Bildextra: Här spelas Clark Olofsson av Bill Skarsgård – nu gör Netflix-serien succé

I en ny Netflix-serie spelas den ökände brottslingen Clark Olofsson av Bill Skarsgård. Serien, som både hyllas och får kritik av recensenter, skildrar bankrånarens minst sagt hetsiga liv – ur hans egna ögon.
— Det är väldigt mycket Clarks perspektiv, påhittad och skarvad. Det är Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider, säger regissören Jonas Åkerlund till SVT.

Clark Olofsson, som växte upp i Lundby och Biskopsgården på Hisingen, blev snabbt känd som en av ”Sveriges mest ökända brottslingar”. Han utförde ett antal bankrån och flera spektakulära rymningar från fängelset.

Under 1960-talet utförde han ett rån tillsammans med en medbrottsling som öppnade eld mot polisen. Efterspelet blev en uppmärksammad jakt på honom över hela Göteborg som pågick i flera veckor. I samband med gripandet av Clark Olofsson i en skogsdunge i Västra Frölunda sköt även han en av poliserna.

Nu har hans liv blivit en spelserie i streamingtjänsten Netflix – regisserad av Jonas Åkerlund.

Clark Olofsson, spelad av Bill Skarsgård, tillsammans med sin medbrottsling. Foto: Netflix.

Bill Skarsgård: ”Han körde sitt race redan som barn”

I huvudrollen ser vi Bill Skarsgård, som tog hjälp av språkvetaren Fredrik Lindström för att få till det ”rätta” uttalet.

— Han har kvar en ton av västgötskan trots att han flyttade till Göteborg när han var sex år. I regel så ska man ändra sin accent om man flyttar i den åldern. Men att han inte gjorde det säger något om honom. Det finns en nyckel in till karaktären där. Själv hade man ändrat på det där första dagen i skolan. Men här är en jävel som gick i skolan på Hisingen och inte ändrade sin dialekt. Han körde sitt race redan som barn, säger Bill Skarsgård till Café.

Efter flera bankrån och rymningar blev hans kriminella aktivitet rikskänd. Foto: Netflix.

Att lyckas med serien var dock inte givet eftersom budgeten var begränsad.

— Alla inspelningar är intensiva, men denna var lång. Vi hade 90 inspelningsdagar utspridda över nästan ett år med ett väldigt ambitiöst manus. Inte en dag som var den andra lik, vilket gjorde att det aldrig blev slentrian eller tråkigt. Varje dag var som ett minne för livet, säger regissören Jonas Åkerlund till Café.

Ska vara en form av buskis – uttryck som ”Skit på dig”

Bill Skarsgård beskriver den sex avsnitt långa serien som en form av ”buskis” och den är nu på Netflix topplista över mest streamade. I ”Clark” använder sig huvudrollsinnehavaren av uttryck som ”skit på dig” och ”lätt som en plättjävel”.

Och i början av första avsnittet hör man: ”Kan jag inte bli bäst på att vara bäst ska jag fan bli bäst på att vara sämst”.

En stor anledning till citaten beror på att serien är löst baserad på Clark Olofssons egna självbiografi ”Vafan var det som hände”, som kom ut 2015.

Scener från Norrmalmstorgsdramat ur Netflix trailer till serien ”Clark”.

— Det är väldigt mycket Clarks perspektiv, påhittad och skarvad. Det är Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider, säger Jonas Åkerlund till SVT.

Det som Clark Olofsson är mest känd för är gisslanförhandlingen under Norrmalmstorgsdramat. Då släpptes han från fängelset av polisen för att gå in på banken på Norrmalmstorg i Stockholm, där en rånare höll gisslan. Det var också så som begreppet ”Stockholmssyndromet” föddes eftersom gisslan fattade sympati för rånaren.

”Men här är en jävel som gick i skolan på Hisingen och inte ändrade sin dialekt”, säger Bill Skarsgård om sin roll till tidningen Café. Foto: Netflix.

Norrmalmstorgsdramat – Netflix ställde ut guldstaty

Sedan releasen har serien tagit emot både hyllningar och kritik. Och i samband med lanseringen ställde Netflix ut en guldstaty på Norrmalmstorg som visar Clark Olofsson, något som fick många att höja på ögonbrynen.

Här är bilden från en scen i serien där Clark Olofsson rymt från fängelset och åker med två kvinnor till deras lyxvilla. Foto: Netflix.

”Med attacker mot polis och upploppsliknande scener på torgen i utsatta områden i färskt minne blir guldgossen på torget mitt i city en grotesk påminnelse om hur brottslighet idylliseras och brottslingar idoliseras. Den symboliserar också det kluvna Stockholm, där innerstans flanörer möter rånaren som kult och estetik medan ortens medborgare känner rånaren som hotet mot liv och egendom”, skrev Svenska dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson.

Netflix kommenterade statyn med att det var en ”del av marknadsföringen”, skriver Resumé.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

Scen inifrån banken på Norrmalmstorg, då en bankrånare tagit gisslan och polisen bestämt sig för att möta hans krav att frita Clark Olofsson och släppa in honom i situationen. Foto: Netflix.
I en del av serien drar Olofsson till Spanien efter att ha rymt från fängelset. Foto: Netflix.

LÄS MER: