Andreas och Stina, 40, tog silver i Burgar-SM – ”Så gör du den perfekta burgaren”
Andreas och Stina Holm från Hisings Kärra tävlade precis i burgar-SM. Trots att Andreas är nybörjare så tog paret silver.
— Vi är superglada, det var över all förväntan att knipa en silverplats i ”Mystery box”grenen, säger han.
SM i hamburgare 2022 är en tävling som arrangeras av Mugwort´s Barbecue Shack i Gråbo. Tävlingen har arrangerats fyra år i rad – men den här gången var första året som Andreas Holm, 40, deltog tillsammans med sin fru Stina Holm.
— I SM tävlade man i tre grenar Freestyle, Mystery box och vegetariskt. I ”Mystery box” får man en hemlig låda och har 45 minuter på sig att skapa en burgare och presentera för juryn. Alla ingredienser måste användas och inga andra, säger han.
Fick samma poäng som första platsen – berättar om silverreceptet
Bland 55 tävlande lag, blev det en topplacering i kategorin ”Mystery box” – den hemliga lådan – där paret vann silver.
— Vi är superglada, det var över all förväntan att knipa en silverplats i ”Mystery box”grenen. Vi fick exakt samma poäng som 1:an men det skiljdes på att de hade fått en högre poäng av en domare.
Vilket var silverreceptet?
— Vi rullade 100 gram bollar som vi coatade helt i gul senap. Sedan stekte vi buns i saltmayo och skar schalottenlök i fina strimlor som vi la i fyra jämna högar och smashade de nedre puckarna i. De nedre puckarna fick sedan två skivor ost och övre puckar fick en skiva. På bottenbrödet la vi en svartpeppar-mayonnaise och i övre locket körde vi enbart ketchup och gul senap.
Men Andreas Holm har inte alltid lagat mat utan det är något som han började med under pandemin.
— Covid hände och semesterresan blev inställd. Eftersom vi blev hemma köpte vi en ny grill och där fick jag mitt intresse. Sedan skaffade jag en Instagram ihop med min fru Stina med namnet Holms_BBQ och började lägga upp bilder på det vi gjort. Sedan rullade det på, förklarar han.
Ägnar du dig heltid åt det nu?
— Stina jobbar heltid som köksmästare och jag driver eget där jag säljer reservdelar till fordon och maskiner. Holms_BBQ har vi som ett intresse vid sidan om.
”Största felet är att man använder på tok för lite salt och peppar”
Paret, som delar matintresset och talangen för grill och hamburgare, har bott i Hisings Kärra i 13 år
— Stina är även uppväxt här och vi trivs jättebra.
Vad har ni för grill?
— Vi har flera olika men den vi gör burgare på är som en stor skål med en stekhäll och drivs på ved.
Vad gör folk oftast fel när de steker burgare?
— Det största felet är att man använder på tok för lite salt och peppar.
Vad tycker du om färdiga burgare från frysdisken?
— Jag tycker man ska äta det man tycker om. Men se till att prova fin burgarfärs som man köper hos en slaktare till exempel. Närproducerat är bättre för miljön och godare, enligt oss.
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
LÄS MER: