Varning för höstens vägarbeten på Hisingen: *Stängd avfart *Stängd väg *Slopad korsning *Tunnelarbeten

Ny årstid – nya vägarbeten på centrala Hisingen. Här är en genomgång av läget i trafiken mellan Marieholmstunneln och Älvsborgsbron för hösten. Du som brukar åka från Lundbyleden till Hisingsbron, svänga ut på Lundbyleden vid Inlandsgatan/Herkulesgatan eller kör genom stadens tunnlar nattetid – bör hålla lite extra koll på resvägarna den närmaste tiden…

Från och med nu, fram till torsdag den 7 november är avfarten från Lundbyleden mot centrum vid Brantingsmotet nämligen avstängd. Trafiken här ”hänvisas till andra trafikplatser”, enligt Trafiken.nu. Det innebär att om du kör mot centrum från exempelvis Torslanda, Eriksberg, Bräcke, Sannegården, Biskopsgården med flera områden bör du välja antingen Älvsborgsbron och leden söder om älven – alternativt köra via Marieholmstunneln.

Vad är det som sker vid Brantingsmotet då, i höjd med Backaplan? Jo, ett ledningsarbete påverkar trafiken österut på Lundbyleden. Här är avfarten mot centrum/Ringön/Frihamnen avstängd för biltrafik så räkna därför med längre restid om du tänkt köra via Lundbyleden i riktning mot Hisingsbron.

Notera att avfarten mot Wieselgrensplatsen/Backaplan är öppen som vanligt. Det här innebär sannolikt ökad trafik omkring Vågmästareplatsen under hösten eftersom många som tänkt köra av till Hisingsbron i stället kommer göra en u-sväng vid Hisingens polisstation och den vägen komma till bron.

Och om du väljer att köra via Marieholmstunneln i stället för Hisingsbron – så gör inte det natten mellan 18-19 oktober. Då stängs den tunnel av helt och trafik leds om till andra älvförbindelser, på grund av tvätt av tunneln.

Under samma vecka påverkas trafiken i fler tunnlar på kvälls- och nattetid:

Gnistängstunneln: Tisdag-onsdag 15-16 oktober: norrgående riktning stängs kl 20.00-05.30.
Info: Trafiken i norrgående riktning går mot centrum. Vid avstängning blir trafiken dubbelriktad i det motsatta tunnelröret.

Lundbytunneln: Onsdag-torsdag 16-17 oktober: västergående riktning stängs kl 20.00-05.30.
Info: Trafiken i västergående riktning går mot Älvsborgsbron. Vid avstängning leds trafiken om till det motsatta röret. Trafiken i östergående riktning mot centrum leds då om via Yrvädersgatan och Hjalmar Brantingsgatan.

Götatunneln: Torsdag-fredag 17-18 oktober: östergående riktning stängs kl 21.00-05.30.
Info: Trafiken i östergående riktning går mot Falutorget. Vid avstängning stängs både Götatunneln och Gullbergstunneln och trafiken leds om på lokala gator mellan Järntorget och Falutorget. Följ orange vägvisning.

Marieholmstunneln: Fredag-lördag 18-19 oktober: båda tunnelrören stängs kl 22.00-05.00.
Info: Under tiden som arbete utförs stängs båda tunnelrören och trafiken leds om till andra älvförbindelser.

Avstängt! Rödljuset vid Inlandsgatan som släppt på och av trafik från Lundbyleden är nu permanent stängd.

Nu är Lundbyledens sista ”rödljus” stängt – permanent

I Eriksberg har den nya vägen med rondellen mellan Volvo Lundby och Eriksbergs köpcentrum öppnat upp, som HelaHisingen.se berättat tidigare. Det är dock Trafikverket som är färdiga med sina delar av vägen i den södra delen av området (från Herkulesgatan vid Lundby brandstation, via västra delen av detta område fram till Lundbyleden vid Lundbytunnelns mynning. Trafik som ska till och från Kvillestan/Vågmästareplatsen kan nu köra den här vägen till Eriksberg och vice versa.

Dock fortsätter vägarbetet på den norra/östra delen av området, kring Inlandsgatan. Här bygger Göteborgs stad kommunal väg (Inlandsgatan) som ska koppla samman området kring Volvo Lundby/Gropegårdsgatan med Herkulesgatan och den nya rondellen ner mot Eriksberg och Lundbyleden. Detta arbete väntas bli klart någon gång i november 2024.

En annan förändring som nu trätt i kraft är att på fredagskvällen den 11 oktober klockan 19:00 stängdes den ljusreglerade korsningen Lundbyleden-Inlandsgatan permanent. Detta innebär att du som ska mellan Lundbyleden och Inlandsgatan fortsättningsvis får köra via Eriksbergsmotet, där på- och avfarterna har anpassats efter den nya trafiksituationen.

Göteborgs kommun hoppas vara klara med nya Inlandsgatan ner till Herkulesgatan från Volvo Lundby före december.

När det gäller gång- och cykeltrafiken stängdes den tidigare gång- och cykelbanan längs Lundbyleden mellan Stålhandskegatan och Inlandsgatan permanent sommaren 2023. Sedan dess har gång- och cykeltrafiken letts om via gång- och cykelbron mellan Cronackersgatan och Inlandsgatan. Senare i höst öppnar en helt ny gång- och cykelbana mellan Herkulesgatan och Gropegårdsgatan, meddelar Göteborgs stad.

Busstrafiken i området fortsätter att köra som tidigare och läggs om till den nya Inlandsgatan vid tidtabellsskiftet i mitten av december.

”Cykelmotorvägen” når snart Vågmästareplatsen

Göteborgs stad bygger just nu det som döpts till ”cykelmotorväg” i folkmun längs Hjalmar Brantingsgatan. Det innebär att hisingsbor ska kunna åka på en och samma breddade nya cykelväg hela vägen från Biskopsgården via Wieselgrensplatsen till centrum.

Detta arbete har sedan en tid rört sig närmare Vågmästareplatsen och innebär just nu att hela området mellan Wieselgrensplatsen och Vågmästareplatsen – mellan Lundby sjukhus och Kville Saluhall – är en enda stor byggarbetsplats.

”Cykelmotorvägen” som byggs längs norra sidan av Hjalmar Brantingsleden just nu.

Tidigare har trafikanter kunnat svänga in på en parallell sidoväg vid Godemansgatan och köra fram till verksamheterna i detta område av Kvillebäcken, men nu är detta avstängt på grund av byggarbete – men kommer bli permanent avstängd på grund av ”cykelmotorvägen” som dras fram här.

I stället får trafikanter köra fram till i höjd med Lundby sjukhus och svänga av till parkeringen framför där om de ska ta sig till verksamheter i området. Alternativt köra runt torget och ställa sig på parkeringarna på andra sidan.

Samtidigt fortsätter bygget av Hisingens nya spårvägssträckning mellan Hisingsbron och Lindholmen. Under året har mängder av olika arbeten genomförts som påverkat trafiken i området, främst omkring Lindholmens arbetsplats och skoltäta distrikt mellan Lundbyvassen och Sannegårdshamnen. Här är trafikläget fortsatt hårt belastat – främst vid rusningstid på vardagsmorgnar och vardagseftermiddagar. Har du möjlighet så välj andra vägar.

Spårvägsbygget intensifieras nu vid spärvägens vändslinga mellan Lindholmsallén och Polstjärnegatan.

Under hösten har det mest intensiva arbetet flyttat från Frihamnen – där spår nu dragits fram till och med Ludvig Tingströms Gångbro över Lundbyleden (som kopplar ihop Kvillestan med Frihamnen). Nu läggs spår i stället från motsatt håll vid spårvägens vändslinga i korsningen Polstjärnegatan/Lindholmsallén. Detta innebär fortsatt svårt med framkomligheten och trög trafik i rusningstid. Hela den här etappen av spårvägsprojektet kring Norra Älvstranden ska stå färdig först i december 2025, om man håller tidsplanen.

Utöver detta pågår även fortsatta reparationsarbeten och rörbyten av gamla vattenledningar och annat omkring Backaplan och övriga Brämaregården. Myntgatan i Kville har nyligen genomgått ett ansiktslyft och brunnar bytts ut och asfalten lagts om – ett arbete som nästan är färdigt nu. Men kör du mellan Vågmästareplatsen och Lundbyleden/Hisingens Moské den vägen bör du ta det försiktigt, för det ligger mängder av lös gatsten i området som ännu inte lagts på plats.

Har vi missat något viktigt vägarbete som påverkar trafiken där du bor, kör eller rör dig?
Tipsa oss på tips@helahisingen.se i så fall! Bra tips belönas!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar