Förslaget: Res staty av BK Häcken-profil på Hisingen ”Positivt inställda”
I vinter har förslagen om nya statyer på Hisingen avlöst varann. Först föreslog Socialdemokraterna att en staty som hyllar maträtten ”Halv special” skulle resas – sedan följde motförslaget att resa en staty till hyllning för varvsarbetaren. Nu kommer ett tredje förslag – som slår dessa två flugor i en smäll!
Debatten om en ny staty på Hisingen tog fart efter att socialdemokraten Jesper Hallén, en eldsjäl när det kommer till Hisingens symboler, föreslagit internt i sitt parti att en hyllning till maträtten ”Halv special” bör resas på Vågmästareplatsen.
Hallén som var hjärnan bakom idén att resa en HISINGEN-skylt av Hollywood-typ på Ramberget fick gehör för sitt nya förslag internt och nu har Socialdemokraterna tagit vidare idén i samband med att Göteborgs stad ska besluta om vilka offentliga konstverk man ska satsa på framöver. Tanken är att finansieringen för konstverket ska komma från Charles Felix Lindbergs donationsfond, alltså inte via skattemedel.
LÄS MER: Så uppfanns en “halv och hel special” på Hisingen – Göteborgs mest kända maträtt
Som svar på detta skrev Jan Strömqvist, tidigare grovplåtslagare på Arendalsvarvet, en debattartikel på GP debatt där han föreslog att det i stället bör resas en staty som hyllar de varvsarbetare som jobbat längs Hisingens älvstränder genom åren:
”Glöm planerna på en staty av en halv special. Göteborg borde resa en staty som hyllar stadens varvshistoria. Helst genom att avbilda en arbetare”, skrev han i debattartikeln.
Ikonisk rätt som föddes på Vågmästareplatsen
Som HelaHisingen.se tidigare berättat har de kända korvrätterna “Halv special” och “Hel special” sitt ursprung i en beställning 1942 från en korvkiosk som stod på Vågmästareplatsen.
I korvkiosken i höjd med Kvillestan i Lundby fick nämligen Albert Johansson en dag 1942 – mitt under brinnande världskrig i resten av världen – besök av några fotbollsspelande ungdomar. Kiosken, som hade drivits av familjen Johansson sedan 1930-talet, var sannolikt Hisingens första snabbmtatshak – i den bemärkelse vi använder ordet än i dag.
Två hungriga fotbollsspelare hade de kommit till kiosken och beställt korv med bröd – fast med lite mos ovanpå. När grabbarna sedan återvände till kiosken någon vecka senare – uppenbart nöjda med vad de hade beställt från kiosken vid förra tillfället – ville de ha samma rätt. Där och då myntades uttrycket som blivit synonymt med en korvbeställning i Göteborg:
— En sån där special.
Därmed var “En hel special” född. Två korvar i ett bröd, med några klickar mos ovanpå. “En halv special” är helt sonika samma rätt – fast med en korv i bröd i stället för två.
Nya förslaget förenar de två idéerna
En av de unga grabbarna var Conny Simonsen, som några år efter den kända korvbeställningen blev A-lagsspelare för BK Häcken. Då en kvartersklubb – i dag Hisingens största och mest framgångsrika – han även kom att bli tränare för senare i livet. Utanför fotbollen var Conny Simonsen elektriker och jobbade på Götaverken under många år.
— För att korvgubben skulle veta vad vi ville ha kallade vi det för ”en halv specialare”. Till slut hamnade det på menyn och sedan spred det sig runt Göteborg. Och i dag man kan väl få en halv special lite varstans runtom i Sverige. Man kanske borde ha tagit patent på uttrycket, sa Conny Simonsen om ”halv special”-ursprunget i en intervju med GT några år före han gick bort.
Därför har idén fötts hos hans efterlevande maka och barn: Res en staty över Conny Simonsen, BK Häcken-spelaren och tränaren – senare även varvsarbetaren på Götaverken – som beställde den första ”Specialen”.
— Många är de platser i Göteborg där han varit med och installerat ljus och ledningar, bland annat Liseberg! Men han arbetade också under 60-talet på Götaverken. Så när det gäller en eventuell skulptur vid Vågmästareplatsen på Hisingen, behöver det inte bli någon konflikt här. Blir det Conny som staty så har man både en arbetare, varvsarbetare och mannen bakom halv-specialen i en och samma person. Dessutom var Conny en go gubbe med många egna vitsar och ett ständigt positivt humör, säger hans dotter Marie och hustru Ann-Marie till HelaHisingen.se.
Men kan förslaget bli verklighet?
Pojken som beställde världens första ”Hel special”, fotbollsspelaren som kom att bli en av BK Häckens stora profiler – samt mannen som var arbetare och jobbade på varven i Hisingens hamn. Kan han nu få stå staty?
Vi undrade om sossarna kunna tänka sig att revidera förslaget som deras partimedlemmar lagt? Socialdemokraternas starke man i Göteborg:
— Vi kan inte vara negativt inställda till ett sådant förslag. En hyllning till arbetaren och en hyllning till ”halv special” är två idéer som vi är positivt inställda till, självklart. Sen så får vi se om det blir något konkret av denna idé och om det då är det bästa förslaget! Så vi får återkomma om det blir aktuellt, men som idé låter det helt klart som något vårt parti skulle kunna tänka oss att stötta, säger Jonas Attenius (S).
HelaHisingen.se har även varit i kontakt med BK Häcken som låter hälsa att de är positivt inställda till förslaget – om det skulle bli av.
— Conny var kanske den bäste Häcken-spelaren på den tiden, så han var dels en idol för många för att han var så duktig men också för att han var en så vänlig och snäll person. Idén, eller egentligen beställningen, som fick namnet en ”special” och som sedan blev en hel och en halv special får väl ses som ett tidigt exempel på den innovativa gen som är en stor del av BK Häckens DNA, säger Malin Jonson, kommunikationschef i BK Häcken.
Markus Hankins
markus@helahisingen.se
Fakta: Conny Simonsen
- * Spelade 419 matcher för BK Häcken.
- * Spelade i pojk- och juniorlagen i BK Häcken från 1943. A-lagsdebuten kom 1947 och sedan blev mängder av A-lagsfotboll fram till 1960 då han tog över som tränare under ett par år.
* Är en av de unga fotbollsspelande Hisingspojkar som var med och myntade begreppen ”halv special” och ”hel special” med sina korv och mos-beställningar i början av 1940-talet omkring Kvillestan på Hisingen. - * Arbetade som elektriker, bland annat på Liseberg och på Götaverken på Norra Älvstranden.
LÄS MER: