Så flygs hjärtstartare till nödställda – med drönare från Säve
Som enda bolag i världen har Everdrone en leveranstjänst som med hjälp av drönare möjliggör snabb transport av en hjärtstartare till platsen där det just inträffat ett hjärtstopp. Tjänsten är redan i skarp drift i Västsverige i samarbete med SOS Alarm, Västra Götalandsregionen och Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet (KI). Nu har företaget utsetts till “Årets Elektronikföretag i Västsverige 2021” av Elektronikindustriföreningen i Göteborg (EIG).
Varje år rapporteras cirka 6000 fall av plötsligt hjärtstopp i Sverige, endast 10 procent av de drabbade överlever händelsen, skriver Everdrone i ett pressmeddelande. De menar att forskning visar att uppemot 70 procent skulle kunna överleva med hjälp av tidigt larm till 112, tidig hjärt-lungräddning samt en tidig strömstöt från en hjärtstartare. Idén att använda en drönare för att på snabbast möjliga vis transportera en hjärtstartare till platsen för ett hjärtstopp har funnits i ett par år men Everdrone, med bas vid Säve flygplats, är först i världen med att driftsätta tjänsten och integrera den med akutsjukvården.
Priserna “Årets Elektronikföretag i Västsverige” och “Årets unga Elektronikföretag i Västsverige” delas årligen ut av branschorganisationen Elektronikindustriföreningen i Göteborg (EIG). I år går det förstnämnda priset till Everdrone.
— Det är fantastiskt hedrande att i konkurrens med otaliga duktiga västsvenska företag få den här utmärkelsen. Att få uppmärksamhet för vår tekniska utveckling känns extra roligt eftersom bolaget just nu är på väg in i en kommersiell fas där vi inom kort kommer att stänga våra första avtal med betalande kunder, säger Mats Sällström, VD på Everdrone.
Så lyder motiveringen till priset
“Med en åldrande befolkning och ökat behov av innovation inom vården har Everdrone utvecklat en världsunik applikation baserat på drönarteknologi. Med ett helhetsfokus på teknik, regelverk, affär och slutanvändare har man bevisat att autonoma uppkopplade drönare har stor potential att förbättra akutsjukvården och bidra med samhällsnytta.
Vidare har bolaget med imponerande hastighet tagit sin tekniska lösning från idé, till prototyp, till skarp driftsättning och bevisat att något som framstod som science fiction för bara ett par år sedan är genomförbart i praktiken.”
Elektronikindustriföreningen i Göteborg (EIG) är en lokal branschorganisation för tillverkare, utvecklare och leverantörer inom elektronik. Våra medlemsföretag utgör tillsammans ett brett nätverk och bildar en viktig mötesplats för samverkan, utbildning och affärer. Föreningen har till uppgift att företräda, hävda och utveckla elektronikindustrins intressen i Västsverige. Med fokus på små till medelstora elektronikföretag.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
LÄS MER: