BILDEXTRA: Se arbetet inifrån bygget av Karlatornet – Sveriges högsta skyskrapa

Här är unika bilder inifrån bygget av Nordens högsta skyskrapa som visar hur våningsplanen gjuts i betong. Nu räknar arbetsledarna med att färdigställa en våning – per vecka. När Karlatornet på Lindholmen står klart ska det bli ofantliga 245 meter högt.
— Det är tekniskt komplext avseende stomme och fasader. Även logistiken är en stor utmaning då vi ska transportera material och personal vertikalt i betydligt större omfattning än normalt, säger Sernekes Johan Live till HelaHisingen.se.

Med 73 våningar blir Karlatornet inte bara Nordens högsta byggnad – utan hem för Göteborgs absolut lyxigaste lägenheter. Nu när arbetet över jord är i gång har byggherren Serneke som mål att göra klart ett våningsplan per vecka.
Skyskrapan ska bortsett från hotell och affärsverksamheter till största del bestå av lägenheter, allt från mindre lägenheter för några miljoner kronor – till större lyxlägenheter.

Lyxlägenhet för 61,9 miljoner

Exempelvis: I början av 2018 såldes värstingen av dem, en 370 kvadratmeter stor takvåning med elva rum, två privata takterasser och utomhuspool.
Prislappen? Den landade på 66 miljoner kronor, lite drygt.
Och just nu ligger en av lägenheterna ute till försäljning på Hemnet, för det nätta priset på 61 miljoner kronor…

— Intresset för att bo i Karlatornet har varit mycket stort sedan start, i dagsläget är cirka 490 av de totalt 594 lägenheterna sålda. Priserna varierar beroende på storlek, våningsplan och väderstreck – den dyraste lägenheten som finns ledig ligger allra högst upp i tornet, i delen som kallas Penthouse. Bostaden är 365 kvadratmeter stor och fördelas över tre plan med internhiss. Högst upp, på våning 73, finns den privata takterrassen med pool, bastu och en oslagbar utsikt. Pris: 61 900 000 kr, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke.

De lyxigaste penthouse-lägenheterna ska även få tillgång till room service, städ- och tvättjänster från kommande Petter Stordalen-hotellet i byggnaden: Clarion Hotel Karlatornet. Enligt byggherren kommer lägenhetsägarna även kunna ta hissen till hotellets gym, spa och restaurang.

Här byggs första våningarna

Men innan någon kan flytta in i vare sig lägenheter eller på hotellet måste bygget av det gigantiska huset på 245 meter först genomföras. Sedan i november 2019 bygger arbetslagen uppåt, det vill säga våningsplan av skyskrapan – som gjuts i betong. Här kan ni se åtta bilder inifrån de första veckornas arbete. Samtliga foton från byggarbetsplatsen är tagna av Sernekes Patrik Eriksson.

Armerad betong är en av metoderna som formar Karlatornet. Foto: SERNEKE.
Bara i bottenplattan finns betong som väger 10 miljoner kilo. Foto: SERNEKE.
Ett stort arbetslag sliter med ett av de första våningsplanen. Foto: SERNEKE.
Uppåt ska de, inte mindre än 245 meter högt… Foto: SERNEKE.

Hur långt har ni kommit nu?
— Vid utgången av 2019 är fyra gjutetapper av kärnan på tornet ovan mark klara (3 våningar ovan mark) och bjälklag och pelare gjutna i marknivå, säger Johan Live, pressansvarig för Serneke.
Vad är de största utmaningarna i bygget av en skyskrapa?
— Det är tekniskt komplext avseende stomme och fasader. Även logistiken är en stor utmaning då vi ska transportera material och personal vertikalt i betydligt större omfattning än normalt.

Bygget kröns av byggaren Sernekes logotyp i toppen av arbetet. Foto: SERNEKE.
Specialister från många olika områden deltar i arbetet. Foto: SERNEKE.
Både hands on-arbete och maskinellt arbete krävs. Foto: SERNEKE.
Än så länge går arbetet helt enligt plan, meddelar Serneke. Foto: SERNEKE.

Vilken fas i själva byggandet är ni inne i nu på tornet, vad görs rent konkret på byggarbetsplatsen?
— Just nu fortsätter betongarbetena för stommen samt schaktarbeten inför grundläggning av podiebyggnad där hotell och kontor ska finnas, säger Sernekes Johan Live till HelaHisingen.se.

Så här skall Karlatornet och omgivande Karlastaden se ut 2022. Foto: SERNEKE.

Serneke som bygger Karlatornet ligger sedan i somras i förhandlingar om att sälja tornet i sin helhet. Förhoppningen är att en sådan affär ska bli klar redan i vinter:
– Det här är en väldigt stor fastighetsaffär och vi har ju tidigare berättat att det är en stor internationell aktör som vi har att göra med och då får man ha respekt för processerna, som är rätt omfattande, säger Sernekes presschef Johan Live till Dagens Nyheter.
Än så länge är det oklart vilket internationellt företag som Serneke förhandlar med om möjligheten att köpa Karlatornet.

Fakta: Karlatornet

HÖJD: 245 meter (Nordens högsta byggnad). Ursprungligen planerades den att bli 266 meter, men det justerades efter hand ner 21 meter.
VÅNINGAR: 73 våningar och därmed Nordens högsta hus.
LÄGENHETER: 594 lägenheter.
PÅLNING: Hela tornet vilar på 58 stycken grävpålar som var och en är två meter i diameter och är platsgjutna. De sträcker sig mellan 40-70 meter ner genom lera och är förankrade i berget.
BOTTENPLATTAN: Karlatornets bottenplatta, som gjöts i slutet på maj under ett dygn, är 32×32 meter stor, 3,75 m hög och har en volym på ca 4 000 m3 armerad betong vilket ger en totalvikt på cirka 10 miljoner kg.
KLAR: Planen är att tornet ska stå klart under 2022.
ARKITEKT: Skidmore, Owings & Merrill som ritat Karlatornet ligger bakom några av världens högsta och mest spektakulära byggnader, t ex Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York.
BYGGHERRE: SERNEKE BYGG.

Video på byggprocessen vintern 2019. Foto: SERNEKE.

LÄS MER: Topp 3 dyraste lägenheterna i Sverige finns på Hisingen

1 thought on “BILDEXTRA: Se arbetet inifrån bygget av Karlatornet – Sveriges högsta skyskrapa

Comments are closed.