5 restaurangnyheter på centrala Hisingen: Go Bite lägger ner, Sultan växer (igen) och flera nysatsningar
Restaurangbranschen på centrala Hisingen är i ständig förändring. Krogar, pizzerior och kebabhak går omkull – medan andra ploppar upp i minst lika snabb takt. Här är några ”snabba” nyheter som skett den senaste tiden, sånt som (snabb)matälskare behöver ha extra koll på!
Time to Eat har lagt ner. Vid Vågmästareplatsen testade tobaks- och spelbutiken Time ett nytt koncept för några år sedan när de förvandlade sin ”Spelhörna” längst in i lokalen till en grill. Här serverades förvånandvärt god snabbmat från ett par duktiga grillmästare som langade ut korvar, hamburgare och andra klassiska ”grill”-rätter (i den gamla bemärkelsen, ej att sammanblandas med ”grillkrog”-konceptet som tagit över på Hisingen på senare år). Men tyvärr blev detta, i alla fall tillfälligt, slutet för serverande av en ”Halv special” här på denna ikoniska rätts födelseplats vid Vågmästareplatsen när den nyligen tvingades stänga igen…
Tidigare har krogar som Barley’s och Tullen vid Kvilletorget försökt sig på lite modernare varianter av ”Specialen” men så vitt vi vet finns det i och med Time To Eats nedläggning ingen restaurang, korvkiosk eller grill som serverar en Halv eller Hel ”Special” omkring Vågmästareplatsen.
Trist för nostalgiker och korvälskare – men vi får väl se om någon vågar ta upp stafettpinnen framöver…
I stället för Times ”grill”-projekt har nu grannen Sultan Kolgrill (och ja, nu menar vi i den nyare bemärkelsen i form av en ”Turkisk grill”) fått ta över lokalen. Sultan startades av samma folk som tidigare drev ”Kebab Burger” i huset vid Vågmästareplatsen, där Kville Saluhall i dag står.
Ni som varit med ett tag vet vilken lokal vi menar, den med vänthallen för bussarna, ett tag låg väl Pressbyrån i huset (vill den här reportern minnas?) och på ”utsidan” mot Hjalmar Brantingsgatan låg där nämnda grill. På den tiden grillades både korvar och burgare där, men efter att det gamla huset revs för att ge plats åt Kville Saluhall föddes Sultan Kolgrill i längan med butiker och restauranger på Hisingsgatan.
Här har Sultan-familjen inte bara växt sig till en riktigt populär grillrestaurang och blivit ett fenomen i sociala medier, utan även expanderat en tidigare gång med utökningen till Sultanzade Baklava & Patisserie som ligger i samma byggnad på sidan ut mot Brämaregårdens kyrka. Nu blir det alltså en tredje verksamhet för ”Sultan-familen” i samma byggnad när de tagit över ”Time to eat” och skapat ett snabbmatskebab-koncept vid namn Sultan Döner. Här utlovar de ”äkta turkisk döner” med kebab eller kycklingkebab i rullar, som kebabtallrik och diverse varianter av detta. Modern svensk snabbmat som ersätter klassisk svensk snabbmat, kan man säga.
Tar vi 99:ans buss en hållplats bort till Backaplan hittar vi nästa restaurangnyhet – som kommer märkas från och med december 2024. Fiket och glasscaféet Go Bite med uteservering mot Kvillebäcksparken planerar nämligen att göra om sitt koncept helt och hållet. Just nu bygger de om och går allt enligt plan ska ett ”Humus hus” öppna här i vinter.
Glasscafé på Backaplan förvandlas till hummus-restaurang
Vad är det då? Jo, en libanesisk foodtruck vid namn Humus Hus som drivs av Samir Oman ska ta klivet in i restauranglokal. Hans foodtruck har synts på olika håll i Göteborg på senare år och själv beskriver han sitt matkoncept så här: ”Vår Humus är gjord med kärlek och baseras på vårt familjerecept som vandrat genom generationer. Jag är så glad att nu få erbjuda vår Humus till er, som inte bara smakar fantastiskt, utan också bidrar till ett hållbart samhälle för fler människor.”
Detta ska alltså bli en helt ny restaurang inom kort och Go Bite förvandlas alltså till Humus hus. Planen är att servera libanesiska rätter och bakelser och går allt rätt med förberedelserna ska invigningen ska redan den 6 december 2024.
Återvänder vi sedan till Kville har en ny pizzeria öppnat på Herkulesgatan i höst. Den här gången är det i lokalen där det på senare år har varit både vegansk restaurang och därefter en balkankrog, där Café Ättestupa en gång låg längst ut i Kvillestan mot just Ättestupa och Göteborgs moské.
Pizzeria låter kanske inte så originellt, men Lahori Pizza som öppnar i samma hus som exempelvis Dory’s Sushi ligger har ett lite annorlunda koncept. Detta är nämligen inte vare sig ”italiensk” eller ”turkpizza” utan pizza från Pakistan. Lahori pizza använder smaker och kryddning från det pakistanska köket som de blandar med ”det bästa från italiensk pizza”.
Räkna alltså med lite mer ”kryddigt, smakrikt eller lite äventyrligt” som de själva uttrycker det. Detta är en familj som tidigare drivit samma koncept i Norrland som nu har flyttat till Göteborg och försöker få Hisingsborna att fastna för pakistansk pizza. De kör lunch för 120 kronor mellan 11:00 och 14:00 samt en rätt liten meny på a la carten, men där man kan kombinera pizzorna med olika såser och sides med amerikansk touch (fries, chili cheese, nuggets etcetera).
Lahori Pizza finns även på de större hembeställningsapparna, för den som vill testa på detta pizzakoncept i hemmets trygga vrå.
Har du koll på en restaurangnyhet på centrala Hisingen? Eller i Torslanda, Backa, Eriksberg eller någon annanstans på Hisingen? Hör av dig till oss på tips@helahisingen.se så kanske vi kan skriva om det!
Redaktionen
tips@helahisingen.se
LÄS MER: