och då alla dessa befinner sig i vattnet under sin bokade tid är det helt enkelt för att de skall få plats i bassängen, säger hon i ett mejl till HelaHisingen.se.
LÄS MER: BILDEXTRA: Så tacklar ni värmeböljan på Hisingen – bad, hav och mer bad
Samtidigt har badet medvetet varit försiktiga med att gå ut med antalet som ska tillåtas bada samtidigt och med den takt de önskar öka antalet personer med.
— Det är för att vi behöver se mönster, exempelvis ungefär hur många är det som väljer att bada hela passet och hur många ligger mest och solar eller leker på land? Hur många är barnfamiljer med små barn? (då de minsta barnen inte registreras utan går in utöver de vuxna). Vi vill även se hur människor rör sig, och förhindra att det blir trängsel i duschar och omklädningsrum, säger Jessica Karlsson Fridén, Lundbybadets enhetschef.
Väljer fortsatt att ha en restriktiv hållning
I Lundbybadets app (Som heter ”Gruppträning Idrott & Förening” hos Google Play och i AppStore) kan man se hur många platser som finns kvar att boka till respektive badpass. Här kan man också boka plats inne på gymmet och boka plats på deras gratis utomhuspass.
— Vi förstår att många vill komma till oss och är glada för det. Dock väljer vi att ha en restriktiv hållning och hoppas på att vi fortsatt kommer att ha en låg smittspridning och snart vara igång som ”normalt” igen, säger hon.
Hur många kommer ni att släppa in när pandemin är över?
— Det beror förstås på vilka aktiviteter som är samtidigt. Simträning, simskolor, gruppträning med mera. Men vi funderar också på det några av våra badgäster har påpekat. Att det är skönt att slippa stå och köa på utsidan, att det känns bra att veta att man har en bokad plats när man går hit samt att kvalitén på besöket har ökat, säger Jessica Karlsson Fridén.
Markus Hankins
markus@helahisingen.se
Så jobbar Lundbybadet för att minska smittspridning
För att kunna följa de rekommendationer som finns gällande att minska risken för smittspridning gör de på Lundbybadet även följande åtgärder, som bygger på att alla besökare tar ett eget ansvar.
Information till besökare:
-om att stanna hemma vid symptom
-om att hålla avstånd
-lappar, hemsida och jinglar/utrop som påminner
LÄS MER: