Cynthia, 26, och hunden Boss söker efter bortsprungna husdjur – ”Är väldigt många som behöver hjälp”
Cynthia Ponce, 26, ägnar sin fritid åt att hjälpa människor som har tappat bort sina husdjur. Med hjälp av hunden Boss lokaliserar hon områden där djuren rört sig.
— När man lyckas är det den bästa känslan som finns. Jag gör det här för djurens skull, jag har stor kärlek för djur, säger hon.
Nu har hennes sambo startat en insamling för att hon ska kunna fortsätta sitt frivilligarbete.
Cynthia Ponce, från Tuve, har i snart ett års tid ägnat sin fritid åt att söka efter husdjur. Till sin hjälp har hon hunden Boss, en snart treårig pitbull-blandras. Boss är en tränad ID-hund vilket innebär att han har tränats att känna igen dofter – att gå efter en viss identitet på det bortsprungna djuret.
— Vi blir kontaktade av någon som har tappat bort sin katt, hund eller kanin. Och då får våra hundar en så kallad ”smeller”, som kan vara lite päls från djuret, som Boss kan söka efter. Vi försöker tipsa om det här med ”smeller” som man som husdjursägare kan uppdatera varje halvår, säger Cynthia Ponce.
En så kallad ”smeller” kan göras genom att dra en bomullstuss i mungipor, öron och ljumskarna på djuret eller kamma av pälsen.
— Då är det viktigt att man använder gummihandskar så att det inte kommer några andra dofter med. Sedan lägger man bomullstussen i en glasburk och uppdaterar den en gång i halvåret. Jag brukar rekommendera att man gör det någon vecka innan jul och nyår, för det är den tiden då det försvinner väldigt mycket djur på grund av alla raketer, och sedan någon gång i mitten av sommaren, säger hon.
Söker på Lindholmen, Eriksberg, Lundby och Tuve – ”Är få ID-hundar”
Cynthia Ponce, som arbetar som truckförare, är ute i princip varje dag och söker.
— Vi har väldigt mycket sök i Hisingstrakten. Här i Tuve där jag bor men jag har märkt att det försvinner väldigt mycket runt Lundby. Men jag söker även i Eriksberg och på Lindholmen, säger hon och fortsätter:
— Det går väldigt bra även om vissa sök tar längre tid än andra. Det är väldigt många som behöver hjälp, men vi är väldigt få ID-hundar just nu, säger hon.
Ville hjälpa så många som möjligt – Går igenom kartor och terrängen
För att gå tillbaka till hur ett sök går till, berättar Cynthia Ponce att efter att hunden fått den så kallade ”smellern” så samlar hon på sig så mycket information om djuret från ägarna som hon kan.
— Hur länge de har haft hunden eller katten, hur gamla de är samt om de är kastrerade eller chippade. Jag ger också tips och råd kring vad de kan göra under tiden som att starta inlägg på sociala medier.
Därefter är det dags för hunden Boss att söka utifrån djurets doft.
— Antingen vet ägaren var djuret försvann eller var det var sista gången de såg dem och då kollar vi på kartor tillsammans. Hur området och terrängen ser ut. Eller så utgår man från hemmet. Men jag har kontinuerlig kontakt med ägarna.
”En av de underbaraste stunderna jag varit med om”
Idén föddes när en väninnas hund sprang bort, att hon ville hjälpa till. Och sedan dess har hon försökt hjälpa så många som möjligt.
— Jag hjälpte en ensamstående kvinna som tappade bort sin katt. Hennes katt kom tillbaka på nätterna och åt lite men sedan sprang den ut igen utan att ta sig in. Då riggade vi upp en fälla med långlina och låsanordningar. Den gången övernattade jag i tolv timmar och väntade in de klockslagen den rörde sig på.
När katten visade sig stod hon på andra sidan med ett rep som lyckades stänga igen den öppna dörren.
— Jag brukar inte övernatta hos folk men hon hade det lite svårare som ensamstående och mitt i en flytt. Men att kunna skicka ett sms att ”Snart är din katt hemma igen” det är en av de underbaraste stunderna jag varit med om. Jag blir väldigt berörd själv, speciellt när man lyckas, säger hon.
Behöver hjälp – sambon startade insamling
Men även om man lyckas lokalisera området där katten eller hunden befinner sig behövs åtelkameror och fällor.
— Det vi kan göra är att vi kan lokalisera på ett ungefär var husdjuret är. Men de vill inte bli infångade, så det blir en väldigt svår process, eftersom de blir rädda speciellt när jag kommer med min stora hund. Vi kan konstatera att en katt rör sig några kilometer bort ifrån hemmet, att den är där. Men för att faktiskt fånga in husdjuret så behövs det läggas ut matstationer med en kamera som tar bilder när den rör sig, en så kallad åtelkamera.
Därför har hennes sambo nu startat en insamling för att hon ska kunna fortsätta. Hon vill inte bara kunna säga till ägaren var husdjuret befinner sig, utan även använda sig av kamerorna så att hon kan fånga in det. Men det krävs tid eftersom kamerorna även fångar in utekatter och hemlösa katter.
— Det är väldigt mycket tålamod. Men jag vill inte bara söka och vända ryggen till när jag vet att katten eller hunden finns i området. Jag vill kunna ge dem sitt husdjur tillbaka.
Insamlingen som är via GoFoundMe, och finns här, ska gå till att kunna köpa just sådana kameror och fällor.
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
LÄS MER: