Oväntat problem under bygget av Normals nya butik på Hisingen: Svårt att riva ett massivt bankvalv

Bygget av den nya Normal-butiken i Eriksbergs Köpcentrum har pågått under året och planen var från början att butiken skulle öppna i slutet av sommaren. Men under byggnationen uppstod en del oväntade problem – som svårigheterna att riva det massiva bankvalvet. Butiken öppnar nämligen i Handelsbankens gamla lokaler.

Att omvandla Handelsbankens gamla lokaler till en modern butiksyta visade sig vara ett komplexare projekt än väntat, skriver Byggkonsult.se. En av de mer oväntade utmaningarna under bygget visade sig vara rivningen av det massiva bankvalv som fanns inne i lokalerna på Kolhamnsgatan i Sannegården.

– Rivningsföretaget som vi hade avtalet med hade inte tillräckligt avancerade maskiner, i och med att det var ett så pass komplicerat bankvalv. Lösningen blev då att anlita en expert på bankvalv, Rivspecialisten, som har gedigen erfarenhet av den här typen av utmaningar. De konstaterade att detta var en av de mest avancerade konstruktionerna de har varit med om, och då har de hållit på i över 30 år, säger projektledaren Linnéa Kiiskinen.

I brist på tillgängliga konstruktionsritningar – en utmaning i sig då handlingarna var sekretessbelagda då detta var en bank med rånrisk emot sig – har teamet fått improvisera och arbeta nära en konstruktör för att säkerställa att arbetet utfördes säkert, förklarar Byggkonsult.

Höga bullerljud i omgivningen: ”Såg till att minimera störningarna”

En del som handlat på Eriksbergs köpcentrum och sannolikt alla som jobbar på närliggande butiker har under året fått uppleva dessa utmaningar på nära håll – då buller stundtals varit högre än vad det normalt är när en ny butikslokal förbereds.

— Vi hade en tät dialog med de omkringliggande butikerna och såg till att minimera störningarna så mycket som möjligt. Det var viktigt för oss att de också kunde fortsätta sin verksamhet utan alltför stora hinder, säger Linnéa.

Eriksbergs Köpcenter byggdes 2001 och byggnaden ritades av Gert Wingårdh. Köpcentrumet består av drygt 10 000 kvadratmeter av butiksytor i ett plan med separata butiksentréer i anslutning till 500 parkeringsplatser på ”framsidan” av byggnaden.

Först talades det om att butiken skulle öppnar i augusti 2024, sedan sköts det fram till september och just nu verkar invigningen ske någon gång i november-december. HelaHisingen.se återkommer i ärendet när exakt datum är satt.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar