Franska skafferiet är Hisingens gladaste kvarterskrog – satsar på pensionärslunch och söndagsstek i vinter

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Tidigare låg Franska Skafferiet vid Stora Holms Säteri men för ett gäng år sedan fick de möjligheten att flytta in på Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa. Här har de snabbt etablerat sig som en populär kvarterskrog som ger liv åt torget från tidig morgon till sen kväll. Och här är ledordet glädje:
— Vi försöker ha roligt här – medan vi äter god mat!, säger krögaren Jeff Lambert.

Ena halvan är engelsk, andra fransk – eller baskisk, om man ska vara noga. Basken Lambert från södra Frankrike driver nämligen Selmas franska krog ihop med engelsmannen Charlie Mycock. Så hos Franska Skafferiet hittar du både sunday roast-koncept som en rad franska klassiker på á la carte-menyn – i en härlig blandning.

Annars är ju Frankrike och England bittra rivaler, historiskt.
— Det är därför jag är ute i restaurangen mer hos gästerna medan Charlie står härbak i köket, säger Jean-François ”Jeff” Lambert med ett hjärtligt skratt och fyller på:

— Skriv att bara glada människor är välkomna hit! Vi vill gärna ha unga som gamla gäster av alla slag men vill att de ska vara glada!, säger den glada kocken på Selmas torg.

Restaurangen hjälpte nyligen till med mat för boende på Gåsagången som drabbades av en dramatisk brand där tvingade dussintals familjer att lämna sina hem. För Franska Skafferiet var det viktigt att hjälpa till där det gick så på uppstuds stod Charlie och gjorde över 100 smörgåsar till de drabbade och även veckorna efter branden hjälpte de till:

— Här blir vi som en familj, alla de som bor i närheten av torget, på torget eller som jobbar här i krokarna. Och i en familj så måste man hjälpa varandra, så det kändes naturligt för oss. Här är många av våra lunchgäster som jobbar omkring torget, eller en del av de äldre som bor på äldreboendet precis bredvid, stammisar hos oss. Vi lär känna varann och det blir en härlig familjär atmosfär både mitt på dagen som en del sena kvällar, säger Jeff.

Jeff Lambert och Charlie Mycock, krögarna bakom Franska Skafferiet på Selma Lagerlöfs Torg. Foto: HELAHISINGEN.SE

Sena kvällar ja, det sker en hel del events och happenings på Franska Skafferiet. I slutet av november hade de en Soirée Beujoulais Noveau, en middag för att fira Beaujolais nouveau, årets första vin från Beaujolais. Druvsorten är gamay och vinet lanseras alltid tredje torsdagen i november. En annan kväll höll de fransk komediklubb, en tredje en middag för ”frankofiler”.

— För oss är det viktigt att det blir en rolig upplevelse här men där den goda franska maten står i centrum. Fransk husmanskost till franskt vin, jag vill dela med mig av min kultur och det gör också att många fransmän i Göteborgsområdet kommer till oss. Så här kan vi bjuda på verkliga franska upplevelser, särskilt när vi har events. Många svenskar gillar ju Frankrike med och hos oss måste man inte äta trerätters utan det är bara att komma hit och ta lite charkuterier och ett glas vin en kväll, så slipper man åka in till stan för det utan kan stanna i Backa, säger Jeff.

En restaurang med både sin populära lunch och en intim och glad à la carte på kvällarna: ”Jag vill träffa människor ofta, inte en gång om året”, säger krögaren Jeff Lambert. Foto: FRANSKA SKAFFERIET

Satsar på hög kvalitet på råvarorna – även om marginalerna blir mindre: ”Viktigt för oss”

Hos Backas franska kvarterskrog pratar de mycket om stammisarna och återkommer gång på gång till begreppet familj:
— Jag vill träffa människor ofta, inte en gång om året. Så vårt mål är att de som kommer till oss ska trivas och äta så gott att de vill komma tillbaka till oss ofta. Här är det familj och trevligt. Man ska komma in, vara glad, ha trevligt och sedan lämna. Men det är viktigt att vara glad. Är man inte glad är man inte välkommen, säger han halvt om halvt med glimten i ögat.

— Vi har väldigt bra relationer med våra grannar och med Göteborgslokaler med. Det känns som att vi får hjälp precis när vi behöver det så det har varit ett väldigt bra beslut för oss att flytta hit till Selma Lagerlöfs Torg.

Tycker du om franska specialiteter så bjuder Franska Skafferiet på en hel del läckerheter. De importerar allt från särskilda ostar till speciell fransk fisk för att skapa rätter som verkligen andas det franska rakt igenom.

— Jag älskar våra färskvaror och det är viktigt för oss att satsa på det. Vi köper aldrig billigt och ”fuskar” utan ser till att är det en fiskrätt på lunchen så är det en riktigt fin färsk fisk som serveras gästen. Det är inte många lunchrestauranger som gör utan ofta serverar man fryst fisk. För oss är det viktigt att det är bra, att gästen känner att de vill komma tillbaka och innebär det då att det är mindre marginaler så är det värt det för oss.

Backa-bornas kvarterskrog, det är målet för krögarna: ”Vi jobbar med vår hobby”, säger Jeff Lambert. Foto: HELAHISINGEN.SE

— Vi driver inte detta för att bli miljonärer, det är små marginaler i restaurangbranschen. Men vi jobbar med vår hobby vilket är det som gör det värt att slita och lägga ner så många timmar som man gör för att en restaurang ska bli något bra. Då är det värt det!, säger Jeff.

Efter 13:00 på vardagar bjuder Franska Skafferiet in Hisings Backas pensionärer på lunch – med rabatt. Efter lunchrusningen får ålderspensionärer nämligen 15 kronor rabatt på dagens lunchrätter (som du hittar på en griffeltavla vid entrén), men med ett förbehåll:
— Det är bara för glada pensionärer. De som är sura får betala 300 spänn, säger Jeff med ett stort skratt.

Och även familjerna har ett särskilt attraktivt erbjudande vintern 2024-2025 hos ”Selmas fransos”: Söndagsstek mellan 12:00 och 20:00 för 149 kronor per person. Ett dunderpris nästan vad man än jämför med i dag.

Fransk mat med mycket kärlek i Hisings Backa. Foto: FRANSKA SKAFFERIET

Så är du glad och gillar fransk mat? Då är ett besök hos Franska Skafferiet på Selma Lagerlöfs Torg är ett måste!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

Fakta: Selma Lagerlöfs Torg

GöteborgsLokaler förvaltar kommersiella lokaler för butik, kontor och kommunal verksamhet. Samtliga lokaler och fastigheter är geografiskt placerade inom Göteborgs kommun och en stor del av lokalerna är på lokala handelsplatser och torg. Selma Lagerlöfs Torg är ett av dessa torg.

Selma Lagerlöfs Torg byggdes 1971 och är ett lokalt centrum i norra delen av Hisings Backa. Det ligger cirka 4 kilometer norr om Göteborgs centrum. Besökarna till torget är främst boende runt omkring Backa men även besökare från Brunnsbo och Kärra. Torgets strategiska position utmed E6 och utbudet av dagligvaror, fackhandel och nischade butiksverksamheter gör att många andra besökare hittar hit.

Fastigheterna på och omkring Selma Lagerlöfs Torg ägs främst av Familjebostäder och GöteborgsLokaler, torgets kommersiella lokaler förvaltas av GöteborgsLokaler.

Selma Lagerlöfs Torg och kvarteren runt om står inför en stor omvandling och förändring de senaste men även de närmaste åren. Byggstart skedde under hösten 2017 och du kan läsa mer om Selma stad på selmastad.se.

LÄS MER:

Lämna ett svar