Tattoos of Hisingen: Mary föddes i Majorna – men flyttade till Hisingen och tatuerade in öns stolthet: ”Vill aldrig flytta härifrån”

Mary Van Viegen, 40, är född i Majorna men har bott i Kville i tio år och vill aldrig flytta härifrån. Hon ”trivs med allt” och har hedrat sina kvarter genom att tatuera in en bild från Ramberget.
— Min Ramberget och Hisingen-tatuering var en tanke som grott länge och jag velat förverkliga, säger hon.

Vi på HelaHisingen.se är fascinerade av Människorna på Hisingen. Ni som vuxit upp här, som bor här, som arbetar här och som på olika sätt älskar denna ö. Många av er visar i sociala medier upp den kroppskonst ni smyckat ut er kropp med, vilket gör att vi tänkte låta er berätta om dessa verk – oftast i form av tatueringar – för andra grannar och intresserade.

Med artikelserien ”Tattoos of Hisingen” berättat personer från Hisingen historien bakom en av sina tatueringar. Och nej, tatueringen behöver absolut inte ha ett motiv från/om/med just Hisingen. Det räcker gott och väl att den som berättar om sin tatuering är från, arbetar eller bor på Hisingen. Nu kör vi!

I dag: Mary Van Viegen, 40, från Kville (ursprungligen från Majorna) @matrosmary på Instagram
Tatueringen i fokus: RAMBERGET • HISINGEN-tatuering med en stor mås på.

Mary Van Viegen tatuerade in en Ramberget-miljö för att hylla sina hemkvarter. Foto: PRIVAT

Vad är storyn bakom dessa tatueringar?
— Den är ofta ganska vag. Jag har sett något djur eller en film jag gillar eller så, som min tatuerare sedan förvaltar och förverkligar. Min Ramberget och Hisingen-tatuering var en tanke som grott länge och jag velat förverkliga. Och Liza (min tatuerare) fattar precis hur jag vill ha det. Det kan vara att jag vill ha en rocka och då berättar hon att hon såg en rocka i Australien som hette pancake och nu har jag en rocka på låret som har pannkakor, bär och lönnsirap på sig.

— Kulturtants-stämpeln blev till då jag tog min kandidatexamen i Kulturvetenskap 2021. Då kände jag mig stolt. Jag har också namnet på alla i min familj lite här och där. Samt porträttliknande bilder av mina två hundar. I övrigt består mina tatueringar mest av populärkultur såsom filmer som Little Shop of Horrors, Jurrasic Park och Nightmare Before Christmas främst. För att jag gillar dom. Min senaste tatuering representerar mitt pågående arbete med min masteruppsats om slöjd. Det är en velociraptor som stickar och en apa som virkar i ett kreativt rum. Mina tatueringar är mest bara kul, gulliga och färgglada.

Mary ser sig som en kulturtant – vilket hon även har tatuerat in på armen (syns i rött på vänster arm). Foto: PRIVAT

Vem är tatueraren?
— Filthy Swede (som artistnamn) eller Liza som hon heter på riktigt. (@filthyswede på Instagram, ”tyvärr numera i Malmö”, säger Mary.) Hon har gjort det mesta jag har på mig. Ja, jag åker till Malmö för att tatuera mig.

Vem är du?
— Vem är jag? Jag är 40. Oftast glad och positiv. Pluggar masterprogram i Kultur och demokrati på Göteborgs Universitet. Har jobbat som undersköterska i äldreomsorgen, truckförare på Volvo och i butik. Just nu är jag arbetslös men aldrig sysslolös. Skriver på masteruppsatsen, slöjdar mycket själv med virkning och stickning, samt älskar musik och film/tv-serier. Ser dock inte på tv utan bara på film och tv-serier. Jag har inte haft tv-kanaler sedan 2008.

”Såg en rocka i Australien som hette pancake”, säger Mary – vilket ledde till denna tatuering. Foto: PRIVAT

— Jag lyssnar gärna på dokumentära podcasts och läser kurslitteratur. Men även skönlitteratur när jag hinner. Tränar på gym mycket nu med. Men det är ganska nytt. Kanske blir det en träningstatuering någon dag snart? Brukar droppa idéer till tatueringar till Liza och sedan trollar hon fram otroliga konstverk som hon fäster på min kropp.

En av Marys alla tatueringar signerad Malmö-tatueraren @filthyswede. Foto: PRIVAT

Var på Hisingen bor du och är du härifrån ursprungligen?
— Född i Majorna, bott i Kville (Myntgatan) i tio år och vill aldrig flytta härifrån. Trivs med allt. Närheten till kultur, nöjen, grönt och allt gott man kan önska sig finns här. 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Borde din tatuering vara med i serien? Hör av dig!

Vill du visa upp en av dina tatueringar? Det behöver absolut inte vara på temat ”Hisingen” utan kan vara ett porträtt, en tribal, något färgglatt eller kanske på ett föremål?

Är du från Hisingen och har en tatuering som du är stolt över? Det räcker fint, hör av dig till oss på tattoo@helahisingen.se så kanske vi kan göra dig och din tatuering till del av den här serien!

LÄS MER:

Lämna ett svar