Bildextra: Nu startar nästa etapp av ”Framtidens Backaplan” – här ska områdets högsta skyskrapa stå

Skärmavbild 2025-04-25 kl. 10.40.29

Nu klubbas nästa detaljplan i projektet ”Framtidens Backaplan”. Därmed bestäms framtiden för det område som sträcker sig från dagens spårvagns och busshållplatser vid Hjalmar Brantingsplatsen flera kvarter nordost mot Brunnsbo längs Backavägen. Så här förvandlas stadsbilden i området under de kommande 15 åren.

Detaljplanen består av två separata ytor. Den södra ytan är idag en grön impedimentyta vid Brantingsmotet. Den norra ytan består av ett område mellan Lundbyleden och Backavägen och Hjalmar Brantingstorget, en kollektivtrafiknod som i dag är planlagd för kollektivtrafik med torg, det vill säga området kring alla busshållplatser vid dagens Hjalmar Brantingsplatsen.

Nu ska den stora busshållplatsen ska utvecklas till ett regelrätt torg.

Detaljplanen omfattar merparten av östra sidan av Hjalmar Brantingsplatsen och innebär enligt Göteborgs stad att en ny mötesplats skapas och ”kollektivtrafiknod kan utvecklas”. Det mest utmärkande i den här delen av ”Framtidens Backaplan” blir den cirka 36 våningar hög skyskrapa som kommer att markera torget Hjalmar Brantingsplatsen och stadsdelen Backaplan.

Bebyggelsen kommer att tydligt synas från en stor del av övriga staden, i bilden nedan illustreras hur framtidens Backaplan ska se ut sett från Stenpiren.

Illustrationsbild sett från Stenpiren som visar hur Backaplan kan se ut i framtiden. Gul färg är aktuell detaljplan (Backaplan DP4). Illustration: What! Arkitekter

Trafikutformningen kommer att ändras för att ”gynna ett utökat kollektivtrafikutbud”, som stadens tjänstemän beskriver det. Detaljplanen ger förutsättningar för utökad kollektivtrafik genom ny spårväg (som HelaHisingen.se tidigare berättat om) till den pendeltågsstation som byggs i Brunnsbo och som på sikt ska koppla ihop Brunnsbo och Backa, via Backaplan och Lindholmen – med Linnéstaden.

Första steget här blir att bygga nya hållplatser som bidrar till att utveckla Hjalmar Brantingsplatsens funktion som ”nod i kollektivtrafiksystemet”.

Handel organiseras kring torget och ”aktiva bottenvåningar”

Framtidens Backaplans ”Detaljplan 4” innebär även möjlighet till ”utveckling av ett nytt sammanhängande gång- och cykelstråk” som kopplar ihop innerstaden med Frihamnen, Backaplan och övriga Hisingen. Stråket ligger i förlängningen av Swedenborgsgatan österut mot Frihamnen och den del av stråket som löper genom aktuell detaljplan har under planarbetet fått arbetsnamnet “Diagonalen”.

Programmet anger följande riktlinjer som berör aktuell detaljplan:

  • Handel organiseras främst kring Hjalmar Brantingsplatsen och i aktiva bottenvåningar utefter huvudgator.
  • Fotgängare prioriteras på torg och platser, där biltrafik undviks.
  • Kopplingar till omgivande områden förstärks. Fotgängare och cyklister ska prioriteras.
  • Klimatanpassning sker genom markhöjning.
  • Utvecklingen sker etappvis söderifrån.
Detaljplan 4 i Backaplan-området är inom det svartmarkerade på ovan karta. Det innebär i huvudsak det kollektivtrafikcentrum för bussar och spårvagnar som utgör dagens Hjalmar Brantingsplatsen, som ska utvecklas till ett mer regelrätt torg med ny bebyggelse och nya vägar omkring sig.

Detaljplanen medger totalt 70 000 kvadratmeter bruttototalarea (BTA) centrumverksamheter och utbildning (ej grundskola eller förskola). Detaljplanen ska även möjliggöra en likriktarstation (som ger säker ström till spårvägen) vid Brantingsmotet. Denna ersätter dagens likritarstation som ligger i Kvillebäcksparken, bredvid ”Glaciären” längst ut mot Hjalmar Brantingsleden.

Skyskrapan ska ge en känsla av att ”smalna av” mot himlen

Enligt stadens riktlinje stadens siluett kallas höghus över 16 våningar för skyskrapa så därmed anses den 36 våningar höga byggnad som kommer att markera torget Hjalmar Brantingsplatsen (och stadsdelen Backaplan) för just detta. Skyskrapans viktigaste gestaltningsidé blir att den stegvis ska ”smalnas av mot himmelen i syfte att ge ett slankare intryck”. Längst ner föreslås ett så kallat podium i cirka åtta våningar ovanpå vilken skyskrapan placeras.

Karta över planavgränsningar i relation till övriga detaljplaner kring ”Framtidens Backaplan”. DP1 byggs redan för fullt, där är flera kvarter redan i princip klara för inflyttning medan DP4 söderut är den detaljplan som nu ska klubbas.

Detaljplan 3 i ovanstående karta över området kan du läsa mer om här.

Med nedanstående bilder visas illustrationer på hur den nya bebyggelsen kan komma att utformas och hur den kan upplevas från olika platser i staden. Illustrationerna är enbart exempel, främst för att visa på möjliga byggnadsvolymer och mer detaljerade utformningar av byggnader kommer från arkitektkontor framöver.

Detaljerad fasadutformning styrs inte i detaljplanen, påpekar Göteborgs stads tjänstemän i planhandlingarna.

Vy mot Hjalmar Brantingsplatsen och Backavägen från Hjalmar Brantingsgatan. Illustration: What! Arkitekter.
Vy i Backavägens förlängning från Hjalmar Brantingsgatan. DP4 är längst till höger i bild (de beiga byggnaderna). Foto: What! Arkitekter.
Vy i Backavägens förlängning från torget (dvs dagens Hjalmar Brantingsplatsen i ryggen tittandes mot Brunnsbo-hållet).. Illustration: What! Arkitektur och Göteborgs Stad.
Vy från Hisingsbron. Färgerna visar de olika detaljplanerna i Backaplan. DP4 är lila, DP2 är röd, DP3 är gul och DP1 är grön.

Genomförandetiden för projektet är är 15 år från den dag då beslutet att anta planen vinner laga kraft. Femton år bedöms av kommunen som en ”rimlig tid för utbyggnad enligt planförslaget”.

Följ Hela Hisingen:s senaste nyheter om Backaplan här!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar