Evelina hos Fiskhuset på Selma Lagerlöfs Torg är femte generationens fiskhandlare – som vägrar att prisdumpa räkor: ”Uppmaning till frosseri”
DET HÄR ÄR EN ANNONS
Fiskhuset på Selma Lagerlöfs torg har funnits i olika tappning sedan 1976. Men ägarfamiljens anor inom fiskhandeln på Hisingen och i södra Bohuslän går tillbaka ända till slutet av 1800-talet. Därmed finns en unik kunskap om branschen i det här företaget.
— Det du får här är kompetens. Vi vet vad vi säljer, är rutinerade i branschen och har kunskap om produkterna, säger Evelina Hillberg.
Hon är femte generationens fiskhandlare med släktanor i yrket tillbaka till slutet av 1800-talet. Då sålde Evelina Hillbergs morfars farmor fisk i södra Bohuslän.
— Hennes gubbe var fiskare som utgick från Brattön där de bodde. Hon rodde in till fastlandet och vandrade från gård till gård för att sälja till hushållen. För att inte bli blöt hade hon vaxade kläder, en korg på magen och en på ryggen. Ofta ammade hon dessutom småbarn på gårdarna, då hon själv hade många ungar och ofta mjölk att dela med sig av, säger Evelina.
Nästa generation flyttade in till Kungälv med omnejd. Evelinas morfars pappa Ludvig Nilsson stannade ofta till vid Backa Kyrka för att fika på väg hem från fiskauktionen i Göteborgs hamn.
— Till slut undrade en bonnmora varför han alltid stod på samma ställe och det samtalet slutade med att hon köpa lite fisk från lastbilen. På den tiden var ju Backa verkligen landet och det låg stora gårdar här så de var ofta intresserade av stor fisk till hushållen, vilket var bra affärer så då började morfars pappa att sälja i Backa, säger Evelina.
Så började en era av fiskhandel i Backa, någon gång på 1930-talet.
Under andra världskriget fick fiskbilen stå stilla, eftersom försvarsmakten tog däcken som behövdes ifall kriget skulle komma till Sverige.
— Då fick morfar ta bussen till Backa för att cykla och sälja fisk här, ända bort till Kärra. Där lämnades cykeln för att morfar, och hans lillebror kunde ta bussen upp mot Kungälv igen, berättar Evelina.
Bröderna var i 10-årsåldern när de började sälja fisk från cykel, och ibland fick kunderna hjälpa dem att räkna vilken växel de skulle ha tillbaka.
Nästa gång gick cykelförsäljningen åt motsatt håll då cykeln hade lämnats i Kärra.
Resan från fiskbil till kombinerad restaurang och fiskbutik
Senare har familjen fortsatt traditionen med fiskförsäljning i Backa. De ställde stadsdelens populära fiskbil på Selma Lagerlöfs Torg utanför EPA på torget (1976), byggde det första ”Fiskhuset” (1986) som alla Backabor från 1980- och 1990-talen minns väl och är nu sedan några år åter de som driver nya Fiskhuset på ”Selmas torg”.
Eller ”Selma Stad” som området döpt om sig till.
I det nya Fiskhuset är det ett myller av kunder från ögonblicket att vi anlänt till att vi lämnar. De flesta förmiddagskunder är här och spanar in den färska fisken. Men ju närmare lunch vi kommer skiftar allt fler kunder över till att spana framför glasdiskarna där färdigrätter och lunchalternativ samsas. Här serveras numera varm lunch 11:00-14:00 tisdagar till fredagar.
Fiskhuset Selma är en restaurang, take away-butik och fiskaffär – allt i ett.
— På somrarna har vi dessutom en uteservering där gäster kan komma och äta lunch i solen, säger Evelina och pekar ut mot torget innan hon fyller på.
— Vi har rättigheter så här kan man sitta och ta sig en öl och en räkmacka.
Uteservering på somrarna: ”Ta en öl och räkmacka”
På väggarna hänger champagneglas, ovanför disken vid räkorna visas utbudet av starköl men även alkoholfria alternativ upp för hungriga gäster. Förvandlingen från ren fiskhandel till att vara en kombinerad restaurang och fiskbutik har bland annat inneburit att de anställt en kock i Fiskhuset.
— När vi drog igång lunchserveringen var det nervöst. Vi frågade oss ”vad ska vi servera?”, ”hur ska vi lägga upp det?” och ”hur ska kunderna ta emot det här?” Men de har älskat det under de här första åren, berättar Evelina.
Vad är er storsäljare på Fiskhuset Selma i dag?
— Hör och häpna, det är fortfarande räkor. Det går inte att komma ifrån att väldigt populärt. Men annars är det ganska lika mellan våra färdigrätter som säljs till dem som jobbar i närheten och vill ha en färdig lunch, medan andra kunder kommer för att laga mat hemma och köper vår fina färska fisk.
Fiskhuset har förutom verksamhet på Selma Lagerlöfs Torg även butiker på Stenungs torg i Stenungsund, fiskbil i Påvelunds centrum i Frölunda, har en fiskavdelning på ICA Maxi i Torslanda samt har kontor och köksproduktion i fiskhamnen.
Varför ska man handla fisk här och inte på någon stormarknad?
— Det du får här är kompetens. Vi vet vad vi säljer, är rutinerade i branschen och har kunskap om produkterna. Kocken är son till en auktionsförrättare på fiskauktion, butikschefen är en Smögentös som vuxit upp i fiskbutik och jag själv har jobbat med fisk sedan jag föddes i princip, säger Evelina och fyller på om utbudet de har på Fiskhuset Selma:
— Här är vi uppvuxna med fisk. Vi kan ge recepttips och bolla middagsalternativ med kunderna. Men så har vi också ett ganska brett sortiment med allt från hel fisk, filead fisk, färdiga rätter att slänga i ugnen, vi har skaldjur och gravad fisk. Men vi har också kalla måltider du värmer, vi har varm mat som vi serverar här, men vi håller även på med catering och beställningar. Här får du allting du kan tänka dig kring fisk, säger Evelina.
Här ”prisdumpas” aldrig räkorna för att locka nya kunder
Fiskhuset dumpar inte priser på exempelvis räkorna för att locka till sig kunder, något som många handlare i de större kedjorna gör. Evelina utvecklar varför:
— Vi skär allting för hand. De stora handlarna köper stora partier, kvalitén är inte densamma som om man jobbar på att välja ut bra fisk. Att alltid sälja exempelvis räkor till underpris och ha det som lockvara för att sedan ta igen det på andra varor i butiken, oavsett om det är mjölk eller grädde bland de miljoner artiklar man har då blir det en uppmaning till frosseri.
Och varför är det dåligt att vi frossar i räkor?
— Till slut fiskar vi ut haven. Min åsikt är att saker ska kosta det de kostar. Vi försöker absolut att ha billiga priser när vi kan det… men dumpar inte medvetet priserna på räkor för att locka hit nya kunder. Hos oss handlar du för att här finns kunskap, service och utbud som är riktigt bra. Om alla vi som älskar skaldjur jagar billiga kampanjer där vi alltid kan köpa lite extra, så leder till att vi äter mycket mer och till slut står vi där utan räkor kvar i haven.
— Om ett klädesplagg är för billigt så är det någon annan som fått betala för att det är så. Någon har betalat med att inte få tillräckligt bra lön, eller att få arbeta med färgning av tyg utan tillräckliga skydd, eller så har någon exproprierat marken för att en fabrik ska resas där och så vidare. Det här är ett ansvarstagande för vår konsumtion som vi tycker är viktig att tänka på. Om vi ska ha fisk i haven även om en eller två generationer så måste vi fiska och äta havets godsaker på ett ansvarsfullt vis, säger Evelina.
Fiskhuset hittar du i det röda huset mitt på Selma Lagerlöfs torg och deras ordinarie öppettider är tisdag-fredag 10-18 samt lördagar 10-15. Du kan även nå dem på 031-581079 om du har frågor kring catering eller leveranser.
Redaktionen
annons@helahisingen.se
Fakta: Selma Lagerlöfs Torg
GöteborgsLokaler förvaltar kommersiella lokaler för butik, kontor och kommunal verksamhet. Samtliga lokaler och fastigheter är geografiskt placerade inom Göteborgs kommun och en stor del av lokalerna är på lokala handelsplatser och torg. Selma Lagerlöfs Torg är ett av dessa torg.
Selma Lagerlöfs Torg byggdes 1971 och är ett lokalt centrum i norra delen av Hisings Backa. Det ligger cirka 4 kilometer norr om Göteborgs centrum. Besökarna till torget är främst boende runt omkring Backa men även besökare från Brunnsbo och Kärra. Torgets strategiska position utmed E6 och utbudet av dagligvaror, fackhandel och nischade butiksverksamheter gör att många andra besökare hittar hit.
Fastigheterna på och omkring Selma Lagerlöfs Torg ägs främst av Familjebostäder samt Göteborgs Stad Fastighetskontoret och torget förvaltas av GöteborgsLokaler.
Selma Lagerlöfs Torg och kvarteren runt om står inför en stor omvandling och förändring de senaste men även de närmaste åren. Byggstart skedde under hösten 2017 och du kan läsa mer om Selma stad på selmastad.se.
LÄS MER: