Här öppnar Hisingens nya hållbara café-satsning: ”En länk mellan de olika samhällsklasserna”

Maria Theanoar, 31 och Vanessa Ardalani, 32, bägge från Kortedala, ligger bakom projektet. På Rosenapelgatan 23, mellan Lundbybadet och kolonilotterna i ”Lundby Park”, har BoKalen precis slagit upp dörrarna – Hisingens nya hållbara café med sociala ambitioner:
— Vi håller det väldigt personligt och vi lägger stor vikt vid det personliga mötet mellan våra gäster, säger Maria Theanoar, en av initiativtagarna.

De har lämnat jobb som handläggare och ekonomiassistent för att satsa på sitt nya café – som föddes efter att Maria backpackade genom Mexiko.

— Jag reste till cafét Mango y Chile efter massa tips om det och var snabb med att berätta om bakelserna jag åt till Vanessa! Bananmuffins med valnötter, och stickybunz som är en variant av kanelbulle men tusen gånger godare, med pekannötter. Väl hemma i Sverige så berättade jag för Vanessa om bakverken och då hon är bakexperten av oss satte hon i gång direkt och gjorde en egen version av bakelserna. De är sjukt goda, säger Maria Theanoar.

Men det var inte bara kaféet, utan själva orten, som inspirerade duon att starta eget:

— Bacalaar är inspirerade ort i Mexico som verkligen anammat hållbarhet och kämpar emot att kapitaliseras av utomstående aktörer, som vill tjäna snabba pengar på bekostnad av miljön. De värnar om sin historia och försöker bevara det lokala restauranger som i generationer lagat inhemsk mexikanska varor och maträtter. Det som inspirerade mig var att se hur de möter utmaningar i en ort som växer och utvecklas och blir allt populärare, säger Maria Theanoar.

Inspirerades av hållbarhetstänket

Hon såg att det fanns mycket pengar att göra för kapitalkraftiga aktörer men även att många företag där var ekologiska och ansvarsfulla, samt främjar hållbarhet och vård för miljön.

— Även om det är långsökt så drar jag paroller till Hisingen som också håller på att utvecklas. Hisingen är där det gamla möter det nya, precis som i Bacaalar. Det byggs allt mer och det blir en populärare stadsdel. Samtidigt har delar av Hisingen stora utmaningar med social utsatthet och ökande gentrifiering, säger Maria Theanoar.

BoKalen har öppnat vid Rosenapelgatan 23 nära Lundbybadet.

Det nyöppnade caféet en utspark från Rambergsvallen heter som sagt BoKalen, vilket är en sammanslagning av orden boende och lokal. Det speglar konceptet bakom café-konceptet, nämligen att man stiger in i ett ”vardagsrum” och ett hemtrevligt café.

— Vi håller det väldigt personligt och vi lägger stor vikt vid det personliga mötet mellan våra gäster. Vi öppnade i måndags och vi börjar smått och utvecklar och testar oss fram för att hitta till det som känns bäst i längden. Kaffet vi serverar är specialkaffe och är spårbart. Viktigt för oss är att tänka hållbart och även lokalt när det kommer till att handla in råvaror och även samarbetet med andra leverantörer, säger Maria Theanoar.

Så hur hamnade två kvinnor från Kortedala i ett caféprojekt ”mitt på Hisingen”?
— Vi kom faktiskt över denna lokalen av en slump. Jag följde med min storasyster som tittade lägenhet i samma byggnad. Efter att jag såg lägenheten och läste på om projektet ringde jag Vanessa på direkten och sa att jag hittat vår lokal, att den låg på just Hisingen var ett stort plus, då vi var intresserade av att öppna just på Hisingen. Ingen av oss har bott på Hisingen, mer än att vi har vänner och familj som bor där. Vi tycker om Hisingen eftersom vi känner oss hemma här. Vi läste på om byggnadsprojektet och dom unika studiolägenheterna. De stora fönstren bidrar till en öppen och ljus känsla inne i lägenheten, och från utsidan bidrar det till känslan av ett socialt, tryggt och öppet kvarter, säger Maria Theanoar.

Bor i lokalen = BoKalen

Det är alltså en lägenhet på bottenplan, med takhöjd på 4,4 meter som gör ett känslan blir som att vandra in en verksamhet, i en lokal, i exempelvis ett café.

— Ditt hem speglar dig och vad du gör. Över tid kommer materialen att utveckla patina, bli varma och personliga. Råheten kommer naturligtvis från Hisingens industriarv. Idén om ett levande stadskvart. Idén om ett levande stadskvarter med studiolägenheter i markplan har arkitekterna hämtat från 1800-talets Lyon och Canut-bostäderna där stadens silkesvävare både bodde och bedrev verksamhet. Men Le Corbusiers idé om moderna och funktionella bostadsblock i betong är också en tydlig referens, säger Maria Theanoar.

Bostad och lokal i ett, en ”bokal”. Så här ser nya café BoKalen ut på insidan.

Studiolägenheterna uppfyller dessutom kvalifikationerna för att räknas som ”bokal”.

— Det innebär att man som juridisk person får köpa lokalen och bedriva verksamhet där ifrån samtidigt som du använder den som bostad. Vilket jag gör i dagsläget. Jag bor i BoKalen!, säger Maria Theanoar.

Att fika hos BoKalen innebär hemlagat fikabröd som är veganskt och ”recepten har vi arbetat fram med kärlek”. Förutom det har de även Pokébowls som vi erbjuder, med antingen lax eller tofu och bagels samt grillad pastrami-cheddar macka.

— Vår tanke är att vi ska utveckla detta till mer än bara ett café. Vår ambition är att när vi landat och kommit in i rutinerna, att utöver den dagliga caféverksamheten anordna temakvällar eller dagar med fokus på kultur och konst. Detta kommer främst att rikta sig till ungdomar från förorten. Vilket grundar sig i vår bakgrund och den uppväxten vi hade.

”En länk mellan de olika samhällsklasserna”

BoKalens vision som är följande: ”Hisingen är en livfull stadsdel i Göteborg och genom vårt arbete med mat och konst uttrycker vi hur vi blir sedda och hörda. BoKalen utmanar normer och reflekterar Hisingens historia och samtid, inbjuder hopp, fångar dess skönhet och nyfikenhet. Genom vår ansträngning kan vi röra oss förbi sociala utmaningar och förbättra den sociala hållbarheten i stadsdelen.”

— Jag och Vanessa hoppas kunna vara en länk mellan de olika samhällsklasserna och skapa en plats där alla kan mötas. Detta kommer vi göra genom att aktivt söka kontakt och sträcka ut våra händer till ungdomar och föreningar och andra personer som bor i området. Några hundra meter från oss finns bostäder där det bor personer från en helt annan socioekonomisk bakgrund. Som kvinnor med utländsk bakgrund och en uppväxt i ett socialt utsatt område mötte vi stora utmaningar under vår ungdom. Utmaningar som sträckte sig hemifrån ut ända ut i samhället. Det var en vardag fylld med fördomar och en stark känsla av utanförskap. När vi växte upp i Kortedala minns vi hur allt det som var hippt, roligt och fanns långt bort inne i stan. Det fanns inget lokalt, säger Maria Theanoar.

Maria Theanoar, 31 och Vanessa Ardalani, 32, har startat Hisingens nya cafésatsning.

Maria berättar om ett minne från ungdomsåren, när en kille i hennes klass hade fest på gymnasiet och några gäster från ”stan” var där, men skulle lämna festen. En av dem sa: ”kom igen killar vi åker tillbaka till Sverige”.

— Sådana kommentarer präglade vår uppväxt. Med det sagt vill vi vara med och sudda ut det stigma som oftast förknippas med Hisingen, och visa den mångfald som denna fina och variationsrika stadsdel har att erbjuda, där både natur, mångkultur, olika samhällsklasser möts. De som bor på Hisingen behöver inte åka in till stan för att få sig en trevlig caféupplevelse. Kanske kan vi dessutom få hit folket från stan!, säger Maria Theanoar.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Bokalens spårbara kaffe

”Vårt spårbara kaffe I dagsläget har vi kontakt med två lokala rosterier, GRINGO Nordic som finns i Majorna. De har ett nära samarbete med deras kaffebönder och kan ge 100 procent spårbarhet i varje kaffeinköp. Just nu brygger vi deras Ekologiska Radical brew. Ett kraftfullt, balanserat och fruktigt kaffe med en mörkrostad karaktär. Majoriteten av bönorna i Radical Brew har en fyllig karaktär och kommer från Indonesien och Brasilien. Vi har även blandat i bärtorkade bönor, främst från Etiopien, som bidrar till den fruktiga smaken. Till vår Espresso använder vi Morning Coffe roasters bönor, Ricardo Tavares – Brazil, Chapada de Minas. Den är rund med toner av mörk choklad och hasselnöt. Denna gård utsågs nyligen till en av de främsta hållbara gårdarna i hela Brasilien och 2018 vann de Brazilian Cup of Excellence.”

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: