Vårväderstorgets superlyft och Tuve Torgs dominans – här är vad ni tycker om Hisingens lokala torg
Kommunala Göteborgslokaler mäter årligen vad boende omkring deras 16 torg runt stan tycker om sitt närmare torg. 22 000 boende i Göteborg har tyckt till i år och på Hisingen finns torget med högst betyg av alla, torget som klättrar mest i positiv bemärkelse – men också ett par torg där upplevelsen känns sämre än för ett år sedan…
De lokala torgen spelar en central roll i göteborgarnas vardag och förutom att vara handelsplatser fungerar de även som viktiga mötesplatser, vilket påverkar hur invånarna upplever sina bostadsområden. Göteborgslokaler förvaltar ett flertal av stadens lokala torg och Framtidenkoncernen, där Göteborgslokaler ingår, genomför årligen en boendeundersökning där bland annat synen på de lokala torgen undersöks.
Det innebär att torgen som kommunens bolag sköter och driver är med i undersökningen, likt Selma Lagerlöfs Torg och Kyrbytorget – men inte de torg som drivs av andra, exempelvis privata, aktörer, som Kvilletorget och Wieselgrensplatsen.
På Hisingen är följande sju torg med i årets undersökning:
Brunnsbotorget
Friskväderstorget
Kyrkbytorget
Länsmanstorget
Selma Lagerlöfs Torg
Tuve Torg
Vårväderstorget
Sistnämnda Vårväderstorget har blivit ännu tryggare och uppskattas allt mer av de boendem enligt undersökningen. Göteborgslokaler förklarar detta med att man genomfört en omfattande plats- och fastighetsutveckling på torget, som har förvandlat Vårväderstorget till ”Trädgårdstorget”, och den positiva responsen har varit stor.
Enligt boendeundersökningen har helhetsbetyget för torget ökat med hela 9,5, från 79,4 (2023) till 88,9 på en 100-gradig skala. Omgestaltningen av Vårväderstorget, vilket ägs av Göteborgslokaler, har inte bara förbättrat det estetiska uttrycket utan även bidragit till ökad trygghet under butikernas öppettider. Även övriga betyg såsom utbud och skötsel har ökat med flera betygsenheter.
— Vi är glada att se att våra insatser för att göra Vårväderstorget till en trygg och trivsam plats har fått sådan positiv respons från boende. Det visar vikten av att arbeta långsiktigt med både trygghet och estetik på våra torg, säger Robert Hörnquist, VD på GöteborgsLokaler. Vi har även haft flera studiebesök bl.a. från Stockholms stad för att titta på vårt arbete med Vårväderstorget.
En av frågorna i boendeundersökningen rör hur tryggheten upplevs under butikernas öppettider. Bland de torg som ligger i utsatta eller särskilt utsatta områden, där Göteborgslokaler är fastighetsägare, har samtliga visat en positiv utveckling.
Ett exempel är Bergsjön Centrum, där trygghetsbetyget har ökat till 92,4, jämfört med 88,3 föregående år. Detta innebär att tryggheten i Bergsjön Centrum nu upplevs på samma höga nivå som på Axel Dahlströms Torg (92,4) i Högsbo.
Generellt har tryggheten för samtliga GöteborgsLokaler-ägda torg stigit från 85,5 (2022) till 88,1 i år.
Tuve Torg i topp: Högst betyg på Hisingen – och hela Göteborg
För de lokala torg som GöteborgsLokaler äger så ökar helhetsbetyget från 81,9 förra året till 83,5 i år, vilket är mycket bra värden. Det torg som får allra högst betyg av de boende i undersökningen är Tuve Torg, som fick helhetsbetyget 92,2.
Så här rankas torgen på Hisingen enligt de boende som svarat i år. Skalan är från 1-100 där 1 är dåligt och 100 är perfekt och inom parantes ser vi skillnaden jämfört med förra årets boendeundersökning.
1. Tuve Torg 92,2 (+ 4,4)
2. Selma Lagerlöfs Torg 89,1 (- 1,2)
3. Vårväderstorget 88,9 (+ 9,5)
4. Kyrkbytorget 78,6 (- 1,4)
5. Friskväderstorget 76,3 (+ 2,1)
6. Brunnsbotorget 74,4 (- 5,9)
7. Länsmanstorget 64,6 (+ 1,6)
Det är viktigt att ha i åtanke att torgen är olika stora och har olika mycket utbud. Exempelvis har Länsmanstorget 4 verksamheter medan Tuve Torg har 15. Även typen av verksamhet skiljer sig åt mellan torgen, exempelvis så har vissa torg vårdcentral och andra inte. Dessa faktorer påverkar helhetsbetyget och är viktiga att ha i åtanke.
Här nedan kan ni se betygen, fjolårsbetygen och utvecklingen däremellan för samtliga 16 torg som förvaltas av Göteborgalokaler runt om i staden.
Redaktionen
tips@helahisingen.se
Fakta om boendeundersökningen
Genomförande: 23 september–8 november 2024
Antal svarande: Drygt 22 000 bostadshyresgäster inom Göteborgs allmännyttiga bostadsbolag.
Svarsfrekvens: 63,3 %.
Skala: 0-100
Varje år skickas en enkät ut till boende hos Göteborgs allmännyttiga bolag; Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon. I enkäten får de boende svara på vad de tycker om just sitt lokala torg, bland flertalet av de handelsplatser som GöteborgsLokaler förvaltar. Därefter får de svara på frågor som handlar om utbud, trygghet och skötsel.
De boende svarar på enkäten utifrån betygen mycket bra, ganska bra, inte så bra eller dåligt. Betygen räknas sedan ihop till procent utifrån hur många som svarat mycket bra eller ganska bra, där 100 är max.
Torgen som ingår i undersökningen är: Axel Dahlströms Torg*, Bergsjön Centrum**, Brunnsbotorget*, Dr Fries Torg, Friskväderstorget, Gårdstens Centrum, Hammarkulletorget, Hjällbo Centrum**, Kortedala Torg*, Kyrkbytorget, Länsmanstorget**, Olskroken, Selma Lagerlöfs Torg*, Tuve Torg* och Vårväderstorget**.
*GöteborgsLokaler är fastighetsägare, **Torg i utsatt/särskilt utsatt område och GöteborgsLokaler är fastighetsägare
LÄS MER: