14 fakta: Hur bra koll har du på Hisingen?
Hisingen består av ungefär hälften av Göteborgs yta och inhyser en fjärdedel av invånarna. Men hur mycket vet du egentligen om vår stora ö? Här kommer 14 intressanta och lite udda fakta om Hisingen. Hur många kan du sedan tidigare?
Hisingen har…
...myntat maträtten (och uttrycket) Hel Special!
Uttrycket ”Hel och halv special” föddes på Vågmästareplatsen på Hisingen. I början av 40-talet ville två lokala fotbollsprofiler Conny och ”Päsa” ha korv med bröd – med lite mos ovanpå. När de senare återvände till gatuköket sägs de ha beställt ”en sådan där special” igen och så föddes det kända uttrycket som de flesta göteborgare beställt i ett gatukök nånstans i stan. Vid närmare efterforskningar finns dock få om några bevis för att en Päsa har existerat utanför myten, däremot är storyn om Conny (Simonsen) och den halva specialen helt klart sann.
…blivit utstirrat av Sjömanshustrun!
62 meter över havet finns ett av Göteborgs äldsta landmärken: Sjömanstornet. Överst finns Ivar Johnssons skulptur ”Kvinna vid havet”, eller Sjömanshustrun som hon kallas i folkmun.
Hon ska hedra de sjömän som miste sina liv på svenska handelsfartyg under första världskriget och samtliga namn finns inristade i sockeln på tornet. Men, kvinnan pekar inte mot havet – utan mot Hisingen.
— Det är kul att hon inte blickar ut mot havet, som känns logiskt om man väntar på sin man. Och det har det skojats om, att Sjömanshustrun kanske hade en annan sjöman på Hisingen som hon längtade efter, och sket i sin man ute på havet, säger museiguiden Björn Lindgren till SVT.
Verkliga anledningen är dock att arkitekten ville göra det enkelt för alla Göteborgare att se henne i profil och inte bara kunna se ryggen.
...fostrat Clark Olofsson.
Den ökände brottslingen har tillbringat en stor del av sitt liv i fängelse, dömd för bland annat bankrån och narkotikabrott. Clark Olofsson har bott på flera olika ställen och varit på rymmen utomlands. Men hans historia tar sin början på Slätta Damm på Hisingen, där han växte upp tillsammans med sin mamma och två systrar. En annan kille i området vid samma tidpunkt skulle växa upp till att bli den grävande journalisten och SVT-profilen Janne Josefsson. Men Janne flyttade till Biskopsgården och Clark Olofsson å sin sida började som lärling på Götaverken i hamnen. Han bodde även under en period i sydvästra Göteborg. Mest känd är Clark för att ha hamnet mitt i Norrmalmstorgsdramat 1973. Sedan juli 2018 är Olofsson en fri man.
…fostrat Glenn Strömberg!
Ja, den legendariska Blåvitt och landslagsspelaren föddes i Brämaregården (Kville) på Hisingen 1960. Som 8-åring flyttade familjen härifrån till Vallda, där han blev en framgångsrik bordtennisspelare som ung grabb. Efter att ha rekryterats (som fotbollsspelare, ska väl tilläggas) till IFK Göteborg var han med och byggde upp det Blåvitt som vann UEFA-cupen 1982. När Blåvitt vann sitt andra UEFA-cupguld 1987 spelade dock Glenn utomlands i Bergamo-klubben Atalanta där han kommit att bli en stor lokal profil. Glenn Strömberg har även spelat fotbolls-VM och är en av Sveriges mest uppskattade och kända tv-kommentatorer av fotboll. Ovanstående två gubbar finns även med på HelaHisingen:s lista över de 12 mest berömda personerna från Hisingen…
…hållit Knölnaten vid liv!
Det finns en rödistad växtart som bara finns på ett fåtal platser i hela Sverige. Denna unika växt kan hittas Kvillebäcken som går från Brämaregården bort inåt Skogome. Knölnaten finns planterad i ett par andra vattendrag i Sverige, men på hela Göteborgsområdet kan man bara hitta den i Kvillebäcken och mindre delar av Mölndalsån. Läs mer om Knölnaten i Kvillebäcken här!
…upplevt biografdöden!
Mitt på Kvilletorget finns Frälsningsarmén i en stor gul kåk. Före ”Frälsis” tog över fanns det en biograf i byggnaden. Vad hette biografen? Gnistan. I dag visar ”Frälsis” bara film här ett par gånger om året och då är det oftast barnfilm. Likt Aftonstjärnan på Lindholmen lever den i alla fall ännu, men på Kent Andersson gamla scen spelas oftast teater även om en och annan biofilm visas här. Men förr i tiden var det biograftätt som bara den på Hisingen. Exempelvis Lundby bio på Jägaregatan i Brämaregården och Rex vid Tingstad, Roxy på Kyrkbytorget, Vingen på Gamla Björlandavägen 145 (som nu återuppstått i Amhult i Torslanda) och Backa Bio på Tingstad Folkets hus. Till och med Kungliga flygflottiljen på Säve flygplats hade en egen biograf (med en kapacitet på 300 åskådare som mest) mellan 1949 och 1954. Roxy på Kyrkbytorget ”invigdes” för övrigt den 5 november 1956 av ingen mindre än Marilyn Monroe. Ja alltså på ”silverduken”, där hon bredde ut sig på den sju meter stora skärmen i premiärfilmen Bus stop. Från att ha haft massor av biografer på 1950-1960-talen finns i dag inte en enda biograf som är verksam som just det på hela Hisingen. Trots att över 150 000 personer numera bor här. Gnistan? Kvilletorgets biograf var verksam i 30 år från februari 1938 till maj 1968 då den sista biofilmen visades där.
…Göteborgs äldsta biograf!
Nämnda Aftonstjärnan i gamla Lindholmen kanske inte är en renodlad bio, men visar i alla fall fortfarande film. Redan 1915 bedrevs biografverksamhet i lokalerna, då under det kreativa namnet Lindholmens biograf – en verksamhet som höll på ända till 1943. Biografen bytte senare namn till Stjärnan och ännu senare till Aftonstjärnan vilket vi ju känner till den som i dag. Varför namnet? Det inspirerades tydligen av en bio på Östra Hamngatan som hette just Stjärnan mellan 1904 och 1911.
...varit det ursprungliga Göteborg!
Föregångaren till det Göteborg vi har i dag, grundlades 1603 av Karl IX i Färjestaden (Färjenäs) på Hisingen. Meningen var att skapa en västlig handelsplats och läget motiverades av närheten till Älvsborgs slott.
Redan 1611 brändes dock staden ner av danskar men 1619 beslutade sig Gustaf II Adolf för att bygga upp Göteborg på sin nuvarande plats. Hans pekande och ”Här ska staden ligga” är förevigat på Gustaf Adolfs torg.
…varit arena för världskändisar!
Före det att staden började bygga bostäder i Eriksberg, användes det tidigare varvsområdet runt Eriksbergskranen bland annat som tillfällig arena för världsartister under åren 1986-1990. Här spelade U2 (1987), Michael Jackson (1988), Rolling Stones och Madonna (1990). Orsaken? En rätt så vild konsert med Bruce Springsteen hade lämnat skador på konsert- (och fotbolls)arenan Ullevi så att man under en period valde att förlägga Västkustens största konserter till Hisingen. Ullevi i sin tur renoverades rätt rejält inför friidrotts-VM i Göteborg 1995 varpå storkonserterna kunde återvända till fastlandet.
…sin egen Carl Milles-staty!
På Kvilletorget finns en fontän vid lekplatsen av den kända skulptören som även låg bakom Poseidon på Götaplatsen. Så kika på en tvättäkta Carl Milles nästa gång du är vid Kvilletorget. Den är ju minst lika ståtlig (om än mycket mindre och därmed mer ödmjuk än Poseidon) som det där som kröner Avenyns topp.
…blivit otroligt bryggeritätt!
Om Hisingen en gång i tiden var tätt med skeppsvarv är ön i dag snart lika tätt med bryggerier. Vegabryggeriet ligger på Ringön på centrala Hisingen och de ska starta även starta restaurang inom kort. Stigbergets bryggeri håller på att flytta in i lokaler i samma industriområde och har även de aviserat planer på att öppna krog nere vid hamnen i framtiden. Dessutom har bryggerierna Två feta grisar och Sad Robot sina verksamheter och bryggeripubar i industriområdet Aröd (mellan Backaplan och Lillhagen) på Hisingen…
…alltid varit ”hemma”, för Kent Andersson!
Skådespelaren och regissören Kent Andersson var en stor Hisingen-profil som gick bort 2005. Han var bland annat stadsteatern och Dramatenskådis, skrev farser och revyer, var med i svenska filmklassiker som Jönssonligan och Göta Kanal. Ja, han var faktiskt med i närmare 60 tv-serier och filmer från 1950-talet och framåt. Kent Andersson hade stor succé med teater & bio Aftonstjärnan på 1990 och 2000-talen. Men, var på Hisingen växte skådespelaren Kent Andersson upp? Jo, i Rambergsstaden.
...vunnits i ett tärningsspel!
Olika länder har länge krigat om öarna i Göta Älvs mynning. När Lundby och Tuve officiellt blev svenska områden på 1200-talet så var det för att Birger Jarl lovade soldater för att stötta Norge i krig. Som betalning fick Sverige de här delarna av Hisingen i betalning. Vem skulle Norge ut i krig mot? Som alltid, vår ärkefiende Danmark… Om det här är sant? Ja, det går att diskutera eftersom källorna från den här tiden i huvudsak kommer från muntligt berättande, andra källor hävdar att det var 1020 som kungarna Olof Skötkonung från Sverige och Olav Haraldsson från Norge kastade tärning om Hisingen. Oavsett så är det en fin legend som hängt kvar.
…Göteborgs ”högsta berg” (men inte högsta punkt)!
Ramberget är 87 meter över havet och därmed är det Göteborgs ”högsta berg”. I den mån man nu kan kalla det för berg, då det känns rätt mjäkigt i jämförelse med de 2 106 meter som Kebnekajse – Sveriges högsta berg – kan skryta med. För att inte nämna Mount Everest som med sina 8 848 meter är världens högsta berg. Men vi på HelaHisingen.se kan lova er en sak: Utsikten från Rambergets olika utsiktsplatser är finare. Noteras skall är att det finns högre punkter ute i terrängen i Biskopsgården och Angered, bland annat. Men dessa är som vi ser det inga fristående ”berg” på samma sätt, så som lokalpatrioter har vi råkat glömma dessa ställen i diverse skogar när vi slår fast ovanstående… Dock är det mycket riktigt så att Ramberget inte är Göteborgs högsta punkt över havet, inte ens Hisingens, för den hittar man i skogen mellan Biskopsgården och Torslanda. Ej heller Göteborgs högsta är någon spektakulär plats utan går att hitta mitt i skogen nära Holmesjön i Vättlefjäll. Då kommer man upp på 161,2 meter över havet…
Tipsa oss på HelaHisingen.se om vad vi borde skriva om
med ett mejl till: tips@helahisingen.se!
Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se
LÄS MER: