Brandmannens Jacobs vädjan: Håll koll på brandfarorna i ditt hem
Ungefär 80-90 människor dör i bränder i hemmet varje år. Men många dödsfall hade gått att förhindra.
Här listar brandmannen och Hisingsbon Jacob Brodefors de viktigaste sakerna att tänka på.
— Lämna aldrig maten obevakad på spisen. Och ladda inte mobilen i sängen, säger han.
Varje år sker cirka 24 000 bränder i bostäder i Sverige. Av dem startar de allra flesta i köket – många på grund av att man glömmer mat på spisen:
— Nu när vintern kommer så kanske den där friska, kalla salladen till lunch inte lockar lika mycket, utan snarare en härlig gryta. Tänk då på att inte lämna maten obevakad på spisen. Det är tyvärr ganska ofta som vi rycker ut på grund av brand och rökutveckling som börjat vid just spisen, då någon glömt den lite för länge medan de uträttat andra ärenden, säger Jacob Brodefors.
Häll inte vatten på olja
Räddningstjänsten Storgöteborg åker på ungefär ett larm om bostadsbränder i veckan. Jacob Brodefors, som arbetat som brandman i tre år, berättar att de ser ett återkommande problem vid bränder i kök:
— Att man försökt släcka en brand i olja, exempelvis i stekpannan på spisen, med vatten. Att hälla vatten på brinnande olja gör att branden kraftigt flammar upp. Ta istället brandfilten, ett lock eller en bakplåt och kväv branden.
Använd elektriska ljus
Förutom en kvarglömd spis är eldstad och levande ljus riskfaktorer. Nu när höstmörkret kryper sig på har allt fler svenskar levande ljus i sina lägenheter, radhus och villor. Men det kan sluta illa – om man inte är uppmärksam.
— Det är viktigt att alltid ha ljusen under uppsikt och släcka dem ifall ni planerar att lämna rummet. Sen så finns det ju nu härliga elektriska ljus. En olycka händer så lätt och en brand sprider sig extremt snabbt, oftast betydligt snabbare än vad de flesta tror, säger Jacob Brodefors.
En av de vanligaste orsakerna till bränder i hemmet är att folk röker: Cigaretter som antänder säng, soffa, fåtölj eller kläder. Ytterligare risker finns med elektrisk utrustning, som tvättmaskiner, diskmaskiner, torktumlade – eller mobilladdare.
— Undvik att ladda mobilen i sängen eller på något annat lätt brännbart material, då det finns risk för att de överhettas, säger han.
Uppmaningen: Köp brandvarnare
Jacob Brodefors poängterar att den absolut viktigaste investeringen är att köpa en brandvarnare.
— De är billiga och varnar vid rökutveckling i hemmet. Människan har tyvärr inte heller möjlighet att vakna med hjälp av luktsinnet när vi sover, medan brandvarnaren tjuter som en väckarklocka med riktigt hög volym. Skulle ni inte vara hemma då något sker så kan brandvarnaren dessutom hjälpa till att varna eventuella grannar, som i sin tur kan ringa larmnumret 112. Införskaffa gärna en brandvarnare per sovrum och våning för extra säkerhet.
Förutom en brandvarnare bör alla ha en pulversläckare och en brandfilt, menar han.
— Då kan ni kanske till och med stoppa branden själva eller åtminstone sakta ner brandförloppet medan vi är på väg. Ifall ni funderar på vad ni ska ge bort för julklappar i år, så är detta tre riktigt bra tips.
Öva med barnen
Räddningstjänsten Storgöteborg tipsar om att barnfamiljer ska försöka utbilda och lära barnen vad man ska göra om olyckan är framme.
— Passa på att öva med dem. Hur låter brandvarnaren? Vad gör vi då och var samlas vi? Hur fungerar egentligen en brandfilt? Sedan, om ni har flera våningar så måste alla i familjen veta hur de ska ta sig ut från övervåningen ifall det skulle krävas, så som eventuella stegar eller om ni skulle behöva hoppa. Bestäm en plats nära huset i förväg som alla vet om, där ni ska samlas ifall det skulle börja brinna.
Vid brand: Stoppa röken
Vid en eventuell brand i en lägenhet ska man stänga dörrar efter sig.
— Det hindrar röken från att så snabbt ta sig fram mellan rum, lägenheter och framför allt trapphus, som är den utrymningsväg som ni i första hand ska ta, om möjligt, ifall det brinner i er lägenhet. Tänk på att det inte får finnas något brännbart material i trapphuset, så som barnvagnar eller kartonger. Dessa kan dessutom vara i vägen vid en utrymning.
— Brinner det i någon annan lägenhet i huset och trapphuset redan blivit rökfyllt, så ska ni stänga dörren, stanna i eran lägenhet och ringa larmnumret 112, där är ni säkra tills vi kommer, säger Jacob Brodefors.
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
Fakta: Här startar branden
1. Kök – 33,1 procent
2. Skorsten – 14 procent
3. Vardagsrum – 6,9 procent
4. Balkong/altan – 4,8 procent
5. Utanför byggnaden – 4,5 procent
6. Pannrum – 4,4 procent
7. Annat – 4,3 procent
8. Sovrum – 4,2 procent
9. Okänt – 3,6 procent
10. Källare – 3,5 procent
11. Övriga startutrymmen – 19,8 procent
Källa: Folksam/Brandskyddsföreningen.
LÄS MER: