”Pöl harbour” prisas dubbelt – hamnbadet på Hisingen vann både pris och hedersomnämnande

I förra veckan fick Göteborgs Stad ta emot den nationella utmärkelsen “Årets stadsbyggnadsprojekt” för hamnbadet i Jubileumsparken. Nu var det dags igen när hamnbadet fick hedersomnämnandet “Highly Commended” i kategorin byggprojekt av den internationella stadsbyggarföreningen International Federation of Municipal Engineering (IFME).

Utmärkelsen delades ut under konferensen IFME 21st World Congress & World Urban Parks Congress i Utrecht, Nederländerna. På plats som representant för Göteborgs Stad för att ta emot priset för Jubileumsbadet i Jubileumsparken i Frihamnen var stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren:

— Det är jätteroligt att se hur hamnbadet på kort tid blivit en så populär plats för göteborgarna och även lockat många turister. Att vi får ta emot först det svenska och nu detta internationella stadsbyggnadspris är ett kvitto på hur Göteborg ligger i framkant och hittar innovativa lösningar. Att vi vågar pröva nytt, vill visa vägen och genom det skapa uppskattade platser för alla, säger han i ett pressmeddelande.

Varje medlemsnation inom organisationen IFME får nominera ett bidrag i respektive kategori, byggprojekt och utvecklingsprojekt. Den svenska föreningen nominerade hamnbadet, i folkmun döpt till ”Pöl Harbour”, i kategorin byggprojekt.

— Det är naturligtvis roligt och motiverande att projektet blir prisat både nationellt och internationellt. Vi har också mött stort intresse från andra svenska kommuner som inspirerats av hur hamnbadet planerats och tekniskt genomförts, säger projektledare Amelie Sandow, exploateringsförvaltningen. 

Projekt med nytänkande och stor inverkan på närområdet

IFME vill genom priset uppmärksamma projekt som levererar enastående resultat för samhället, ger en förbättrad service och som har en positiv inverkan på samhället.

En jury med representanter från 15 av IFMEs 20 medlemsländer har enats om att ge hamnbadet utmärkelsen ”Highly commanded” i klassen byggprojekt. Priset delades ut av IFMEs ordförande Sanne Hieltjes. På plats i Utrecht som representant för Göteborgs Stads för att ta emot priset var stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren. Foto: GÖTEBORGS STAD

Jubileumsparken började ta form 2014 när prototyper som bad, bastu, lekberg och uteklassrum byggdes på platsen för parken, tillsammans med göteborgarna. Det är ett nytt sätt att arbeta med stadsutveckling; att tillsammans med göteborgarna planera, testa och bygga för att se vad som fungerar på platsen innan den permanenta byggnationen startar.

– Att börja stadsutvecklingen i Frihamnen med Jubileumsparken var ett nytänkande och framåtblickande beslut att ta av stadens politiker. När nu den första etappen av parken är klar, i och med öppnandet av hamnbadet och bastun, kan vi se vilken stor och positiv effekt besluten fått för området, säger Johan Rehngren i ett pressmeddelande.

Utöver hamnbadet uppmärksammades ytterligare ett projekt i kategorin byggprojekt, där projektet ”Xiamen Mountains-to-Sea Trail” i Kina mottog priset.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Foto: Göteborgs stad

LÄS MER:

Lämna ett svar