Polisens nya vapen: Mobila fartkameror på Hisingen
Göteborgspolisen testar nu mobila fartkameror på Hisingen – samt vill ha din hjälp att välja ut platser. Polisen vill ha tips från allmänheten på vägar där trafikanterna kör för fort.
— Det är en trygghetsfråga, säger Håkan Klingborg, trafikpolis Göteborg till P4.
Nu har polisen på Hisingen fått automatiska trafiksäkerhetskontroller, eller den ”mobila fartkameran”, som många känner till den som. Detta verktyg i kombination med så kallade ”Blixtinsatser” – där polisen rycker ut på kort varsel och ställer sin mobila fartkamera där trafiken kör för fort – är del av en satsning för att få ner hastigheterna på en mängd vägar runt om på Hisingen.
— Det är en trygghetsfråga, säger Håkan Klingborg, trafikpolis Göteborg till P4.
Tanken är att polisen på kort varsel – efter tips från allmänheten – ska kunna köra ut kameran så att den kan hjälpa till att sänka hastigheterna på en drabbad väg. Men polisen kommer inte enbart gå på allmänhetens tips utan gör en egen bedömning av trafiken på respektive ställe.
— Är det inte befogat att stå på den platsen så ställer vi inte upp den där, säger Klingborg om var den mobila fartkameran ska placeras.
Trafiksäkerhetskameror räddar liv
Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får, enligt polisen. Deras bedömning är att trafiksäkerhetskameror bidrar till sänkt hastighet, vilket i sin tur räddar liv. Det finns många exempel på vägar i Sverige där trafiksäkerhetskameror införts och antalet trafikolyckor med döda och svårt skadade minskat kraftigt.
Det finns fler än 1 600 stationära trafiksäkerhetskameror längs närmare 300 mil väg. Polisen ansvarar för att utreda de hastighetsöverträdelser som kamerorna registrerar medan Trafikverket ansvarar för etablering och drift av kamerorna – medan polisen själva hanterar och placerar ut den mobila trafikkameran som nu ska dyka upp runt om på Hisingen.
Mätningar visar att antalet trafikolyckor med döda och svårt skadade minskade med 20-30 procent på vägar med trafiksäkerhetskameror. Det innebär att cirka 15-20 liv varje år räddas i Sverige.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
LÄS MER: