Nu kan du få forma offentliga ”bänkar” till Frihamnen och Götaverksområdet: ”Betongspill”

Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling går nu ut med en ”Open Call” till alla – för att få chansen att forma framtidens sittplatser och avspärrningsmoduler till flera områden på Norra Älvstranden. Materialet ska bli spillbetong från bygget av nya Masthuggshalvön på andra sidan älven.

Nu ges du alltså möjlighet att vara med och ta fram förslag på hur sittplatser eller avspärrningsmoduler som ska användas i Götaverksområdet och i Frihamnen ska se ut. Materialet som ska användas är spillbetong från byggnationen av den nya halvön vid Masthuggskajen rakt över älven.

På Masthuggskajen byggs just nu en halvö ut i Göta älv, som kommer innehålla bland annat bostäder, kontor, torgytor och ett kajstråk. Grundläggningen består av ett påldäck som gjuts av betong och visst spill av betong uppstår under produk­tionen.

För att minimera detta spill är planen att ta tillvara betongen och använda den till andra ändamål. Idén är att skapa sittplatser och avspärrningsmoduler som ska användas i de gamla hamn- och varvsområdena på norra älvstranden.

— Genom att ta hand om betongspillet kan vi skapa nya inslag på gator och offentliga ytor och bidra till en trygg och trevlig miljö på Götaverksområdet och i Frihamnen. I processen ställs låga krav på förkunskap för att så många som möjligt ska kunna delta i tävlingen, säger Petra Wickberg, projektledare på Älvstranden Utveckling AB i ett pressmeddelande.

De nya betongbänkarna ska hamna i Frihamnen och omkring Götaverkens gamla varvsområde i Lundbystrand. Foto: GÖTEBORGS STAD

Vinnare som tilldelas ett skissarvode på 50 000 kronor

Utöver att smycka områdena Frihamnen och Götaverksområdet kommer en upplaga av det vinnande bidraget även att ställas ut på Lindholmsplatsen tillsammans med information om formgivare och beskrivning av modulernas utformning.

I ett första steg önskar man att få in enkla konceptskisser och idéer. För den här delen utgår inget arvode. Därefter utser man jury en vinnare som tilldelas ett skissarvode på 50 000 kronor för att utveckla produkterna i dialog med Älvstranden Utveckling.

Älvstranden tillhandahåller material för tillverkning av modeller för modul 1 och 2 i skala 1:1, vid behov. Materialet kan levereras till önskad plats i Göteborg. De ordnar också med eventuell frakt av modeller till fabrik, för avgjutning. Arvode kan dock endast betalas till företag som innehar F-skattsedel.

Ansökan kan göras av enskilda personer eller som team bestående av exempelvis designers, konst­hantverkare, konstnärer, grafiska formgivare och arkitekter. Juryn består av förvaltare, uthyrare och projektledare på Älvstranden Utveckling AB. Ansökan ska vara inne till Älvstranden utveckling senast 27 oktober 2024.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar